Grote tuin

Heeft u een grote tuin? En zoekt u een hoveniersbedrijf die voor u een tuinontwerp en tuinaanleg kan realiseren? Hoveniersbedrijf Tuinier is zeer bekend met het ontwerpen en aanleggen van grote tuinen. Door de jaren heen hebben we meer dan 750+ grote tuinen aangelegd.

Wat is een grote tuin?

Een grote tuin is voor iedereen anders. De één vindt een tuin van 250 m2 groot en de ander vindt een tuin vanaf 500 m2 groot. Wij delen het formaat van tuinen in drie gradaties op:

 • Kleine tuin: tussen tot 100 m2
 • Middelgrote tuin: tussen 100 m2 en 500 m2
 • Grote tuin: vanaf 500 m2

Ontwerp van grote tuinen

Elk tuinproject begint met een tuinontwerp. Het is niet verstandig om lukraak zonder enig plan te beginnen aan uw aanleg of renovatieproject. Beginnen met een goed en creatief tuinontwerp heeft heel veel voordelen, namelijk:

 • U komt niet voor nare verassingen te staan
 • Al uw tuinwensen zijn in de tuin te vinden
 • De tuin past bij uw woning en is geheel naar uw smaak
 • Er mist niets, overal is over nagedacht
 • Geen vervelende constructiefouten
 • Afmetingen zijn kloppend wat tijd en geld scheelt
 • Er is gebruik gemaakt van de omgeving en de ligging van de tijd

ontwerp grote tuin

Waar moet ik opletten bij een tuinontwerp

Een goed tuinontwerp maken is vakmanschap. Dat gaat veel verder dan alleen het inrichten van uw tuin.  Bij het ontwerpen van een tuin moet er rekening gehouden worden met meerdere aspecten, zoals:

Ligging van de tuin

Een tuin ligt vrijwel nooit geheel op het noorden, oosten, zuiden of westen. Vaak ligt het ergens tussen in, dus zeg maar op het noordwesten of op het zuidoosten. De ligging van de tuin is van belang bij het ontwerp. Heeft u het liefst een terras pal in de zon? Dan moet er gekeken worden naar een zonrijke plek in uw tuin. Waar de zon zich bevindt is afhankelijk van de omgeving en dus de ligging van de tuin.

Afmetingen

Bij een ontwerp moet er gekeken worden naar afmetingen. Niet alleen naar de afmeting van de tuin maar ook naar de afmetingen van bijvoorbeeld borders, gazon en terras. Door vooraf goed de maten in te meten komt u achteraf niet voor nare verassingen te staan.

Onderhoud

Er moet ook goed gekeken worden naar de wensen van u als tuinbezitter. Heeft u groene vingers en vind u het heerlijk om uw eigen tuin te onderhouden? Dan zullen we beplanting intekenen waarbij dit mogelijk is. Heeft u liever een onderhoudsvrije tuin? Dan kijken we naar producten, soorten beplanting en materialen die weinig tot geen onderhoud vereisen. Een andere optie is het inschakelen van een onderhoudshovenier.  U heeft hierdoor altijd een prachtig onderhouden tuin zonder er zelf iets aan te doen. onderhoud grote tuin

Budget

Uiteraard moet er ook rekening gehouden worden met het budget. Er zijn heel veel mogelijkheden als het gaat om het aanleggen van tuinen. De verschillende manieren van aanleggen en de verschillende materialen kunnen een groot verschil maken in prijs.

Tuinstijl en smaak

Verder is het belangrijk om het ontwerp van de tuin af te stemmen op uw smaak. Houdt u van moderne tuinen dan is het niet wenselijk dat er een prairietuin wordt aangelegd. Om een goed beeld te krijgen van wat u mooi vind raden we aan om een moodboard te maken. Een moodboard is een verzameling van plaatjes, teksten en foto’s die u mooi vindt. Verzamel zoveel mogelijk input, gebruik hiervoor tijdschriften, boeken, Pinterest, Facebook, Google of iets anders. Zodra u de verzameling compleet heeft ontstaat er een duidelijke lijn die uw smaak en favoriete tuinstijl visualiseert.

Voorbeelden van verschillende tuinstijlen zijn:

Volume en ruimte

In een grote tuin is het belangrijk om rekening te houden met de verhouding tussen volume en ruimte. Zodra je vrijwel alleen volume in je tuin hebt verliest de tuin zijn pracht. De juiste verhouding is dus van cruciaal belang. Onder volume verstaan we o.a. overkappingen, vlonders, pergola’s, vijvers, bomen en terrassen. Of te wel grote en opvallende objecten. Onder ruimte verstaan we zaken als gazon, borders met beplanting en grind en/of split vakken. aanleg grote tuin

Elementen voor in een grote tuin

Er zijn veel mogelijkheden bij het aanleggen van een tuin. We nemen een paar populaire elementen met u door:

Tuinverlichting

Of u nu een grote of een kleine tuin heeft. Tuinverlichting mag eigenlijk geenszins ontbreken. Tuinverlichting weert ongeziene gasten en zorgt dat u en uw gasten zien waar ze lopen. Naast dat tuinverlichting bijdraagt aan veiligheid biedt het u de kans om ook ’s avonds te genieten van uw prachtige tuin.

Beregening

De zomers in Nederland worden steeds warmer. Daarom wordt het besproeien van uw beplanting en gazon steeds belangrijker. Het hebben van een grote tuin is mooi maar het vergt in dit geval ook wat van u. Wilt u graag af van het sjouwen met tuinslangen? Dan kunt u ervoor kiezen om een beregeningssysteem in de tuin aan te leggen. Er zijn zelfs systemen die u met de telefoon kunt bedienen.

Meerdere terrassen en plekken

Het is mooi om meerdere terrassen/plekken aan te leggen. Het hebben van meerdere (zit) plekken geeft u de kans om af en toe te switchen. Hierdoor kunt u het zichzelf helemaal naar het zin brengen en raakt u minder snel op uw tuin uitgekeken.

Voorbeelden van terrassen en zitplekken

 • Terras waar in de ochtend de zon schijnt
 • Zitplek waar in de middag en in de avond de zon schijnt
 • Plek om te werken
 • Speelomgeving voor kinderen (bijv.: ingegraven trampoline)
 • Moestuin

terras aanleg grote tuin

Hout en aluminium

In grote tuinen is het mooi om diverse bouwconstructies te plaatsen. Denk aan pergola’s, tuinhuizen, overkappingen en veranda’s. Deze constructies zijn vaak van hout of van aluminium, dit is afhankelijk van uw wens en smaak.

Vijver

Het aanleggen van een vijver maakt uw tuin echt af. Het geluid en aanzicht zorgt er voor dat u langzaam weg droomt. Eventueel voegt u hier nog prachtige beelden, ornamenten of fonteinen aan toe.

Wellness

Door de toenemende warmte in Nederland zien we in grote tuinen het aantal inbouw zwembaden en tuindouches toenemen. Ziet u het al voor u? Een vakantiegevoel in eigen tuin? aanleg zwembad grote tuin

Hoveniersbedrijf Tuinier: aanleg grote tuin

Hoveniersbedrijf Tuinier is gespecialiseerd in het aanleggen van grote tuinen. Zoekt u een vakkundig en betrouwbaar hoveniersbedrijf die voor u tuinontwerp, tuinaanleg en tuinonderhoud kan realiseren? In de afgelopen 15+ jaar hebben wij honderden tuinen aangelegd van meer dan 250 m2. Deze tuinen zijn o.a. aangelegd in Rotterdam, Gouda, Krimpen aan den IJssel, Bergschenhoek, de Meern, De Lier, Berkel en Rodenrijs en Capelle aan den IJssel.

Vrijblijvend kennismaken

Bent u woonachtig in Zuid-Holland en bent u geïnteresseerd in onze dienstverlening? U kunt ons bellen, mailen maar u kunt ook het contactformulier op onze site invullen! Wij nemen te allen tijde zo snel mogelijk contact met u op.

Misschien interessant?

hoveniersbedrijf rotterdam

Anderen bekeken ook