Kleine tuin | Ontwerp, aanleg en onderhoud

Kleine tuin | Ontwerp, aanleg en onderhoud

Bezit u over een kleine tuin? Wilt u graag weten hoe u zoveel mogelijk uit uw kleine tuin kunt halen? Hoe klein een tuin ook is, er zijn altijd creatieve en leuke manieren om van een kleine tuin een droomtuin te maken. Hoe? Dat hangt natuurlijk volledig af van uw wensen en voorkeuren en dat wat u verlangt van een tuin. Weten hoe u van uw kleine tuin een prachtige tuin maakt? Hovenier Tuinier helpt u graag.

Kleine tuinen

Met name in grote steden zoals Rotterdam, Den Haag en Utrecht zijn veel kleine tuinen te vinden. In de volksmond worden dit ook wel stadstuinen genoemd. Maar wat is een stadstuin eigenlijk? Een stadstuin is een compacte en kleine tuin waar tuinontwerpers creatief omgaan met ruimtes en materialen. Het is voor tuinontwerpers haast een sport om van en kleine tuin een ruim ogend en prachtig geheel te maken. Door met materialen, kleuren en licht te spelen is bijna alles mogelijk.

Ontwerp kleine tuin

Tuinrenovatie of tuinaanleg begint altijd met een tuinontwerp. Het maakt niet uit of u nu een grote villatuin heeft of een kleine stadstuin. Een ontwerp vormt de basis van uw tuinproject.

Veel mensen denken dat een tuinontwerp alleen bestaat uit het indelen van de tuin en uit het kiezen van materialen. Alleen het tegendeel is waar. Er wordt met veel verschillende aspecten rekening gehouden.

Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om de ligging van uw tuin te weten. Ligt uw tuin op het noorden, oosten, westen of zuiden? Elke ligging zorgt voor andere lichtinval. Dit is van belang bij het kiezen van beplanting. Ook bij het aanleggen van het terras is de ligging van de tuin van groot belang. Vind u het fijn om in de zon te zitten? Dan zal het terras aangelegd moeten worden op de plek waar het meest de zon schijnt.

Een ander belangrijk aspect zijn uw wensen. Waar dient uw tuin voor? Waar wilt u de tuin voor gebruiken? Wilt u bijvoorbeeld eten uit eigen tuin? Of moet de tuin voor u een bron van ontspanning zijn?  Of is uw tuin met name bedoeld voor het buitenspelen van uw kinderen? Dan is het belangrijk om uw tuin kindvriendelijk te maken.

Zoals u merkt is het belangrijk om goed te weten wat u wilt voordat er een gedegen ontwerp gemaakt kan worden. Wij kunnen u hier mee helpen. Door de jaren heen hebben wij meer dan 2000+ tuinontwerpen gemaakt.

ontwerp kleine tuin

Tips, ideeën en inspiratie voor aanleg kleine tuinen

Veel mensen in Nederland hebben een tuin. Een groot deel daarvan zijn kleine tuinen! Hoe zorgt u ervoor dat u het maximale uit uw tuin haalt? We sommen een aantal tips voor u op:

Optisch bedrog

Veel kleine tuin zijn of smal of niet zo diep. Door langwerpige materialen, zoals vlonder planken en tegels, in de lengte te leggen lijkt het alsof uw tuin breder of langer lijkt.

tuin langer of breder maken

De hoogte in

In kleine tuinen is er niet altijd ruimte voor veel beplanting. Als u toch het nodige groen in uw tuin wilt aanleggen, is verticaal tuinieren een oplossing voor u. U kunt kiezen voor beplanting wat met name de hoogte in groeit en niet in de breedte. Maar ook het gebruik van klimplanten of gevelbegroeiing is zeer aan te raden!

hoogte in de tuin

Veel van weinig

Zodra u objecten zoals bloempotten en beelden in de tuin wilt plaatsen is het goed om de regel ‘veel van weinig’ in acht te nemen. Dat wil zeggen dat u beter kunt kiezen voor één groot object dan voor veel kleine objecten.

grote objecten in de tuin

Achterkant

Het is aan te raden om de achterkant van uw tuin een donkere of lichte kleur te geven. Een donker wand zorgt ervoor dat uw tuin dieper lijkt. En een lichte achterwand maakt dat de tuin breder lijkt!

achterkant tuin

Tuinverlichting

Bij een kleine (ook bij een grote) is het aan te raden om te kiezen voor tuinverlichting. Zodra het schemerig of donker wordt vallen de hoeken van uw tuin weg. Zodra u hier een tuinspot of ander soort tuinverlichting installeert haalt u ook s’avonds het optimale uit uw tuin. Tuinverlichting brengt veiligheid op twee manieren. U zal minder snel struikelen of vallen doordat u alles goed kunt zien en daarnaast jaagt u met verlichting, eventueel op bewegingssensor, ongewenste gasten als inbrekers weg.

tuinverlichting kleine tuin

Groendak

Heeft u een schuurtje, kleine carport of overkapping in de tuin? Wilt u graag groen aan uw tuin toevoegen maar ziet u geen ruimte hiervoor? Dan is het leuk om uw schuur, carport of overkapping te bedekken met een groendak. Groene daken zijn erg in en maken van uw zwarte saaie dak een prachtig groen geheel.

voorbeeld van groendak of sedumdak op carport, schuur, overkapping en tuinhuis

Aanleg kleine tuin

Bent u woonachtig in Zuid-Holland in de omgeving van Rotterdam, den Haag of Utrecht? Heeft u een kleine tuin en wilt u deze laten renoveren opnieuw laten aanleggen? Hoveniersbedrijf Tuinier heeft veel ervaring als het gaat om tuinontwerp, tuinaanleg en tuinrenovatie van kleine tuinen.

  • Wensen en ideeën met u doornemen
  • Tuinontwerp op maat
  • Advies over tuinmateriaal en inrichting van de tuin
  • Levering van tuinmaterialen
  • Duurzame tuinaanleg waar u jaren mee vooruit kunt
  • Volledige ontzorging
  • Onderhoudsadvies

Vrijblijvend kennismaken

Benieuwd wat wij verder voor u kunnen doen en hoe dat in z’n werk gaat? Of heeft u gewoon een praktische vraag of opmerking? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!? U kunt ons bellen, mailen maar u kunt ook het contactformulier op onze site invullen!

Misschien interessant?

hoveniersbedrijf rotterdam

Anderen bekeken ook