Tuinontwerp: waar moet ik opletten?

Tuinontwerp: waar moet ik opletten?

Tuinaanleg en tuinrenovatie begint altijd bij een gedegen tuinontwerp. Uw wensen vormen de basis van het ontwerp. Wilt u een tuin met veel beplanting en bomen? Of kiest u voor een tuin met voornamelijk gras? Wilt u een onderhoudsvrije tuin of maakt dat voor u niet veel uit?

Wat is belangrijk bij een tuinontwerp?

Een tuinontwerp is veel meer dan alleen bedenken waar u het terras en/of gazon wilt hebben. Er zijn een paar belangrijke elementen waar u rekening mee moet houden. We sommen ze voor u op:

Inventarisatie

Voordat u begint is het belangrijk om te inventariseren welke objecten u in de tuin wilt behouden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld bomen, overkappingen of beelden. Vervolgens is het zaak om de tuin en de objecten die u wilt behouden heel nauwkeurig op te meten. Het opmeten van de tuin is van groot belang en vormt de basis van het ontwerp.

Gebruik van de tuin

Het is belangrijk om na te denken over welk deel van de tuin u het meest gebruikt. Elke tuin heeft een deel dat intensiever wordt gebruikt dan een ander deel. Het is belangrijk om hierover na te denken. Zodra u een deel van de tuin intensief gebruikt, is het handig om te kiezen voor materialen en producten die hier tegen bestand zijn. Zo is een looppad van graszoden niet aan te raden, dit vanwege het feit het gazon/looppad snel kapotgetrapt zal worden.

Ligging van de tuin

Ligt uw tuin op het noorden, oosten, westen of zuiden? De ligging van uw tuin is een belangrijk element bij het ontwerp. Wilt u graag in de zon zitten op een warme zomerdag? Dan is het handig om bij het aanleggen van het terras te kijken naar schaduwrijke en zon rijke plekken in de tuin. Ook bij uw beplantingsplan is de ligging van de tuin van groot belang. Heeft u beplanting op het oog wat het best gedijt in een schaduwrijke omgeving? Dan is het niet handig om een border aan te leggen die op een zomerdag voornamelijk in de zon ligt!

Hoogteverschil

Heeft u hoogteverschillen in de tuin? Of wilt u graag hoogteverschil in de tuin? Dan dient u hier rekening mee te houden in het ontwerp. Wilt u het hoogteverschil overbruggen met een trap in de tuin? En kiest u dan voor een trap met lange aantrede of voor een trap met een korte aantrede?

Tuinverlichting

Tegenwoordig is buitenverlichting niet meer uit de tuin weg te denken. Daarom is het bij een ontwerp goed om na te denken over tuinverlichting. Aan te raden is om ten alle tijde de basis van tuinverlichting te installeren. Denk hierbij aan het aanleggen van een hoofdkabel. U kunt in dat geval in een later stadium alsnog kiezen voor tuinverlichting zonder dat uw hele tuin weer over de kop moet.

Toevoegen van accessoires

Als laatste kunt u nog nadenken over het toevoegen van accessoires. Voorbeelden van accessoires zijn:

 • Tuinmeubelen
 • Bloempotten en bloembakken
 • Brandhoutopslag
 • Buitenkeuken
 • Vuurkorven en tafels

Tuinontwerp: waar moet ik opletten?

Houtsoorten

Hout is een veelgebruikt materiaal in een tuin. Voorbeelden van houtbouw zijn veranda’s, overkappingen, pergola’s, blokhutten, vlonders maar ook schuttingen, hekwerken en kapschuren. Naast de verschillende mogelijkheden in hoogtes, vormen en groottes zijn er ook verschillende houtsoorten. Het houtsoort is bij een goed tuinontwerp van groot belang. Kiest u voor hardhout of zachthout?  Kiest u voor een donkerkleurige houtbouw of voor een lichtkleurige houtbouw? Voorbeelden van veelvoorkomende houtsoorten zijn:

 • Grenenhout
 • Vurenhout
 • Douglashout
 • Kastanjehout
 • Eikenhout

Materialen

Er zijn natuurlijk niet alleen verschillende soorten hout. Vrijwel alles in uw tuin is te verkrijgen in verschillende vormen, maten en soorten. Kiest u voor keramische tegels of voor betontegels? Wilt u 12 volt tuinverlichting is 230 volt verlichting? Kiest u voor een hout-beton schutting of voor een volledig betonnen schutting? De keuze voor het materiaal is van verschillende dingen afhankelijk, denk aan:

 • Het budget wat u te besteden heeft
 • Of u een onderhoudsvrije tuin wilt of niet
 • Is duurzaamheid voor u van belang?
 • Wensen en smaak

3D tuinontwerp

Wij maken onze tuinontwerpen in 3D. Hierdoor krijgt u direct een helder beeld van uw tuin. Niets zal u meer ontgaan, elk detail koopt helder op uw netvlies te staan. U krijg het gevoel dat u door uw nieuw tuin heenloopt. Bent u opzoek naar een tuinontwerper in Zuid-Holland? Hoveniersbedrijf Tuinier uit Krimpen aan den IJssel (omgeving Rotterdam) heeft meer dan 15+ jaar ervaring als het gaat om het ontwerpen van tuinen. U vindt in Krimpen aan den IJssel, Capelle aan den IJssel, Gouda, den Haag maar ook in Utrecht (en nog meer) tuinen die door ons zijn ontworpen, aangelegd en onderhouden.

TIP: voorbeelden van tuinontwerpen

Vrijblijvend kennismaken

Bent u woonachting in Zuid-Holland en bent u geïnteresseerd in onze dienstverlening? U kunt ons bellen, mailen maar u kunt ook het contactformulier op onze site invullen! Wij nemen ten alle tijde zo snel mogelijk contact met u op.

hoveniersbedrijf rotterdam

Misschien interessant?

hoveniersbedrijf rotterdam

Anderen bekeken ook