rozen planten

Hoe plant en verzorgt u rozen?

De roos is nog steeds één van de meest gewilde planten voor in de tuin. Als u rozen in uw tuin wilt planten dan kunt u kiezen uit veel verschillende soorten. Verzorgt u deze struik goed, dan zal deze flink groeien en prachtige bloemen geven. Hoe u rozen moet planten en verzorgen, leest u in dit blog. Rozen zijn een heestersoort, ze worden daarnaast in verschillende groepen onderverdeeld zoals trosrozen, klimrozen en rozen op stam. Rozen zijn echte zonaanbidders; hoe meer zon, hoe beter de struik zal bloeien.

Waar kan ik het best mijn rozen planten?

U kunt het best de rozenstruik in vruchtbare grond planten, op een plek waar het de ruimte heeft en iets in de wind staat. Zon en daglicht is belangrijk voor de roos, enkele soorten kunnen tegen een beetje schaduw, maar over het algemeen geldt dat zon zal zorgen voor veel bloemen. Ga daarom nooit rozen planten op een zeer schaduwrijke plek, het is tevens belangrijk dat er wind door de struik kan waaien. Een open en zonnige plek helpt tegen het weren van schimmels en ziektes. Rozen groeien het best in grond dat rijk is aan voedsel. Een kalkrijke grond is geschikt, maar ook humusrijke zandgronden die vocht goed kunnen vasthouden. Erg natte veengrond en droge zandgrond zijn minder geschikt voor de rozenstruik. De wortels van de roos zullen diep in de grond groeien, op zoek naar water. Staan ze in hele natte grond door een hoge grondwaterstand, dan is de kans groot dat de wortels zullen gaan rotten.

Hoe rozen geplant moeten worden

Rozenstruiken kunt u op twee manieren kopen; met kale wortels en met kluit. De rozen met kale wortels kunt u het best van eind oktober tot maart planten. Kies daarvoor een periode uit zonder vorst. Als u rozen heeft gekocht met kluit, dan kunt u deze het gehele jaar planten met potgrond. Voordat u rozen gaat planten met kale wortels kunt u deze het best een nacht in een emmer lauw water zetten. Hierdoor zullen de wortels gaan werken. Graaf een gat in de grond en voeg daar meststoffen voor rozen aan toe. Spreid de wortels en plaats de roos in het gat. Het deel waaruit de takken komen moet zo’n vijf centimeter onder de grond geplaatst worden. Hierna vult u het gat met extra aarde en geef voldoende water. Wilt u dat de roos langs de muur gaat klimmen, dan plant u de struik vlak tegen de muur aan. Rozenstruiken kunt u het best dicht tegen elkaar planten in een groep. Zo krijgt u het beste resultaat.rozen verzorgen

De verzorging van rozen

De beste tijd om rozen te verzorgen is in maart. Hierdoor zal de struik compact blijven en veel bloemen geven. De roos is een struik dat verzorging eist, waar bemesten en snoeien belangrijke onderdelen zijn. Na de eerste bloei van de struik moeten de takken waaraan de bloemen zaten terug gesnoeid worden. Dit zal de bloei bevorderen, u kunt tevens voor een rijke bloei zorgen door de takken goed te leiden.

Het bemesten van rozen

Er is dus nogal wat nodig om rozen goed te laten groeien; u heeft een vruchtbare, kalkrijke en losse grond nodig, u moet de rozen op een zonnige plek planten en regelmatig snoeien. Naast deze eisen heeft de rozenplant jaarlijks veel voeding nodig. U kunt dit het best geven in het vroege voorjaar, na de eerste bloei en in de winter. Kies voor speciale rozenmeststoffen in het voorjaar, in de winter kunt u het best kiezen voor korrels van koemest. De eerste bloei zal ergens in juni of juli eindigen. Strooi dan nog eens speciale rozenmest om voedingsstoffen aan te vullen. Dit zal ervoor zorgen dat er nieuwe knoppen en bloemen in de struik zullen komen. Zorg ervoor dat de meststoffen goed verdeeld zijn over de grond en giet ruim water langs de plant.

Rozen laten planten door Hovenier Tuinier

Wilt u ook rozen in uw tuin laten planten? Laat dit dan door Hovenier Tuinier doen. Samen met u kiezen we uw rozenstruik naar wens uit. Daarna zoeken we een geschikte plek voor de struik, zorgen we voor de juiste grondsoort en planten de roos. Wij kunnen natuurlijk ook de verzorging van de rozenstruik uitvoeren. Heeft u interesse of vragen? Neem dan contact met ons op!

hoveniersbedrijf rotterdam

Misschien interessant?

hoveniersbedrijf rotterdam

Anderen bekeken ook