balkontuin

Tips en ideeën voor een prachtige balkontuin

Wilt u genieten van een echte tuin, maar heeft u niet de luxe van een tuin, omdat u in een flat of appartement woont? Van uw balkon kunt u een heuse, groene oase maken. Het is een trend die al een aantal jaren in opkomst is; de balkontuin.

De ligging van uw balkon

Bij het inrichten van uw balkontuin is de ligging erg belangrijk. Wanneer u een balkon heeft op het zuiden, dan vraagt deze om een andere beplanting dan wanneer u een balkon heeft op het noorden. Ook is het belangrijk dat u weet hoe zwaar uw balkon belast kan worden. Planten wegen niet veel, maar de aarde waar ze in komen te staan wel. U dient hier goed over na te denken voordat u begint met de inrichting van uw balkontuin. Wist u dat u ook heel goed gebruik kunt maken van ornamenten en droogbloemen naast levende planten? Zo krijgt uw balkon de uitstraling van een echte tuin.

Het inrichten van uw balkontuin

De ondergrond van uw balkontuin kan direct al zorgen voor een ingrijpende verandering als het aankomt op de sfeer. Houten vlonders of rieten matten geven uw balkontuin gelijk een natuurlijke uitstraling. Kunstgras kan ook een mooie optie zijn voor uw balkonvloer; het is prettig om op te lopen en het geeft uw balkontuin direct een groene uitstraling. Om tocht tegen te houden en u een beetje gevoel van privacy te geven, kunt u een rieten mat aan de railing hangen. Een bijkomend voordeel is dat het er ook nog eens heel knus en gezellig uitziet. De zijkanten van de reling kunt u dan met houten vlecht schermen afschermen. Wilt u liever een wat ruimtelijker effect? Dan kunt u er ook voor kiezen om een klimop te gebruiken.

balkon tuin aanleggen

Een zithoek creëren in uw balkontuin

Als u een zithoek wilt maken op uw balkon, dan is de zijkant hier een perfecte optie voor. Op de zijkant van uw balkon zit u niet alleen beschut tegen de wind, het kan er ook heel erg gezellig uitzien als u hier bijvoorbeeld een houten bankje plaatst met kleurrijke kussens. U kunt er ook voor kiezen om een aantal houten bankjes langs de reling te plaatsen. U kunt dan aan de reling een stevige plank bevestigen, waardoor u direct een tafeltje heeft. Heeft u een wat groter balkon? Dan kunt ook een mooi effect bereiken door een bistro tafeltje te plaatsen met wat stoelen er omheen. Voor een mooi geheel zorgt u dat de kleuren van het balkon overeenkomen met de kleuren in uw woonkamer.

Wat zijn geschikte planten voor uw balkontuin?

In principe kunnen alle planten geplaatst worden in een pot, als u ze maar goed verzorgt. Het is wel belangrijk om rekening te houden met de ligging van uw balkon; niet alle planten kunnen even goed tegen de felle zon. Voor de planten op uw balkon is het noodzakelijk dat ze in een grote pot zitten en dat ze regelmatig bemest worden. Omdat aarde erg zwaar is, kunt u de bodem van uw pot het beste bedekken met kleikorrels. Niet alleen haalt dit wat gewicht van de plantenbak af, het zorgt er ook voor dat de wortels van de planten niet gaan rotten. Kleikorrels zorgen ervoor dat het overtollige vocht opgenomen wordt en geven dit pas af aan de plant wanneer deze het nodig heeft. Op de korrels kunt u vervolgens een laag antiworteldoek aanbrengen en hier de potgrond op storten. Om de planten te beschermen tegen de vorst kunt u noppenfolie aanbrengen op de randen van de potten. Niet alle planten kunnen buiten blijven staan met vorst. Bloeiende en groenblijvende coniferen en heesters, als ook vaste planten, kunnen gewoon buiten blijven staan in de winter. Kuipplanten, zoals de Fuchsia en de Datura, kunt u beter wel naar binnen halen als er kans is op vorst.

Uw balkontuin laten inrichten

Woont u in de buurt van Rotterdam en wilt u van uw saaie balkon een balkontuin maken? Laat uw balkontuin dan inrichten door hoveniersbedrijf Tuinier. Wij hebben veel ervaring met het inrichten van balkontuinen en helpen u graag! U kunt ons bereiken door gebruik te maken van ons contactformulier, maar u kunt ons ook bellen om direct een afspraak in te plannen.

hoveniersbedrijf rotterdam

Misschien interessant?

hoveniersbedrijf rotterdam

Anderen bekeken ook