waar komt zon op

Waar komt de zon op?

Waar komt de zon op? Heeft u zich deze vraag wel eens gesteld? Het kan namelijk belangrijk zijn om dit te weten, bijvoorbeeld als u een tuin wilt aanleggen, een nieuwe boom wilt planten of een geschikte plek zoekt voor een zwembad. In dit artikel kunt u lezen waar de zon opkomt, hoe u dit kunt bepalen in uw eigen tuin en waarom het belangrijk is.

Waar komt de zon op?

De zon komt s ’ochtends op in het oosten. Hierna verplaatst de zon zich in de loop van de dag via het zuiden richting het westen. De zon zal in de avond in het westen ondergaan, waarna het de volgende dag weer op zal gaan in het oosten. De verplaatsing van de zon kunt u daarom zien als een cyclus. Het is echter niet zo dat de zon altijd op dezelfde plek in het oosten opkomt, dit verschilt per seizoen. Zo zal de zon in de zomer in het noordoosten opkomen en in de winter in het zuidoosten.

Waarom is het handig om te weten waar de zon opkomt?

U weet nu dat de zon opkomt in het oosten. Hierdoor kunt u zelf bepalen hoe de zon zich zal verplaatsen door uw tuin. Dit kan erg belangrijk zijn als u een nieuwe tuin gaat aanleggen of voor het planten van een boom. Misschien wilt u een terras aanleggen, een zwembad inbouwen of een mooi terras in de zon? De hoeveelheid zon in uw tuin en waar deze in de tuin zal vallen, hangt af van het seizoen. Het is daarom verstandig om bepaalde werkzaamheden hiervan af te laten hangen. Als u bijvoorbeeld een zonnig terras wilt aanleggen, dan kunt u dit het best in het voorjaar doen. Zodoende kunt u goed rekening houden met de verplaatsing van de zon. Bekijk ook goed wat voor objecten de zon zouden kunnen tegenhouden in uw tuin voordat u iets plaatst of aanlegt. U zou zelfs de zon in uw tuin kunnen berekenen.

Tips voor zon in tuin

Nu u weet waar de zon op komt, kunt u ook mooi bepalen in welke windrichting uw tuin ligt. Dit is belangrijk voor de inrichting van uw tuin. Heeft u een tuin op het noorden? Dan kunt u het best het terras aan de linkerkant, of achterin de tuin plaatsen, gezien vanaf het huis. Zonnige planten zet u achterin de tuin, u kunt het best geen hoge bomen plaatsen en gebruik maken van planten die van schaduw houden. Als u een tuin op het oosten heeft dan plaatst u het terras het best aan het huis of achterin de tuin. Planten die van de zon houden zet u links in de tuin en schaduwplanten rechts. Een tuin op het zuiden wil eigenlijk iedereen, u kunt namelijk overal het terras plaatsen. Maak gebruik van planten die goed tegen de zon kunnen. Tevens kunt u bomen of hoge struiken planten om schaduwplekken te creëren. Een tuin op het westen heeft alleen in de ochtend geen zonlicht aan het huis. Verder kunt u overal in de tuin uw terras aanleggen. Ook voor deze tuin kunt u het best kiezen voor zonnige planten en bomen en hoge struiken voor schaduw.

Tuinaanleg door Hovenier Tuinier

In dit artikel heeft u kunnen lezen waar de zon opkomt en waarom dat belangrijk is voor uw tuin. Heeft u plannen voor uw tuin? Hovenier Tuinier is u graag van dienst! Wij voeren allerlei soorten werkzaamheden uit; we leggen tuinen, zwembaden en dakterrassen aan, maar we doen ook aan onderhoud en verzorging. Heeft u interesse in één of meerdere van onze diensten? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag!

hoveniersbedrijf rotterdam

hoveniersbedrijf rotterdam

Anderen bekeken ook