Winterbloeiende struiken die uw tuin opfleuren in de koude maanden

De winter is een rustperiode voor de meeste bomen, planten en struiken in uw tuin. Uw tuin ziet er daarom vaak kaal uit in de koude maanden. Toch kunt u voor wat kleur en leven zorgen in uw tuin. Er bestaan namelijk enkele winterbloeiende struiken, die het door de zachte winters tegenwoordig erg goed doen. Wilt u zo’n winterbloeiende struik in uw tuin? Dan noemen we enkele mogelijke keuzes voor u.

Winterzoet

De naam Winterzoet zegt alles; de struik bloeit in de winter en ruikt heerlijk. De geur heeft iets weg van meloen, daarom wordt de plant ook soms Meloenboompje genoemd. De Latijnse naam voor de struik is Chimonanthus praecox en het is oorspronkelijk afkomstig uit China. Na de bloei verschijnen er grote bladeren aan de struik die wat weg hebben van perkament. De bladeren blijven tot diep in de herfst aan de takken zitten.

Gaspeldoorn

De Gaspeldoorn is een winterbloeiende struik die het erg goed doet op zure zandgrond. Vanwege de zachte winters komen de gele bloemen meestal al in de herfst tot leven en blijven lang aan de struik zitten. Na de bloei vormen de bloemen peulen met zaden. Deze zorgen ervoor dat de struik zich snel voortplant. Het is daarom een zeer geschikte struik om een haag mee te vormen. Deze kunt u in toom houden door in het voorjaar te snoeien met een snoeitang of heggenschaar. Draag dan wel handschoenen, want de plant heeft flinke stekels.

Winterjasmijn

De beroemde Engelsman Ernest Henry Wilson bracht honderden plantensoorten uit het verre oosten naar Europa. De winterjasmijn was daar één van. Deze struik is winterhard en bloeit maar liefst van december tot maart. Tijdens dagen met vorst staat de bloei stil, na de vorstperiode bloeit de struik gewoon weer verder. Na de winterbloei vormt de winterjasmijn kleine bladeren. Dit is het moment om de struik te snoeien als u dat nodig acht. Hiervoor kunt u een snoeitang of heggenschaar gebruiken. Als u pas in de zomer gaat snoeien, dan zal de struik weinig tot geen bloemen geven in de winter. De winterjasmijn geeft gele bloemen aan vrolijke groene takken.

Toverhazelaar

De toverhazelaar is een winterbloeiende struik uit Japan. De struik vormt bijzondere gele bloemblaadjes in de vorm van een lintje. Het oogt net alsof iemand trossen met vrolijk wapperende lintjes in de struik heeft gehangen. Inmiddels bestaan er meerdere soorten van de Toverhazelaar, waaronder een soort dat oranje bloemen geeft. Dit type Toverhazelaar heet Diane. U kunt de Toverhazelaar het best flink de ruimte geven in uw tuin, want hij groeit breed uit.

Sneeuwbal

De Latijnse naam van deze winterbloeiende struik is Viburnum bodnantense; het type is Dawn. De Nederlandse naam komt af van de bloemen die groeien in bolvormen. Ze zijn echter meer roze van kleur dan wit. De bloei van de Sneeuwbal begint in de herfst en gaat tot diep in het voorjaar door. De bladeren zullen dan ook verschijnen, deze hebben diepe nerven. De Viburnum wordt geen hele grote struik, hierdoor is de plant zeer geschikt voor de kleine tuin. De bloemen geuren heerlijk, net als bij alle andere winterbloeiende struiken.

Winterbloeiende struiken planten

Wilt u er ook voor zorgen dat uw tuin in de winter levendig oogt? U kunt dat doen door het planten van enkele winterbloeiende struiken. Hovenier Tuinier weet precies welke struiken geschikt zijn voor uw tuin, wij controleren de grondsoort en plaatsen de struik op de geschikte plek. Ook de verzorging van de struik, of van de gehele tuin, kunnen wij voor u verzorgen. Heeft u interesse of vragen? Neemt u dan contact met ons op!

hoveniersbedrijf rotterdam

Misschien interessant?

hoveniersbedrijf rotterdam

Anderen bekeken ook