Hoe kunt u de zon in uw tuin berekenen?

Als u iets in uw tuin wilt plaatsen, zoals een terras, boom of zwembad, dan is het handig om te weten hoeveel zonlicht de bepaalde plek in de tuin krijgt. U kunt dit doen door de zon in uw tuin te berekenen. Dit is nog best een lastige meetmethode. In dit artikel leggen wij het zo eenvoudig mogelijk uit, zodat u het zelf kunt doen.

De zon in verschillende seizoenen

Het zonlicht en de schaduwen zullen ieder seizoen verschillen. Standaard gegevens zijn dat de zon in het oosten opkomt, het zich vervolgens verplaatst via het zuiden om ‘s avonds onder te gaan in het westen. Per seizoen zal de hoogte van de zon verschillen, in de zomer staat de zon bijvoorbeeld veel hoger dan in de winter. Dit heeft effect op de warmte, lichtval en schaduwen in uw tuin. Als u een berekening wilt maken, ga dan eerst na waarvoor de berekening dient. Als u een terras wilt plaatsen, dan is het verstandig om in de zomer de zon in uw tuin te berekenen. Dat geldt ook voor het plaatsen van een zwembad. Voor een moestuin is zonlicht in het voorjaar belangrijk en voor een winterbloeiende struik zonlicht in de winter.

Zon in tuin berekenen

Wilt u zelf de zon in uw tuin berekenen? Dan doet u dit als volgt:

Bereken de hoogte van het schaduwobject

Eerst is het belangrijk om de hoogte te bepalen van het object dat voor schaduw zorgt, dat kan een boom zijn of bijvoorbeeld uw huis. U kunt dit natuurlijk proberen met een meetlint, maar in de meeste gevallen is dat onmogelijk. Daarom gebruikt u de neuskruis-methode. Hiervoor heeft u twee stokken nodig die even lang zijn. Eén van deze stokken plaatst u op uw neus zodat u over de stok heen kijkt. Het andere stokje zet u loodrecht op het uiteinde. Kijk naar het object waarvan u de hoogte wilt bepalen. Zorg er nu voor dat het rechtop staande stokje de gehele lengte van het object bedekt. U kunt dit doen door naar voor of achter te lopen. Heeft u dit bereikt? Meet dan nu de afstand tussen de plek waar u staat en het te meten object, dit getal is gelijk aan de hoogte.

De lengte van de schaduw berekenen

U heeft de hoogte van het object bepaald, nu is het tijd om de lengte van de schaduw te berekenen. Dit kunt u doen met de volgende formule:

  • A= O/ tan ɑ
  • A = lengte van de schaduw
  • O = hoogte van het object
  • ɑ = hellingshoek van de zon

Als voorbeeld kunnen we noemen dat u een tuinhuis wilt laten plaatsen. Kunt u hierdoor nog wel in de zon zitten in de zomer? Om hierop antwoord te krijgen moet u daarvoor de zon in de tuin berekenen, laten we zeggen in juni om een uur of 1 ‘s middags. U weet de hoogte van het tuinhuisje, die is 300 cm (dit is O). De hellingshoek van de zon is op deze dag en tijdstip 55 graden (ɑ). De lengte van de schaduw (A) wordt daardoor: 300/55= 210 cm. Dat betekent dat er 210 cm schaduw ten noorden van het tuinhuisje zal vallen op dit tijdstip. Met deze gegevens kunt u bepalen of het tuinhuisje teveel schaduw werpt, maar ook waar u deze het beste kunt plaatsen. Deze berekening kunt u voor alle objecten in uw tuin gebruiken.

Zon in tuin berekenen door Hovenier Tuinier

De meeste mensen weten wel uit ervaring of ze een zonnige of schaduwrijke tuin hebben. In sommige gevallen kan het echter heel handig zijn om exact de zon in uw tuin te berekenen. Denkt u dan bijvoorbeeld aan het plaatsen van een terras, zwembad of loungehoek. In dit artikel heeft u kunnen lezen hoe u zelf deze berekening kunt doen. Wij kunnen ons echter goed voorstellen dat u het door een professionele partij wilt laten bepalen. Hovenier Tuinier kunt u daarbij helpen. Niet alleen kunnen wij de zon in uw tuin berekenen, bij ons kunt u natuurlijk ook terecht voor het verzorgen van uw tuin! Heeft u interesse of vragen? Neem dan contact met ons op! hoveniersbedrijf rotterdam

Misschien interessant?

hoveniersbedrijf rotterdam

Anderen bekeken ook