Beregeningssysteem aanleggen

Beregeningssysteem aanleggen

Hittegolven en extreem warme zomers worden in Nederland steeds normaler. Dit heeft logischerwijs gevolgen voor uw tuin. Met een goed beregeningssysteem bereidt u uw tuin voor op lange en droge periodes. Maar wat zijn eigenlijk de mogelijkheden als het gaat om het beregenen van uw tuin? En wat houdt dat voor u in? Wat moet u doen om uw beplanting en gazon levend te houden? In dit artikel leggen we u alles uit over de beregening van uw tuin.

Wanneer mijn tuin beregenen?

Loopt u met de vraag, wanneer moet ik mijn tuin beregenen? Zorgen voor een gedegen beregening is essentieel voor een gezonde tuin. Doet u dit niet dan kan u natuurlijk door het oog van de naald kruipen doordat moeder-natuur zorgt voor voldoende beregening, maar wanneer de natuur het laat afweten dan kan uw gehele tuin ernstige schade oplopen. Wanneer u zelf niet altijd de gelegenheid hebt om de hele tuin te besproeien en als u er zeker van wil zijn dat uw tuin gezond blijft dan moet u eens gaan nadenken over beregening.

Voorkom verbranding

Het beste is om uw tuin s ’avonds na 22:00 of in de ochtend voor 07:00 te beregenen. Doet u dit vaak in de middag, in de felle zon? Dan is de kans op verbranding erg groot! Daarnaast verdampt het water sneller, waardoor u meer sproeien moet om hetzelfde resultaat te halen!

Gebruik regenwater

Maak gebruik van regenwater. Het gebruik van regenwater heeft meerdere voordelen. Allereerst jaagt u zichzelf niet in de kosten. En ten tweede gaat het niet ten koste van schoon en helder drinkwater. U kunt regenwater opslaan in regentonnen en deze vervolgens toedienen aan uw planten en gazon.

Sproei regelmatig

Planten kunnen doorgaans wel wat hebben. Het is niet nodig om twee keer per dag te sproeien. Vaak volstaat 1 of 2 keer per week. Belangrijk is wel om dan de juiste hoeveelheid water toe te dienen.

wanneer de tuin beregenen

Waarom beregening aanleggen?

Belangrijkste reden om beregening aan te leggen is om te voorkomen dat uw beplanting doodgaat en/of dat uw gazon geel aanslaat. Tegenwoordig zijn de droge periodes in Nederland serieus langer waardoor er simpelweg meer besproeid moet worden. Het lijkt misschien in eerste instantie weinig gevolgen te hebben voor u. Maar misschien herkent u onderstaande punten?

 • Beregenen is om het netjes te houden niet uw grootste hobby
 • U komt weer van vakantie en treft een volledig verdorde tuin aan
 • Door uw fysieke ongemak is beregenen simpelweg een te zware job
 • U heeft simpelweg geen tijd om de tuin te voorzien van voldoende water
 • Gemartel met tuinslangen en koppelingen bent u helemaal zat

Structureel een tuin die niet te droog is

Wilt u geen tuin meer die te droog is? Dan is het aan te raden om een beregeningsinstallatie in de tuin aan te leggen. Een beregeningssysteem bestaat uit sproeiers, druppelslangen, leidingen, afsluiters en mogelijk een computer. Het is belangrijk dat deze goed op elkaar aansluiten.

De fundering van een beregeningsinstallatie is een gedege berekening. Een goede berekening bepaald welke gebieden van de tuin water moet hebben, en welke gebieden niet. Maar een goede berekening zorgt er ook voor dat sommige plekken niet aanzienlijk natter zijn dan andere plekken. Wat je wilt voorkomen is dat gedeeltes van uw tuin te veel water krijgt en andere gedeeltes te weinig.

beregeningsysteem aanleggen

Verschillende soorten beregening

Er zijn heel veel verschillende soorten installaties. Welke installatie het beste in uw tuin past is afhankelijk van de situatie en van uw wens. De verschillende mogelijkheden zijn:

Bovengrondse beregening

Een bovengronds beregeningssysteem is een systeem wat u ziet liggen. Dit systeem staat bij wijze van op het gras en moet u zelf van plek verzetten.

Ondergrondse beregening

Een ondergronds systeem is een systeem wat onder de grond zit. U ziet het systeem niet. Er zijn hier ontzettend veel mogelijkheden in. Zoveel, dat u vrijwel niets meer hoeft te doen.

Druppelbevloeiing

Druppelbevloeiing is zeer geschikt op het moment dat u bepaalde planten of bloemen van extra water wilt voorzien. Ook hier zijn veel variaties in te krijgen!

Voordelen van een beregeningsinstallatie

Een beregeningsinstallatie heeft meerdere voordelen. We sommen ze voor u op:

 • Eenmalige aanleg
 • Weinig onderhoud
 • Geen gemartel meer met slangen en sproeiers
 • Overal evenveel water. Hierdoor voorkomt u droge plekken
 • Planten en gazon die in groei en bloei blijven, ook wanneer u niet thuis bent
 • Tuin beregenen vanuit de luie stoel
 • Mogelijkheid om automatisch te beregenen
 • Flinke tijdsbesparing
 • U bespaart water omdat u gerichter bezig bent met beregening

tuin beregeningssysteem

Beregeningssysteem laten aanleggen?

Wilt u graag een beregeningssysteem laten aanleggen door een betrouwbaar en vakbekwaam hovenier? Hoveniersbedrijf Tuinier uit Krimpen aan den IJssel (omgeving Rotterdam, Utrecht en den Haag) heeft meer dan 15 jaar ervaring als het gaat om het aanleggen van beregeningssystemen. Door de jaren heen hebben wij meer dan 250 geavanceerde systemen aangelegd. Het type systeem is afhankelijk van het ontwerp van de tuin en van uw wensen. Deze kunnen wij voor u helemaal naar wens maken.

Vrijblijvend kennismaken

Bent u woonachting in Zuid-Holland en bent u geïnteresseerd in onze dienstverlening? U kunt ons bellen, mailen maar u kunt ook het contactformulier op onze site invullen! Wij nemen ten alle tijde zo snel mogelijk contact met u op.

Misschien interessant?

hoveniersbedrijf rotterdam

Anderen bekeken ook