Hoe plant u een olijfboom?

Het wordt steeds hipper om bijzondere planten in de tuin te hebben, zoals bijvoorbeeld een olijfboom. Deze bomen zijn oorspronkelijk afkomstig uit het gebied rond de Middellandse Zee. Een olijfboom geeft daarom onmiddellijk een zomerse sfeer aan uw tuin. Hoe mooi zou een olijfboom op uw terras staan, of een aantal in mooie bakken langs uw zwembad? Maar hoe plant u een olijfboom? Waarop moet u letten? In dit artikel kunt u er alles over lezen, zodat de boom zonder problemen in uw tuin zal groeien.

Plant een olijfboom: Waar en hoe?

U kunt ervoor kiezen om een olijfboom in een pot te planten, maar ook in de vaste grond. Als u de boom in de vaste grond gaat zetten, dan moet u een gat graven dat twee keer zo groot is als de kluit. Het gaat vooral om de breedte van de kluit, u hoeft niet veel dieper te graven dan de kluit hoog is. De grond in het gat moet goed losgemaakt worden, zodat het goed water kan door laten. U kunt het best de boom op een zogenaamd heuveltje planten, dat betekent dat de bodem vanaf de stam naar buiten toe afloopt. Hierdoor zal er geen regenwater naar de boom toestromen. De olijfboom kan door zijn oorsprong goed tegen droogte, maar niet tegen hele natte aarde. Ook als u de olijfboom in een pot plant, dan moet u ervoor zorgen dat water goed kan weglopen. U kunt dit bijvoorbeeld doen door latten onder de pot te plaatsen. Hierdoor kan water aan de onderkant van de pot goed wegstromen. Zorg er dan wel voor dat de boom voldoende water krijgt in hele warme en droge periodes.

Planttijd en verzorging van de olijfboom

Een olijfboom kunt u het best in het voorjaar planten. Dit is het seizoen waarin planten het hardst groeien. Plant een olijf nooit net voor de wintermaanden, vorst zou dan vat kunnen krijgen op de onvolgroeide wortels. Het kan geen kwaad voor de boom als er nog wat nachtvorst optreedt in het voorjaar. Als u de boom in de grond gaat zetten dan kunt u het best onmiddellijk extra voeding toevoegen. Hiervoor kunt u het best koemest en vulkanische lavakorrel gebruiken. De koemest zorgt voor een voedzame bodem door voedingsstoffen langzaam aan de grond af te geven. Lavakorrels zijn er voor de verbetering van de structuur van de aarde en tevens de waterhuishouding. U kunt het best de grond rond de olijfboom vrij houden. Dat geldt voor een olijf in een pot, maar ook voor een olijf in de vaste grond. Doet u dat niet dan zal de jonge olijfboom met andere planten moeten strijden om voedingsstoffen en water. Hier kan de jonge boom niet goed tegen. Plant daarom geen andere planten naast de boom en haal regelmatig onkruid weg. U zou er ook voor kunnen kiezen om mulch rond de boom te strooien. Dit is vooral in de wintermaanden verstandig om de kluit te beschermen tegen vorst.

Hovenier Tuinier plant een olijfboom voor u

Zou u ook zo’n prachtige olijfboom in uw tuin willen? Deze karakteristieke boom zorgt onmiddellijk voor sfeer in uw tuin. Er moet echter wel verstandig omgegaan worden tijdens het planten van deze boom uit het Middellandse Zeegebied. De boom heeft bovendien goede verzorging nodig. Hovenier Tuinier helpt u hier graag bij! Wij planten een olijfboom voor u en kunnen natuurlijk ook het onderhoud verzorgen. Heeft u interesse of vragen? Neem dan contact met ons op!

hoveniersbedrijf rotterdam

Misschien interessant?

hoveniersbedrijf rotterdam

Anderen bekeken ook