Zwembad afdekken: welke mogelijkheden zijn er?

Zwembad afdekken: welke mogelijkheden zijn er?

Een zwembad kan eigenlijk niet zonder een afdekking. Wanneer uw zwembad afgedekt is, houdt deze de warmte beter vast en koelt het water dus minder snel af. Dit zorgt ervoor dat er minder energie verbruikt wordt en u dus lagere kosten heeft aan uw zwembad. Ook zorgt een zwembadafdekking ervoor dat er minder troep terecht komt in uw zwembad, zoals bladeren. Daarnaast krijgen algen minder kans om te groeien, aangezien een afgedekt bad minder licht absorbeert. Kortom, veel voordelen aan een zwembadoverkapping. Alles weten over zwembadoverkappingen? Lees dan vooral even verder!

Verschillende soorten zwembadafdekkingen

U kunt een zwembadafdekking aanschaffen in verschillende maten en soorten. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een simpel bladernet. Of wat dacht u van een volautomatische lamellenafdekking? U kunt zelfs kiezen voor een afdekking die er niet alleen voor zorgt dat het water niet afkoelt, maar die het water zelfs verwarmt. Ook veiligheid is een belangrijke factor als het gaat om een zwembadafdekking. Kinderen en huisdieren vallen niet in het water, maar op het dek. Er zijn verschillende soorten zwembadafdekking en we bespreken de belangrijkste.

Schuimdekens

Een PE schuimdeken heeft een isolerende werking en drijft op het water. Deze zwembadafdekking is gemaakt van PE schuim, is licht in gewicht en heeft een beschermende toplaag. Er zijn twee verschillende soorten PE schuimdekens, een Ecodeck en een Thermodeck. Een Thermodeck is qua materiaal wat dikker en heeft een kwalitatieve toplaag, waardoor deze langer meegaat. Je kunt ze beide vergelijken met een deken die op het water blijft drijven.

zwembad afdekken

Afdekzeilen

U kunt uw zwembad ook afdekken met een afdekzeil. Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen een gewoon afdekzeil en een solar afdekzeil. Een afdekzeil houdt de afkoeling en verdamping van het water tegen, hierdoor bespaart u op verwarming. U kunt een afdekzeil gemotoriseerd plaatsen of manueel. Een zeil kan in het gras gemonteerd worden, in hout of in de boordstenen. Het maakt hierbij niet uit of het zwembad bovengronds of ondergronds is. Om smeltende sneeuw en regen door te kunnen laten is het zeil van waterdoorlatend gaas voorzien. Scheurvorming wordt op deze manier voorkomen, aangezien het zeil geen kans krijgt om door te hangen.

Lamellenafdekkingen

Een Aquadeck lamellenafdekking vormt één geheel door de lamellen die aan elkaar geklikt kunnen worden. Het wateroppervlak wordt op deze manier geheel afgedekt. Sommige lamellen worden gemaakt van hoogwaardige PVC kunststof, anderen van polycarbonaat. Dit is een uiterst sterk materiaal dat ervoor zorgt dat de temperatuur van het water perfect vastgehouden wordt.

U kunt ook kiezen voor Aquadeck solarlamellen. Deze lamellen maken gebruik van de kracht van de zon en kunnen op deze manier het water optimaal verwarmen. De bovenlaag is transparant en de onderzijde zwart; deze wordt warm in de zon. De warmte wordt vervolgens afgegeven aan het water dat circuleert onder de drijvende lamellen.

Zwembadoverkapping

Een andere oplossing is gebruik maken van een zogenaamde zwembadoverkapping. Benieuwd wat dit is en hoe dat werkt? Lees dan onderstaand artikel.

Zwembad laten aanleggen?

Bent u opzoek naar een vakkundig bedrijf die u kan helpen bij het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van zwembaden? Hoveniersbedrijf Tuinier uit Krimpen aan den IJssel legt jaarlijks honderden zwembaden aan. Benieuwd hoe naar de kosten, het proces en hoe wij in z’n totaliteit te werk gaan? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Vrijblijvend kennismaken

Bent u geïnteresseerd in onze dienstverlening? U kunt ons bellen, mailen maar u kunt ook het contactformulier op onze site invullen! Wij nemen ten alle tijde zo snel mogelijk contact met u op.

Misschien interessant?

hoveniersbedrijf rotterdam

Anderen bekeken ook