arrow_drop_up arrow_drop_down
Hoe kunt u bladvlekkenziekte herkennen en bestrijden?

Hoe kunt u bladvlekkenziekte herkennen en bestrijden?

Een prachtig groen gazon siert iedere tuin. Helaas bestaan er een aantal ziektes die uw hele gazon kunnen verpesten. De meeste van deze ziektes zijn typische grasziektes, maar bladvlekkenziekte kan in uw tuin al het groen aantasten; gras, maar ook de bladeren van bomen en planten.

Bladvlekkenziekte is erg moeilijk te bestrijden, zeker wanneer het al enige tijd in uw gazon aanwezig is. De ziekte ontwikkelt zich vooral in koudere periodes wanneer het gras minder hard groeit en vatbaarder is voor schimmels.

Hoe herkent u bladvlekkenziekte

Wanneer uw gazon verkleuringen krijgt en er niet gezond en groen uit ziet, dan is de kans groot dat er een grasziekte in het gazon aanwezig is. Er bestaan verschillende soorten grasziektes. Bladvlekkenziekte kunt u herkennen aan de volgende kenmerken:

  • Bijna alle grasziektes veroorzaken verkleuringen op het gras, meestal gele vlekjes. Bladvlekkenziekte zorgt ervoor dat de vlekken verder verkleuren naar bruin en zwart. Een roodachtige kleur kan ook voorkomen.
  • Bladvlekkenziekte beperkt zich niet tot het gazon. Alle planten in uw tuin kunnen erdoor aangetast worden. Dus komen de verkleurde vlekken ook voor op andere planten in uw tuin, dan is de kans groot dat u te maken heeft met bladvlekkenziekte.
  • De vlekken die de ziekte veroorzaakt zijn rond van vorm, de buitenrand is vaak geel- oranje. De kern van de vlek is bruin tot zwart.

Wat is bladvlekkenziekte?

Bladvlekkenziekte is een grasziekte dat door schimmels wordt veroorzaakt. Een tekort aan stikstof en kalium in de grond is vaak de reden waarom de schimmels toe kunnen slaan. De ziekte begint klein en valt daardoor niet op. Pas wanneer steeds meer vlekken ontstaan op delen van het gras, krijgt u door dat er iets niet goed is met uw gazon. De ziekte is erg lastig te bestrijden, daarom bent u vaak te laat wanneer u het opmerkt. Bovendien kan de ziekte van het gras overslaan op andere planten in uw tuin en andersom. Zelfs bomen zouden kunnen sterven aan de ziekte, wanneer deze er een aantal jaar achter elkaar door besmet raakt.

Planten, bomen en uw gazon zullen afsterven wanneer bladvlekkenziekte niet bestreden wordt. Daarom moet na het constateren van de ziekte zo snel mogelijk gehandeld worden.

Hoe kunt u bladvlekkenziekte bestrijden?

Een grond die arm is aan stikstof, kalium en andere mineralen is veelal de oorzaak van de komst van schimmels zoals bladvlekkenziekte. Het is daarom belangrijk om uw gazon en uw tuin regelmatig te verzorgen en te bemesten. Zo voorkomt u grotendeels dat de ziekte kan ontstaan. U zou daarvoor een planning kunnen maken voor het verzorgen van het gazon.

Is bladvlekkenziekte al in uw gazon aanwezig? Dan zult u de aangetaste delen van het gazon moeten maaien en dit gemaaide gras moet u goed afvoeren. Na het maaien kunt u de grasmaaier het best zo goed mogelijk reinigen om te zorgen dat de ziekte zich niet over uw gazon verspreidt. Het gehele gazon moet u hierna bemesten met een organische meststof. Kijkt u ook goed na of planten of bomen in uw tuin aangetast zijn. Deze zouden de oorzaak kunnen zijn, maar ook later de ziekte weer kunnen verspreiden.

Laat uw gazon verzorgen door een ervaren hovenier

Bladvlekkenziekte is erg lastig om te bestrijden. Voorkomen is beter dan genezen geldt zeker voor deze grasziekte. Daarom kunt u het best uw tuin zo goed mogelijk onderhouden. U zou dat ook uit kunnen besteden aan Hovenier Tuinier. Met onze jarenlange ervaring weten wij precies hoe we uw gazon kunnen verzorgen en welke voedingsstoffen het nodig heeft.

Heeft u al een ziekte in uw gazon? Dan kunnen wij deze voor u bestrijden zodat het niet uw gehele tuin aantast. Wij verzorgen tuinen in Zuid-Holland, Utrecht en Noord-Holland. Neemt u gerust contact met ons op voor vragen of een vrijblijvende offerte.

hoveniersbedrijf rotterdam

Misschien interessant?

Reactie plaatsen

We maken gebruik van cookies