Wat te doen tegen boomwortels boven de grond
4 min. leestijd

Wat te doen tegen boomwortels boven de grond

Een mooie grote boom is een verrijking voor elke tuin, maar wortels die boven de grond uitkomen kunnen nog wel eens voor overlast zorgen. In een bos of park zijn wortels geen enkel probleem, maar in uw tuin kunnen ze hinderlijk over een pad lopen of het het maaien van het gazon belemmeren. Tijdens het maaien zou u ook boomwortels die boven de grond groeien ernstig kunnen beschadigen.

Misschien heeft u er wel eens over nagedacht om de wortels te verwijderen. Als u de boom wilt behouden dan is dit geen goed plan. Het is niet alleen slecht voor de gezondheid van de boom, deze zou ook instabiel kunnen worden en voor gevaar kunnen zorgen voor u en uw buren. Het verwijderen van wortels zou ervoor kunnen zorgen dat de boom op den duur dood zal gaan.

Wanneer u een boom plant in uw tuin dan kunt u het best rekening houden met het feit dat de boom grote wortels gaat krijgen die boven de grond zouden kunnen groeien. Plaats de boom dus nooit in de buurt van het terras of vlak langs het pad. Zodoende kan de boom voldoende water en zuurstof opnemen en vrij groeien.


Heeft u al een boom in de tuin waarvan de wortels boven de grond uitkomen? Dan kunt u deze het best de boomwortels op de juiste manier bedekken!

Wat te doen tegen boomwortels boven de grond?

Het best wat u kunt doen tegen boomwortels boven de grond is de aarde rond de boom bedekken zodat de wortels bedekt zijn. Dit doet u met grond, daarna kunt u er planten in zetten of de grond inzaaien met gras. U moet echter planten en grassoorten gebruiken die niet veel vocht nodig hebben, want de wortels hebben deze vocht nodig. Een plant die hiervoor goed kunt gebruiken is bijvoorbeeld de ooievaarsbek.

Om ervoor te zorgen dat de planten goed groeien en om de boom goed te beschermen kunt u het best een laag van zo’n 6 tot 8 cm beplantingsaarde aanbrengen. Er zit veel compost in deze aarde wat ideaal is voor de boom en de planten. Let goed op bij het aanbrengen van een laag aarde op de wortels. Ten eerste mag deze niet te zwaar aangedrukt worden, daardoor zouden de wortels geen zuurstof meer kunnen krijgen. Daarnaast moet de aarde de juiste samenstellingen hebben en het mag niet te veel zijn, een willekeurig soort aarde op de wortels storten is een slecht plan.

Sommige mensen kiezen ervoor om de bodem rond de boom te bedekken met grind, worteldoek of zelfs beton. Ook dit zijn geen goede oplossingen, de grind weeg zwaar op de grond, waardoor de grond verdicht. Bovendien warmt het grind enorm op in de zomer, deze beide factoren zorgen ervoor dat de boom zal verzwakken. Worteldoek werkt niet omdat de wortels dan minder water zullen krijgen, het laat wel water door maar niet genoeg voor de gezondheid van de boom. Beton of asfalt is ook geen oplossing, de wortels zullen altijd naar zuurstof blijven zoeken, dus deze zullen op den duur door het asfalt en beton heen gaan groeien.

Als u toch een soort pad rond uw boom wilt dan kunt u rond de boom losse natuurstenen tegels plaatsen als stapstenen.

boomwortels

Meest geschikte oplossing

Het beste wat u kunt doen is dus de bodem rond de boom bedekken met aarde. Hiervoor kan aarde gebruikt worden, maar het bedekken met organische materiaal werkt ook heel goed. Dit wordt ook wel mulchen genoemd. Dit heeft een aantal voordelen, de wortels worden bedekt en de grond wordt verrijkt met voedingsstoffen. U helpt dus uzelf en de gezondheid van de boom. In deze laag mulch kunnen ook eventueel planten geplaatst worden.

Boomwortels laten bedekken door Tuinier

Het bedekken van de hinderlijke boomwortels is zoals u heeft kunnen lezen nog wel een klusje. Zeker als u hier geen ervaring mee hebt. Het is belangrijk dat u zorgvuldig de boomwortels bedekt en de juiste planten gebruikt. Doet u dit niet dan is de kans groot dat u de groei van de boom tegengaat en dat is natuurlijk het laatste wat u wilt. Heeft u geen ervaring met het bedekken van de boomwortels of vertrouwt u niet zo op uw groene vingers? Neem dan geen risico en laat dan de boomwortels door ons bedekken. 

Hovenier Tuinier heeft jarenlange ervaring in het verzorgen van tuinen en komt geregeld bij mensen op bezoek om onder andere de de storende boomwortels in de tuin te bedekken. Wij kunnen de boomwortels zo bedekken dat we de groei van de boom juist stimuleren en geven u graag deskundig advies om de volgende keer zelf de boomwortels te bedekken. Zo kunt u bij de volgende wortelgroei wél zelf uw groene vingers gebruiken! En bedankte boomwortels én wat leren van deskundige hoveniers? Neem dan geheel vrijblijvend eens contact met ons op!

Vrijblijvend kennismaken

Bent u geïnteresseerd in onze dienstverlening? U kunt ons bellen, mailen maar u kunt ook het contactformulier op onze site invullen! Wij nemen ten alle tijde zo snel mogelijk contact met u op.

hoveniersbedrijf rotterdam

Misschien interessant?

Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down