arrow_drop_up arrow_drop_down
Buxus in vorm snoeien: waar op letten?

Buxus in vorm snoeien: waar op letten?

De buxus is een prachtige plant om in uw tuin te hebben, aangezien deze het hele jaar groen blijft. Hij is op zijn mooist als hij dichtbegroeid is en strak gesnoeid. Het snoeien dient dan wel op de juiste manier te gebeuren. Maar hoe doet u dat nu precies? In deze blog leggen we aan u uit hoe u de buxus moet snoeien en waar u op moet letten.

Het in een vorm snoeien van buxus planten gebeurt al eeuwenlang. U kent waarschijnlijk wel de uitgebreide kunstwerken die in de uitgestrekte tuinen van grote landgoederen en kastelen te vinden zijn. Deze kunstwerken zijn gemaakt door beroepsvormsnoeiers. Voor deze vorm snoei worden planten gebruikt die groen blijven in de winter, zoals de buxus. De buxus is hier met name geschikt voor, omdat de plant één stam heeft en daarnaast vele kleine dwarstakken. De plant is hierdoor dichtbegroeid, waardoor er veel details in verwerkt kunnen worden.

Vorm snoeien buxus; hoe doet u dat?

Het is niet heel erg moeilijk om een buxus in vorm te snoeien, al heeft het wel een flinke oefentijd nodig voordat u van de plant een heus kunstwerk kunt maken. Een eenvoudige bol of kubus kan eigenlijk iedereen wel maken. Om een grof contour te snoeien kunt u gebruik maken van een elektrische heggenschaar, maar voor de kleine details kunt u het beste een handschaar gebruiken. U heeft op deze manier meer controle op de vorm.

U kunt de buxus in elke gewenste vorm snoeien. In veel tuinen is de ronde buxus populair, maar de plant wordt ook veel als haag gebruikt. U kunt de buxus ook snoeien in de vorm van een spiraal of kegel, maar u kunt ze ook kant en klaar in deze vorm kopen. Het enige wat u dan nog hoeft te doen is ze ieder jaar in model te knippen.

buxus in vorm snoeien

Wanneer kunt u het beste de buxus snoeien?

De buxus dient minstens twee keer per jaar gesnoeid te worden. Wilt u een optimaal resultaat? Dan kunt de buxus het beste vier keer per jaar snoeien. Op deze manier zullen nieuwe blaadjes snel aangroeien en wordt de buxus steeds voller. U kunt de buxus eind mei het beste voor de eerste keer snoeien. Begin september doet u het dan voor de tweede keer. Het is echter geen probleem om de haag tussendoor te snoeien als u vind dat deze te groot wordt. Doe dit het liefst op een dag dat het bewolkt is of wanneer het regent. Wanneer u de buxus op een zonnige dag snoeit, verbranden de kortgeknipte blaadjes.

Welk snoei gereedschap heeft u nodig?

Het is belangrijk om het juiste gereedschap te hebben voor het snoeien van uw buxus. Wanneer u gebruik maakt van bot gereedschap kan dit ervoor zorgen dat de buxus beschadigt. Het is handig om een emmer water naast u neer te zetten tijdens het snoeien. Zo kunt u af en toe uw snoeischaar schoonmaken. Dit zorgt ervoor dat de schaar scherp blijft.

Bij het snoeien van uw buxus begint u altijd met de zijkanten. De bovenkant van de buxus doet u als laatste. En heeft u een buxus in de vorm van een kegel of een bol? Dan begint u aan de bovenkant met snoeien met de schaar op zijn kop. Dit zorgt ervoor dat u de bol mooi rond knipt. Tijdens het knippen kunt u af en toe om de buxus heenlopen om te controleren of u in de juiste vorm knipt en of alles nog in verhouding is.

Uw buxus laten snoeien door hoveniersbedrijf Tuinier

Heeft u hulp nodig bij het snoeien van uw buxus? U kunt dan de hulp inroepen van een ervaren hovenier als Hovenier Tuinier. Wij zorgen ervoor dat uw buxus in de juiste vorm gesnoeid wordt en dat deze bemest en verzorgd wordt. Als ervaren hovenier weten wij precies wat uw buxus nodig heeft en daarnaast kunnen wij ook de rest van uw tuin onderhouden.

Heeft u vragen of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Via ons contactformulier kunt u uw gegevens achterlaten, zodat wij u zo spoedig mogelijk kunnen bellen om een vrijblijvende afspraak in te plannen. Heeft u met spoed hulp nodig? Bel ons dan op werkdagen op 0180-554666

hoveniersbedrijf rotterdam

Misschien interessant?

Reactie plaatsen

We maken gebruik van cookies