arrow_drop_up arrow_drop_down
Coniferen onderhouden: waar moet je op letten?

Coniferen onderhouden: waar moet je op letten?

Coniferen zijn erg bekend in Nederland, al is de groene coniferen haag niet geliefd bij iedereen. Toch zorgt een coniferen haag voor een groene en dichte tuinafscheiding wanneer deze helemaal volgroeid is. Wilt u wat meer privacy in uw tuin? Dan is de coniferen haag een perfecte oplossing. Ze zijn wintergroen en winterhard en ze vormen (als ze volgroeid zijn) een dichte haag. U kunt coniferen in verschillende soorten kopen en ze voelen zich in bijna elke grondsoort prettig. Omdat een coniferen haag enorm hoog kan worden, is het een veel gekozen tuinafscheiding.

Een coniferen haag aanleggen

Een coniferen haag kunt u niet zomaar op iedere plek in uw tuin plaatsen. Ze kunnen goed tegen volle zon, maar u kunt ze beter niet onder andere bomen plaatsen. Doet u dit wel, dan zullen ze niet het gewenste effect hebben. Bijna alle naaldbomen hebben deze eigenschap. Een conifeer wordt altijd geleverd met kluit. Om de conifeer op een juiste manier te plaatsen is het belangrijk dat er plantgaten worden gemaakt die ruim genoeg zijn.

U kunt ervoor kiezen om uw coniferen haag door een ervaren hovenier te laten planten, maar u kunt het natuurlijk ook zelf doen. Er zijn in dat geval wel een paar belangrijke aandachtspunten:

  • Om te voorkomen dat de plant uitdroogt, dient u deze op de dag van aankoop te planten;
  • De grond dient losgewoeld en met tuinturf vermengd te worden;
  • U moet ervoor zorgen dat de coniferen voldoende water krijgen;
  • Om een dichte haag te krijgen houdt u voldoende afstand tussen de planten.

De conifeer haag onderhouden

Wilt u de vorm van de coniferen haag behouden? Dan zult u deze regelmatig moeten snoeien. U kunt dit het beste twee keer per jaar doen. Een jonge aanplant dient niet getopt te worden voordat de haag de gewenste hoogte heeft bereikt. De eerste snoeibeurt kunt u geven vlak na de eerste groei, dit zal in de maand mei of juni zijn. De tweede snoeibeurt voert u uit voordat de tweede groeiperiode start in augustus of september. U kweekt op deze manier een gezonde, vaste en mooie conifeer.

Waar moet u aan denken bij het snoeien van een conifeer?

Wanneer u uw conifeer wilt snoeien, dient u met een aantal belangrijke punten rekening te houden. Het is allereerst belangrijk dat u alleen knipt in het groene gedeelte van uw conifeer en dat u een snoeischaar gebruikt voor het weghalen van dikke vertakkingen. U kunt de haag toppen wanneer deze de gewenste hoogte bereikt heeft. Om verbranding te voorkomen kunt u de haag het beste niet al te rigoureus snoeien. Zorgt u er daarnaast voor dat u nooit in het hout knipt, dit zorgt er namelijk voor dat er geen nieuwe scheuten aangemaakt worden. En is het een lange periode uitzonderlijk warm en droog? Stel de snoeibeurt dan even uit.

coniferen onderhoud

Het bemesten van uw coniferen

Het kan voorkomen dat uw coniferenhaag een gelige of vaalgroene kleur heeft. Vaak is dit het resultaat van een tekort aan bitterzout of magnesium. Om dit te voorkomen kunt u de conifeer in het voorjaar wat extra magnesium geven. Uw conifeer kunt u het beste bemesten van eind april tot begin augustus. Liever niet te vroeg in het jaar en ook niet aan het einde van het jaar. De conifeer moet namelijk niet te lang blijven groeien om zich voor te kunnen bereiden op de winter. Als u te lang door blijft gaan met bemesten, dan kan de plant vorst schade oplopen.

Heeft uw conifeer last van bruine plekken? De afgestorven delen kunnen dan weggesnoeid worden. De plant zal vervolgens herstellen en weer aangroeien. Helaas zal dit niet het probleem van de bruine conifeer oplossen. Er kunnen een aantal oorzaken zijn van bruine plekken in uw coniferen, namelijk een magnesium tekort, een insectenplaag of een schimmelinfectie.

Ziekten en plagen voorkomen

Als u de coniferen op de juiste manier bemest, dan zorgt dit ervoor dat ziektes bijna geen kans hebben. Als uw conifeer gezond is, is deze veel minder vatbaar voor plagen en ziektes. Voldoende voedsel in de grond is daarom erg belangrijk, dit zorgt voor een natuurlijke weerstand.

Wilt u het snoeien uit handen geven?

Bent u in het bezit van een coniferenhaag, maar bent u bang dat de coniferen beschadigd raken als u ze zelf snoeit? Vindt u het te zwaar of te gevaarlijk? Wij nemen het werk graag van u over. Wilt u hier meer over weten, neem dan gerust contact met ons op!

hoveniersbedrijf rotterdam

Misschien interessant?

Reactie plaatsen

We maken gebruik van cookies