arrow_drop_up arrow_drop_down
Roest in het gazon: wat kunt u er aan doen?

Roest in het gazon: wat kunt u er aan doen?

Het is geen pretje om roest in uw gazon te hebben. Toch komt deze grasziekte erg veel voor in Nederland. U kunt de ziekte herkennen aan roestkleurige vlekken op bepaalde delen in uw gazon. Op het moment dat u ineens oranje kleurige of bruinachtige vlekken ziet in uw gazon, is de kans dus groot dat het gaat om roest. Het is dan erg belangrijk dat u in actie komt; het gaat namelijk om een schimmel die ontzettend snel verspreidt.

Hoe kan roest in het gazon terechtkomen?

Van de ene op de andere dag kunt u ineens te maken hebben met roest in uw gazon. Niet iedereen heeft direct door dat het hier gaat om een grasziekte. Pas wanneer de plekken verspreiden en steeds groter worden, wordt het duidelijk dat het ernstig is.

Maar hoe kan roest nu in uw gazon terechtkomen? Voornamelijk in vochtige, warme zomers duikt deze grasziekte op en daar hebben we er veel van in Nederland. Wanneer u uw gazon niet goed gemaaid heeft, of wanneer er niet voldoende voedingsstoffen in de bodem zitten, is de kans het grootst dat er roest ontstaat.

roest en rood, geel, oranje en rode plekken in het gazon

Verschillende soorten roest in uw gazon

Voordat u begint met het bestrijden van roest is het belangrijk om te weten dat er verschillende soorten roest bestaan.

Kroonroest

Kroonroest is een roestvariant die voornamelijk voorkomt in de maanden juli tot en met oktober. U kunt het herkennen aan oranje strepen die over de grassprieten heen lopen. Als gevolg van deze roest kunnen grassprieten in een later stadium afsterven.
Kroonroest kan alleen ontstaan op de grasbladeren. Wanneer u last heeft van kroonroest, dan hoeft u niet te vrezen voor aantasting van de wortels of de stengels van het gras. Kroonroest richt alleen schade aan aan de bladeren. Dit betekent echter niet dat daarom minder belangrijk is om te bestrijden.

Oranje strepen roest

Oranje strepen roest kunt u herkennen aan de oranje of gele strepen op de bladeren van uw gras. Deze roestvariant ziet u met name in het voorjaar, met name in mei en juni. Oranje strepen roest is, in vergelijking met kroonroest, minder makkelijk te herkennen. Het begint namelijk als een klein plekje in uw gazon, waarna het langzaam uitbreidt. Zowel de stengels als de bladeren worden aangetast door oranje strepen roest.

Bruine vlekken roest

Ziet u ineens bruine vlekken in uw gazon en gaat het niet om zand? Dan is de kans groot dat u te maken heeft met bruine vlekken roest. Bruine vlekken roest is een grasziekte die voorkomt vanaf de maand april en ook in de zomer kan opduiken.
Vooral als het warm en vochtig is verspreidt deze schimmelsoort zich razendsnel. Deze grasziekte tast ook nog eens uw hele gazon aan.

Roest in uw gazon bestrijden

Roest kan behoorlijk wat schade in uw gazon aanrichten, helemaal als u er niet op tijd bij bent. U kunt roest het beste bestrijden door het maaien van uw grasmat. Het gemaaide gras dient u vervolgens af te voeren, laat het vooral niet op uw gazon liggen. De groei van roest wordt op deze manier gestopt.

Heeft u het gras gemaaid en afgevoerd? Vergeet dan niet om uw grasmaaier schoon te maken. Wanneer u dit niet doet, blijft de schimmel namelijk achter in de grasresten. Maait u het gazon opnieuw met een niet schoongemaakte machine, dan kan er opnieuw roest ontstaan in uw gazon. Regelmatig uw gazon bemesten is ook belangrijk om roest tegen te gaan. Dit zorgt ervoor dat de bodem van uw gazon rijk is aan voedingsstoffen.

Uw tuin laten onderhouden door Hovenier Tuinier

Heeft u geen groene vingers? Besteedt u uw kostbare tijd liever aan andere zaken? Laat uw tuin dan onderhouden door een ervaren hovenier. Ook wanneer u last heeft van een grasziekte verhelpen wij het probleem graag. We hebben jarenlang ervaring met het onderhouden van grote en kleine tuinen in de omgeving van Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Belt u ons gerust voor meer informatie of laat uw gegevens achter via het contactformulier. U hoort dan zo spoedig mogelijk van ons!

hoveniersbedrijf rotterdam

Misschien interessant?

Reactie plaatsen

We maken gebruik van cookies