Heg snoeien: waar moet u op letten?
4 min. leestijd

Heg snoeien: waar moet u op letten?

Een heg kan een mooie oplossing zijn als u de rand van uw tuin duidelijk aan wilt geven. Een heg heeft echter wel het nodige onderhoud nodig, waaronder het snoeien van de heg. In dit blog geven we u een aantal tips voor het snoeien van uw heg, zodat deze er het hele jaar door mooi bij staat.

Het snoeien van de heg

Een heg is bedoeld om recht en strak te zijn. Helaas kunnen niet alle mensen recht knippen vanuit de losse hand. Dit gaat vooral opvallen wanneer u heg een aantal meters lang is. Een handig hulpmiddel om recht te knippen is het spannen van een touwtje; u kunt dit gebruiken als leidraad.

Het is belangrijk om de heg af en toe flink terug te snoeien, ook al ziet de heg er dan een stuk slechter uit dan eerst. Veel mensen hebben ongemerkt de neiging om steeds een stukje minder ver te knippen bij een nieuwe snoeibeurt. De heg wordt hierdoor steeds dikker en groter. Natuurlijk kan dit mooi zijn, maar voor u het in de gaten heeft neemt de heg uw halve tuin in beslag.

Ziet uw heg er iets verwaarloosd uit? Ook dan kunt u ervoor kiezen om de heg radicaal te knippen. U kunt de heg prima 10 centimeter dunner knippen dan waar u op uit zou willen komen. Juist door het radicaal knippen van de heg wordt deze gestimuleerd om extra veel bladeren en takken te maken, met als resultaat een volle, dichte heg.

Wanneer kunt u het beste de heg snoeien?

Snelgroeiende hagen kunt u het beste eind mei, begin juni snoeien. Denkt u dan bijvoorbeeld aan de beuk, de liguster, de laurierkers, de haagbeuk en coniferen. In deze periode kunt u ook een model snoeien in uw heg. Doet u dit het liefste voor 21 juni, de langste dag. Vervolgens kunt u opnieuw beginnen met snoeien in de herfstperiode, zo rond september/ oktober. U kunt hier het beste niet te lang mee wachten, aangezien vorst erg slecht is voor een heg die net gesnoeid is. Voordat de eerste vriesperiode aanbreekt moet de heg kunnen herstellen.

De voorbereiding

Voordat u begint met snoeien dient u te controleren of uw snoei gereedschap nog scherp is. Wanneer u gebruik maakt van een botte snoeischaar dan heeft dit als resultaat dat er rafelige snoei wonden ontstaan. Dit vergroot de kans op het ontstaan van ziekten of schimmels. Is uw haag nog niet op hoogte, dan kunt u de nieuwe scheuten bovenop de heg inkorten. De scheuten zullen zich gaan vertakken, waardoor u een dichte, mooie haag krijgt. Voordat u begint met snoeien kunt u een zeil langs de haag leggen; dit zorgt ervoor dat snoeiafval makkelijk opgevangen en verwijderd kan worden.

heg knippen, scheren en trimmen

Hoe gaat u te werk?

Een haag dient u altijd te snoeien van onderen naar boven. Hiermee voorkomt u dat de gesnoeide takken terecht komen in het deel dat nog gesnoeid moet worden. Als u de haag boven iets smaller houdt dan onder, dan krijgt de onderste laag ook voldoende zonlicht. Dit voorkomt dat er kale plekken in de heg ontstaan.

Opruimen van het snoeiafval

Wanneer u een zeil hebt gelegd langs de haag, is het hartstikke gemakkelijk om uw snoeiafval op te ruimen. U kunt echter ook het snoeiafval bij elkaar blazen met een bladblazer. Het snoeiafval kan vervolgens verwerkt worden met een hakselaar. Het volume van het snoeiafval wordt op deze manier verkleind en u kunt het makkelijker vervoeren. Gehakseld materiaal composteert ook beter, dus u zou het ook als bodembedekker kunnen gebruiken.

Uw heg laten snoeien door hoveniersbedrijf Tuinier

Een mooie heg vraagt om nogal wat onderhoud. Als u zelf geen groene vingers heeft, als u er te weinig tijd voor heeft of om fysieke redenen niet in staat bent om uw heg te snoeien, dan nemen we dit werk graag voor u uit handen.

Heeft u vragen of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op; we staan u graag te woord. Op werkdagen zijn we telefonisch bereikbaar, maar u kunt ons ook gewoon een bericht sturen via ons contactformulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op om een vrijblijvende afspraak in te plannen.

Vrijblijvend kennismaken

Bent u geïnteresseerd in onze dienstverlening? U kunt ons bellen, mailen maar u kunt ook het contactformulier op onze site invullen! Wij nemen ten alle tijde zo snel mogelijk contact met u op.

hoveniersbedrijf rotterdam

Misschien interessant?

Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down