Hoe kunt u verspreiding van de Japanse duizendknoop voorkomen?
4 min. leestijd

Hoe kunt u verspreiding van de Japanse duizendknoop voorkomen?

De Japanse duizendknoop is één van de meest invasieve exoten. Als de plant eenmaal gevestigd is, dan kunt u deze maar moeilijk weg krijgen. Hij heeft een zeer sterke groeikracht waardoor inheemse plantensoorten worden verdrongen. De Japanse duizendknoop heeft zeer sterke stengels en wortelstokken en is in staat om schade te veroorzaken aan gebouwen, wegen en leidingen. Hoe kunt u de verspreiding van de Japanse duizendpoot voorkomen? En hoe kunt u de aangetroffen planten bestrijden? In dit blog leggen we het aan u uit.

Waar komt Japanse duizendknoop vandaan?

De Japanse duizendknoop (Fallopia japonica) komt oorspronkelijk uit Japan, Taiwan, China en Korea. De plant is ooit ingevoerd als tuinplant door Philipp Franz von Siebold, een arts die in 1823 in dienst van Nederland naar Japan was vertrokken. De plantensoort heeft zich van de Hortus in Leiden verspreid over Nederland en de rest van Europa. Pas na 1950 is de Japanse duizendknoop zich op grote schaal gaan verwilderen in Nederland. Dit gebeurde door het storten van tuinafval met de plantenresten. Inmiddels komt de Japanse duizendknoop in heel Nederland voor.

Hoe verspreidt de Japanse duizendknoop?

Vanuit de wortelstokken groeien in het voorjaar (in korte tijd) veel dicht bij elkaar staande stengels met een groot bladoppervlak. De stengels kunnen, afhankelijk van de standplaats, wel twee tot drie meter hoog worden. De bovengrondse delen van de plant sterven tegen de winter weer af. De Japanse duizendknoop verspreidt zich op twee verschillende manieren; via de wortelstokken en via de mens.

Verspreiding via wortelstokken

De vegetaties van Japanse duizendknoop bestaan voornamelijk uit vrouwelijke planten die door het ontbreken van stuifmeel geen zaden vormen. Om deze reden vindt de verspreiding van de Japanse duizendknoop voornamelijk lokaal plaats via de wortelstokken.

voorkomen van japanse duizendknoop

Verspreiding door de mens

Over grotere afstanden is menselijk handelen het grootste risico voor de verspreiding van de Japanse duizendknoop. U kunt hierbij denken aan het verslepen van wortel-, en stengel fragmenten door transport of machinaal maaien. Wanneer deze fragmenten op de grond of op een nieuwe locatie terechtkomen, groeien op die plek weer nieuwe planten uit.

Preventie is de beste aanpak in de bestrijding van de Japanse duizendknoop

Zijn er werkzaamheden in de buurt van de Japanse duizendpoot? Dan kunt u er het beste voor zorgen dat er geen wortel-, of stengel fragmenten verspreid worden. Hier kunnen namelijk nieuwe haarden door ontstaan. Controleer daarom altijd uw kleding en reinig de machines na de werkzaamheden. Zorg ervoor dat er geen grond wordt getransporteerd waarin zich delen van de stengels en wortelstokken bevinden. Verontreinigde grond dient zorgvuldig afgevoerd te worden, het liefst langs voorafgestelde routes.

Wat kunt u het beste doen als u de Japanse duizendknoop aantreft?

Er zijn een paar dingen die u zelf kunt doen als u de Japanse duizendknoop aantreft. Treft u de plant aan op kleine groeiplaatsen, die kleiner zijn dan een vierkante meter? Dan kunt u proberen om de plant te verzwakken. U doet dit door de stengels per groeiseizoen meerdere keren af te knippen. De plantenresten en de stengels kunt u afvoeren in de grijze bak voor restafval. Verwijder de uitlopers heel secuur, zodat er geen wortels achterblijven. U kunt er ook voor kiezen om een onkruidbestrijdingsmiddel toe te passen, dit doet u het liefst aan het einde van het groeiseizoen.

Voor groeiplaatsen die groter zijn dan een vierkante meter, moet u als terreinbeheerder in kaart brengen waar de plant voorkomt. Deze plekken moeten namelijk niet worden meegenomen in het reguliere maaibeheer, om verdere verspreiding te voorkomen.

De plekken waar de planten voorkomen kunt u vaker per seizoen maaien en het maaisel voert u vervolgens af naar een gecertificeerd composteerbedrijf. Controleer altijd uw kleding en de machines na de werkzaamheden.

Japanse duizendknoop laten verwijderen door Hovenier Tuinier

Zoals u in de blog heeft kunnen lezen is het nog niet zo eenvoudig om de Japanse duizendknoop te verwijderen. Dit kan vaak een aantal jaren in beslag nemen. Daarnaast moet u voorzichtig te werk gaan om verdere verspreiding te voorkomen.

Kunnen we u helpen met het bestrijden van duizendknoop of ander tuinonderhoud? Neem dan contact met ons op!

hoveniersbedrijf rotterdam

Misschien interessant?

Reactie plaatsen