onderhoud kamperfoelie

Hoe onderhoud je een kamperfoelie?

De naam kamperfoelie is afkomstig van de Latijnse naam voor deze plant: Caprifolium. Vertaald betekent dit geitenblad, de bladeren van de kamperfoelie worden namelijk graag gegeten door geiten. De kamperfoelie kunt u globaal onderverdelen in twee soorten; de klimplanten die veel geurende bloemen krijgen (maar hun blad verliezen in de winter) en de soorten die kleinere bloemen krijgen (maar die wel groen blijven in een zachte winter). De bladeren van de kamperfoelie groeien in tweetallen tegenover elkaar aan de steel. De bloemen bestaan uit vijf delen en geven een exotische sfeer. Vooral in warme zomeravonden kunnen de bloemen erg lekker ruiken. Na de bloei vormt de plant een enkele of een dubbele bes, deze zijn niet echt giftig voor mensen, maar kunnen wel zorgen voor flinke misselijkheid.

De meest populaire soort in Nederland

De Lonicera henryi is een zeer populaire kamperfoelie in Nederland, u ziet deze plant veel terug in tuinen, maar ook in openbare perken. De populariteit is te danken aan het feit dat deze kamperfoelie groen blijft in de winter. In vergelijking met andere kamperfoelies geeft de Lonicera henryi kleine witgele bloemen, de plant bloeit van juni tot juli. Deze klimplant kan wel 4 meter hoog worden. Het grote voordeel van kamperfoelies is dat ze vrij makkelijk zijn in het onderhoud.

De verzorging van kamperfoelie

Kamperfoelies doen het goed in Nederland. Ze komen namelijk ook in de natuur voor, vooral aan de rand van het bos kunt u de plant regelmatig tegenkomen. De kamperfoelie houdt van humusrijke grond dat vocht goed doorlaat, maar enigszins ook vasthoudt. Wilt u een kamperfoelie planten? Zoek dan een plek uit waar veel zon komt, een zonnige tot halfschaduwplek is het best voor deze plant. Een kamperfoelie hoeft niet gesnoeid te worden. Als de klimplant erg groot wordt dan kunt u ervoor kiezen om de takken wat terug te snoeien. Daarvoor snoeit u oude takken en uitlopers weg, hierdoor bevordert u de groei, bloei en gezondheid van de struik. U kunt dit het best doen in het voorjaar, vanaf eind maart tot half april, als er geen ernstige vorst meer komt. Gebruik hiervoor een scherpe snoeitang.

kamperfoelie onderhouden

Mogelijke ziektes

Kamperfoelie kan nog wel eens last hebben van bladluis. De gehele plant kan zelfs onder deze beestjes komen te zitten. Het is belangrijk om deze te bestrijden, anders eten ze alle bladeren weg. U kunt bladluis bestrijden door speciale middelen tegen bladluis aan te schaffen bij uw tuincentrum of hovenier. Wat echter ook helpt is een eenvoudig mengsel van warm water en groene zeep. Spuit dit met een plantenspuit rechtstreeks op de luizen. Een andere ziekte waar kamperfoelie soms last van heeft is meeldauw, een schimmelziekte die de bladeren bedekt met wit dons. U kunt deze schimmel bestrijden door de delen weg te knippen waar meeldauw aanwezig is. Daarnaast is het belangrijk om te zorgen dat de kamperfoelie voldoende water krijgt. Blijft meeldauw aanwezig? Dan kunt u een natuurlijk bestrijdingsmiddel gebruiken.

Kamperfoelie planten en verzorgen door Hovenier Tuinier

De kamperfoelie is een prachtige klimplant waar u zeer veel plezier kan hebben in uw tuin. Wilt u ook genieten van die prachtige bloemen en de heerlijke geur die ze verspreiden? Laat dan een kamperfoelie planten in uw tuin door Hovenier Tuinier! Wij weten exact wat de juiste plek is voor de kamperfoelie en kunnen de grond van uw tuin inspecteren en eventueel aanpassen zodat de plant optimaal zal groeien. Heeft u al een kamperfoelie in uw tuin en moet deze gesnoeid worden? Of heeft de klimplant last van bladluis of meeldauw? Ook dan kunnen wij u helpen om ervoor te zorgen dat de plant weer kerngezond wordt. Heeft u interesse in onze diensten of heeft u vragen? Vul dan ons contactformulier in. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op!

hoveniersbedrijf rotterdam

Misschien interessant?

hoveniersbedrijf rotterdam

Anderen bekeken ook