Passiebloem in uw tuin; alles over de verzorging
4 min. leestijd

Passiebloem in uw tuin; alles over de verzorging

De passiebloem, ook wel passieflora genoemd, is een plant die oorspronkelijk in warme gebieden in Noord en Zuid-Amerika, Australië en Azië voorkomt. Er zijn echter passiebloem planten die het ook erg goed doen in de Nederlandse tuin. U kunt de plant in de tuin zelf planten of zomers in een pot buiten zetten. In dit artikel kunt u alles lezen over de verzorging van deze plant met de bekende mooie bloemen.

De passiebloem

De Latijnse naam voor de passiebloem is Passifloraceae, er bestaan maar liefst 500 verschillende soorten van. Het is niet geheel duidelijk waar de benaming passie vandaan komt. Zou het komen doordat de prachtige bloem of vrucht je in verrukking brengt? Of komt het door de betekenis van passie, of Pasen, wat letterlijk lijden betekent? De bloem lijkt namelijk iets op de doornenkrans die Jezus droeg. Duidelijk is in ieder geval dat de passiebloem een verrijking is voor uw tuin.

De verschillende soorten

Er bestaan enorm veel verschillende soorten van de passiebloem. Als u er een aanschaft dan zult u waarschijnlijk de keus laten bepalen door de kleur van de bloemen. De passieflora die blauwe bloemen draagt is de Passiflora caerulea, een andere populaire passieflora is de caerulea Constance Elliot, deze draagt witte bloemen. De bloem zal na de bloei een vrucht vormen, wees er echter beducht op dat niet alle passievruchten eetbaar zijn, sommige zijn zelfs giftig.

De passiebloem is een klimplant die in korte tijd heel hoog kan worden. Het is daarom belangrijk om de plant goed te leiden en goed te verzorgen.

De verzorging van de passiebloem

Heeft u een passiebloem aangeschaft? Zet deze dan op de zonnigste en warmste plaats van uw tuin. De bodem moet vruchtbaar zijn en goed water doorlaten. Doordat de plant zo snel groeit moet u de takken leiden. U kunt dit doen door middel van een houten rek aan de muur, speciale plastic klemmen en spijkers of een mooie pergola. Als de passiebloem in een pot staat dan kunt u de takken leiden langs stokken van bamboe.

Een passieflora die net in de tuin staat kunt u het eerste jaar het best beschermen in de winter. In principe zijn de passiebloemen die u in Nederland koopt winterhard, maar de kluit kan gevoelig zijn voor vorst. Bescherm deze dan ook door er hooi of bladeren op te leggen, of bijvoorbeeld een halve aarden pot over de onderkant van de plant. In de winter zal de passiebloem waarschijnlijk groen blijven, mits het niet te koud wordt. Heeft u een passieflora in een pot? Zet deze dan binnen gedurende de wintermaanden, in deze maanden heeft de plant weinig water nodig. Als de lente aanbreekt kunt u de plant weer buiten zetten. Het best kunt u de plant dan langzaam laten wennen aan de zon.

onderhoud passiebloemen

Het snoeien van de passieflora

In principe hoeft u de passiebloem niet te snoeien, de bloemen groeien namelijk op bestaande takken. Als de plant te groot wordt of veel dode takken krijgt, dan kunt u deze verwijderen. Een vaste passiebloem snoeit u in het voorjaar, wanneer u zeker weet dat er geen vorst meer komt. Een passieflora in een pot kunt het best snoeien voor de wintermaanden.

De passiebloem is het meest kwetsbaar voor ziektes in de wintermaanden, zoals wolluis, meeldauw of spint. Het is daarom belangrijk om de plant tijdens deze maanden goed in de gaten te houden en eventueel te behandelen met daarvoor geschikte middelen.

Hovenier Tuinier; voor al uw tuinplanten

Wilt u een prachtige passiebloem in uw tuin, of heeft de passieflora in uw tuin verzorging nodig? Hovenier Tuinier is u graag van dienst! Met onze ervaring zoeken we de juiste plaats om de plant te plaatsen, zodoende zorgen we voor optimale groei. Ook de verzorging kunt u door ons laten uitvoeren, voor iedere plant in uw tuin geldt dat Tuinier de geschikte hovenier is voor u.

Heeft u interesse of vragen? Neem dan contact op!

hoveniersbedrijf rotterdam

Misschien interessant?

Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down