Wanneer en hoe kan ik het best een vlinderstruik snoeien?
3 min. leestijd

Wanneer en hoe kan ik het best een vlinderstruik snoeien?

De vlinderstruik is een favoriet van menig tuinliefhebber. De naam zegt het al; de bloemen van deze plant geven veel nectar, daardoor trekken ze in de lente en zomer veel vlinders aan. De Latijnse naam van de vlinderstruik is Buddleja davidii, het is een heestersoort die goed als border in uw tuin kan fungeren.

Wil u dat de vlinderstruik ieder jaar bloemen blijft geven? Dan moet u elk voorjaar de vlinderstruik snoeien. De temperatuur is tegenwoordig in het vroege voorjaar al erg hoog. Toch kunt u het best wachten tot eind maart of begin april voordat u gaat snoeien, anders zou vorst voor schade aan de struik kunnen zorgen.

Tips voor het snoeien van de vlinderstruik

Heeft u een vlinderstruik in uw tuin staan en vraagt u zich af of en hoe deze het best gesnoeid moet worden? De manier waarop u snoeit bepaalt wat voor vorm vlinderstruik u krijgt. Met de volgende tips kunt u zorgen voor een vlinderstruik naar uw persoonlijke wens.

  • Snoeien van de vlinderstruik doet u in het voorjaar, vanaf eind maart tot half april. Wacht tot de strenge nachtvorst voorbij is;
  • Maak gebruik van een scherpe snoeitang met een platte onderkant;
  • Wilt u een vlinderstruik die zoveel mogelijk bloemen krijgt? Snoei dan alle takken rigoureus terug tot ongeveer 40 cm boven de grond. U hoeft zich hierover geen zorgen te maken, de struik zal altijd weer goed uitlopen;
  • Wilt u een wat grotere vlinderstruik om als border te fungeren? Dan kunt u ervoor kiezen om een aantal takken als basis te laten dienen. Snoei jaarlijks de overige takken weg, hierdoor wordt de vorm behouden en komen er tevens bloemen in de nieuwe uitlopers van de struik;
  • U kunt er ook voor kiezen om een jaar niet te snoeien. De vlinderstruik zal dan in het voorjaar eerder bloemen geven. Als u echter nooit meer snoeit, dan zal de struik in de loop van tijd veel minder bloemen krijgen;
  • Er is één uitzondering op de snoeiregel: De Buddleja alternifolia. Dit type vlinderstruik bloeit alleen op meerjarig hout. Na de bloei moet deze struik alleen licht teruggesnoeid worden.

onderhoud vlinderstruik

De vlinderstruik laten snoeien door Hovenier Tuinier

Heeft u een mooie vlinderstruik in uw tuin en wilt u dat deze ieder jaar weer prachtige bloemen geeft? Zorg er dan voor dat de vlinderstruik goed onderhouden wordt, het snoeien is hier een onderdeel van. In dit blog heeft u kunnen lezen hoe de vlinderstruik gesnoeid moet worden, met deze tips zou u het heel goed zelf kunnen doen.

U zou het snoeien van de vlinderstruik echter ook kunnen uitbesteden aan een vakkundig hovenier, Hovenier Tuinier neemt het graag van u over. Het zou namelijk maar zo kunnen zijn dat u een type vlinderstruik in uw tuin heeft staan die juist niet rigoureus teruggesnoeid moet worden. Hovenier Tuinier heeft alle vakkennis in huis om te zorgen dat u en de vlinders ieder jaar weer kunnen genieten van een volop bloeiende vlinderstruik. Heeft u interesse of vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

hoveniersbedrijf rotterdam

Misschien interessant?

Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down