arrow_drop_up arrow_drop_down
Helder vijverwater

Helder vijverwater

Heeft u een vijver waarbij het water niet helder is? Wilt u graag een vijver met helder water? Bent u benieuwd waarom uw vijverwater niet helder van kleur is? In dit artikel schrijven we erover.

Allereerst is het zo dat het niet toevallig is of uw vijverwater helder is of niet. Een heldere vijver heeft namelijk een goed biologisch evenwicht. Belangrijk hierin is dat de vijver de juiste waterwaarden heeft, denk aan:

  • GH-waarde (waterhardheid)
  • KH-waarde (carbonaathardheid)
  • pH-waarde (zuurgraad)

Waterwaarden kun je meten en aan de hand van de uitkomst kun je vervolgens de gewenste maatregelen treffen.

Voordat we verder gaan. Wie zijn wij?

Mijn naam is Hans Bauke Tuinier van Hoveniersbedrijf Tuinier. Ons team van meer dan 10 mensen heeft in de afgelopen 15 jaar meer dan 60.000 m2 tuin onderhouden. Het onderhouden van een vijvers is daar een belangrijk onderdeel van. Bent u op zoek naar een vakkundig hoveniersbedrijf in Zuid-Holland die uw vijverwater helder maakt en houdt? Zoek dan vooral niet verder.

helder vijverwater

Hoe krijg ik helder vijverwater?

Het hebben van helder vijverwater is niet bepaald toeval. Het hebben van helder vijverwater kunt u zelf beïnvloeden, het water moet aan bepaalde voorwaarden voldoen voordat het helder is.

Hard water

Voor helder vijverwater heeft u hard water nodig. Het is niet zo dat wanneer u eenmaal hard water heeft dat dit hard water blijft. In elke vijver loopt de waterhardheid terug. Dit komt vaak voort uit regenval. Regen is een extreme vorm van zacht water. Het is belangrijk om periodiek de hardheid van uw water in kaart te brengen. Aan de hand van de uitslag kunt u beslissen om de waterhardheid te verhogen! Hier zijn allerlei speciale middelen voor.

CO2

Voor helder vijverwater heeft u zuurstofplanten nodig. Deze zijn afhankelijk van CO2, daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er voldoende CO2 in de vijver zit. Zodra dit ontbreekt gaat het ten koste van de zuurstofplanten en dus uiteindelijk ook van de helderheid van uw vijverwater.

Zweefalgen

Groen water in de vijver? Dan heeft u waarschijnlijk last van zweefalgen. U kunt deze bestrijden door onder andere drijfplanten aan te brengen. Voorbeelden hiervan zijn puntkroos, waterster, waterhyacint of kikkerbeet.

Zuurstof planten toevoegen

U kunt extra zuurstof planten toevoegen aan de vijver. Let wel: wacht hiermee tot de vijver weer helder is. Daarom is het goed om eerst aan de slag te gaan met de bovenste drie punten. De reden is eigenlijk zeer eenvoudig: in vijvers waar het water niet helder is ontbreekt het vaak aan CO2. Zuurstof planten hebben CO2 nodig, op het moment dat u de planten plaatst terwijl er te weinig CO2 in de vijver zit zal de plant niet maximaal groeien.

helder vijverwater

Vijver onderhoud uitbesteden?

Bent u woonachtig in de omgeving van Rotterdam? Wij werken binnen de driehoek Utrecht, den Haag en Middelburg. Wilt u graag een heldere en gezonde vijver zonder hier naar om te kijken? Wij kunnen dit voor u uit handen nemen!

Misschien interessant?

Hoveniersbedrijf uit Zuid-Holland

Ons werkgebied bevind zich binnen de driehoek Den Haag, Utrecht en Middelburg. Alles daar tussen in zijn wij zeer actief. Regelmatig onderhouden wij tuinen in plaatsen als Rotterdam, Schoonhoven, Delft, Scheveningen, Gouda. Maar ook in kleinere plaatsen als Vlaardingen, Schiedam en Barendrecht zijn wij zeer actief.

Reactie plaatsen

We maken gebruik van cookies