Tuinkalender augustus
5 min. leestijd

Tuinkalender augustus

Heeft u een mooie tuin en hecht u daar veel waarde aan? Wilt u weten wat u kunt betekenen voor uw tuin? De tuin verdient elke maand uw aandacht en daarom is het voor u goed om te weten wat u kunt doen op het gebied van tuinonderhoud. In dit artikel praten wij u bij over de werkzaamheden in de maand augustus.

De maand augustus is vooral een maand om te genieten. Ondanks de hoge temperaturen neemt de groei en bloei van het leeuwendeel van uw planten af. Het is dan ook aan te raden om, nu het nog kan, zoveel mogelijk te gaan genieten van uw tuin, omdat hij nu misschien wel op zijn mooist is. Mocht u deze maand nog vertrekken voor vakantieplannen dan moet u even wat extra zorg geven aan uw tuin voordat u vertrekt, door dit te doen kunt u bij terugkomst ook nog genieten van de tuin.

Voordat we u gaan vertellen wat de belangrijkste tips op het gebied van tuinonderhoud in de maand augustus zijn, gaan we eerst even uitleggen wat tuinonderhoud inhoudt. Eenvoudig gezegd is het begrip tuinonderhoud te verdelen in vier kernpunten: Onderhoud van het gazon, snoeiwerkzaamheden, onderhoud van de vijver en onderhoud van beplanting en border. Dat wat u tuin van u vraagt op het gebied van deze vier aspecten veranderd tijdens het jaar voortdurend en daarom is het belangrijk dat u beschikt over de juiste kennis om uw tuin zo goed mogelijk te onderhouden

Onderhoud van het gazon in augustus

Net zoals de afgelopen maanden moet u uw gazon regelmatig maaien. Tijdens warme en droge periodes moet u dit echter niet te kort doen. Wanneer u het gras op zo’n moment tot onder de 3 centimeter maait is de kans dat het gras verbrand enorm groot. Het beste moment voor het sproeien en maaien van uw grasmat is ’s avonds. Wanneer u in de middag gaat sproeien zal het water als een vergrootglas werken en zal het gras verschroeien als sneeuw voor de zon. Het sproeien van uw gazon en beplanting heeft overigens meer effect als u dit een langere tijd doet. Elke keer een kwartiertje sproeien heeft weinig nut voor uw tuin.

Het is heel verstandig als u in deze periode (augustus-september) uw gazon nog eenmaal bemest. Door dit te doen zal uw grasmat het veel beter volhouden tijdens de koude winter die eraan komt.

Voordat we verder gaan. Wie zijn wij?

Mijn naam is Hans Bauke Tuinier van Hoveniersbedrijf Tuinier. Ons team van meer dan 10 mensen heeft in de afgelopen 15 jaar meer dan 60.000 meter tuin onderhouden. Wilt u uw tuin laten onderhouden door een professioneel en betrouwbaar hoveniersbedrijf?

tuinonderhoud augustus

Snoeiwerkzaamheden

Snoeien is erg belangrijk in deze maand. De coniferenhaag moet u bijvoorbeeld twee keer snoeien in augustus. De beste manier om dit te doen is door ervoor te zorgen dat de haag aan de bovenkant smaller wordt zodat de zon meer bereik heeft op de coniferen. Alle bessen- en bramenstruiken kunt u na de oogst flink terugsnoeien. Alle takken die tijdens de oogst vruchten hebben gegeven mogen tot op de grond worden gesnoeid. Vanaf het eind van deze maand kunt u de uitgebloeide lavendel afsnoeien. Doe dit niet te veel, anders zal hij de wintermaanden niet overleven. Ongeveer 1/3 verwijderen is genoeg. Ook de takken, en dan met name de grotere en minder mooie, van de uitgebloeide Escallonia mogen worden afgesnoeid tot zo’n vijf centimeter boven de grond. Al uw uitgebloeide rozen kunt u ook afknippen.

Onderhoud van de vijver

In deze warme maand heeft u mogelijk (nog steeds) last van verdampend water in uw vijver. Dit verdampte water moet worden gecompenseerd in de vijver, anders hebben uw vissen niet meer genoeg ruimte om te zwemmen. Dit bijvullen van de vijver moet echter niet in één keer want hierdoor verstoord u de temperatuur van het water in uw vijver. Om het verdampen van het water iets af te remmen is het verstandig een aantal hoge waterplanten in uw vijver te plaatsen, waardoor er schaduw zal ontstaan. Mocht het water van uw vijver troebel zijn, dan is het verstandig om juist een paar zuurstofplanten te plaatsen. Ook het toevoegen van watervlooien kan zorgen voor extra zuurstof in de vijver.

Het beschermen van uw vissen is in deze maand erg belangrijk. Jonge reigers vliegen in augustus uit en moeten vanaf dat moment zorgen voor hun eigen voedsel. Deze beesten, die wel oren hebben naar een vis(je) uit uw vijver, zijn vooral ’s morgensvroeg en tijdens de avondschemering actief. Om te voorkomen dat uw vissen veranderen in voer is het verstandig een net over uw vijver of ga op zoek naar speciale reigerverjagers.

Onderhoud van beplanting en border

Mocht u beschikken over zonnebloemen dan is dit de tijd dat ze hard groeien en daarom moeten zij voldoende water ontvangen. Uitgebloeide zonnebloemen kunt u afknippen en neerleggen op een plek waar zij goed kunnen drogen. Ook andere uitgebloeide bloemen kunt u beter afknippen, hierdoor verspilt uw plant geen energie meer en zal hij langer bloeien.

tuinonderhoud augustus

In de maand augustus kunt u ook beginnen met het stekken van kuipplanten. Stekken is een vegetatieve vermeerdering, wat inhoudt dat uit een klein deel van een plant een nieuwe kan ontstaan. Gebruik krachtige kopstekken van zo’n 10 cm en verwijder de bloemen. Haal daarna de onderste bladeren weg en snijd de stek aan de onderkant schuin af met een schoon en scherp mes. Plaats de stek in een potje met aarde en geef deze regelmatig water.

Verder moet u in de maand augustus zien te genieten van uw tuin. Het is warm weer en uw tuin heeft nog een mooie bloei. De kans is erg groot dat dit de laatste momenten van het jaar zijn dat u hiervan kan genieten, dus doe dat dan ook zoveel mogelijk.

Vrijblijvend kennismaken

Bent u woonachting in Zuid-Holland en bent u geïnteresseerd in onze tuinonderhoud dienstverlening? U kunt ons bellen, mailen maar u kunt ook het contactformulier op onze site invullen! Wij nemen ten alle tijde zo snel mogelijk contact met u op.

Misschien interessant?

Hoveniersbedrijf uit Zuid-Holland

Wilt u een tuin laten onderhouden in provincie Zuid-Holland? Hoveniersbedrijf Tuinier is gevestigd in Krimpen aan den IJssel. Wij zijn actief in de omgeving van Rotterdam, den Haag, Utrecht en Middelburg. Wij onderhouden met grote regelmaat tuinen in Schoonhoven, Spijkenisse, Ridderkerk. Maar ook plaatsen als Waddinxveen en Vlaardingen zijn ons niet vreemd.

 

Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down