arrow_drop_up arrow_drop_down

Tuinkalender december

Heeft u een tuin die er goed verzorgd bij ligt en wilt u dat graag zo houden? Staat u open voor advies dat u daarbij kan helpen? Uw tuin vraagt elke maand aandacht van u en daarom is het belangrijk dat u weet wat u wel en niet kan doen om uw tuin te verzorgen. In dit artikel praten wij u bij over de werkzaamheden in de maand december.

Het is december en dat betekent dat de feestdagen voor de deur staan en u het al druk genoeg heeft. Dat begrijpen wij en daarom zullen wij u ook niet opzadelen met een waslijst aan klussen. Maar mocht u toch wat tijd over hebben, dan is het op zijn zachtst gezegd verstandig om af en toe even naar uw tuin te kijken. Verderop in dit artikel praten wij u bij met dat wat u kunt betekenen voor uw tuin, maar allereerst leggen wij graag even uit wat tuinonderhoud nou precies inhoudt. Makkelijk gezegd bestaat tuinonderhoud uit vier kernpunten, namelijk: onderhoud van het gazon, snoeiwerkzaamheden, onderhoud van de vijver en onderhoud van beplanting en border. Uw tuin verlangd op deze vier gebieden met elk seizoen wat anders van u en daarom vertellen wij u gedurende dit jaar wat u het beste kunt doen voor uw tuin.

Onderhoud aan het gazon

Niet alleen u heeft het koud deze winter, uw gazon ook. Maar net als u slaat ook hij zich hier wel doorheen met de juiste hulp. Om uw grasmat te helpen doet u er goed aan om het allerlaatste blad nog even te verwijderen. Ook kunt u beter niet over het gras lopen als het vriest of heeft geregend, hiermee kunt u grotere schade aanbrengen dan u zal vermoeden. Mocht er sneeuw liggen – misschien krijgen we ooit nog een witte kerst? – dan kunt u dit gerust laten. Het sneeuw zorgt voor een goede isolatie voor uw gazon en planten.

Snoeiwerkzaamheden

Zolang het weer niet al te nat en koud is kunt u gerust uw snoeischaar uit de schuur plukken. Struiken van bramen, druif en kiwi kunt u in deze tijd van het jaar heel goed nog een beurt geven. De overblijfselen van uw snoeipraktijken kunt u heel goed binnen in huis gebruiken als versiering. Ook voor het maken van kerstbakjes is dit ‘afval’ zeer nuttig. Als u de hulstbessen van uw hulst zelf wil verorberen dan moet u de vogels voor zijn, die zijn er namelijk dol op. Wees ze dus voor of gun ze hun snack.

Onderhoud van de vijver

Heeft u nog geen luchtpomp? Schaf deze dan zo snel mogelijk aan! Heeft u al wel een luchtpomp maar deze nog niet gecontroleerd? Doe dat dan nu! Een goed functionerende luchtpomp kan het leven van uw vissen redden. De luchtpomp zorgt namelijk voor meer zuurstof in het water en kan ervoor zorgen dat de vijver niet dichtvriest. Uw luchtpomp kan de vissen door de winter loodsen. Is uw vijver dichtgevroren en ligt er een laag sneeuw boven op? Haal deze sneeuw dan weg. Hiermee zorgt u ervoor dat er genoeg licht de vijver binnenvalt.

Mocht uw vijver onverhoopt dichtvriezen dan is dat in eerste instantie geen probleem. Mocht dit te lang duren dan kunt u ervoor kiezen om het ijs plaatselijk te verwijderen. Doe dit niet met grof geweld, want daarmee zorgt u voor enorm veel stress en een onleefbare situatie onderwater. Het beste kunt u een pan heet water in de hoek van uw vijver plaatsen en wachten totdat het ijs wegsmelt. Om ervoor te zorgen dat het wak niet direct weer dichtvries en de ijslaag dikker wordt kunt u het beste een centimeter of tien aan water uit uw vijver scheppen.

Heeft u een ondiepe vijver? Mogelijk is het dan verstandig om de planten die in uw vijver staan binnen te laten overwinteren. Zeker als uw vijver lager dan 30 centimeter is, is dit verstandig. Zo voorkomt u vorstschade aan uw planten.

Onderhoud beplanting en border

Tijdens deze koude maanden moet u uw planten en borders goed beschermen. Sommige planten kunnen de winter wel aan, maar vele ook niet. Hieronder een lijstje waarmee u rekening moet houden.

  • Mediterrane en exotische planten moet u zeker niet buiten laten staan. Deze zeer vorstgevoelige platen kunnen veel beter binnen worden gestald tijdens de winter.
  • Potplanten kunt u het beste dicht naast elkaar plaatsen in deze tijd van het jaar. In het meest ideale geval zet u ze langs de kant van het huis of de schuur zodat ze niet van alle kanten worden aangevallen door de wind. Onder de veranda is ook een goede optie!
  • Planten kunnen heel goed geïsoleerd worden door middel van stro en een jute zak. Dit zal ze zeker de winter doorhelpen!
  • Planten hoger dan 45 centimeter lopen vanwege hun hoogte veel risico om te sneuvelen. Dit gebeurt wanneer de wind vat op de plant krijgt en hierdoor de wortels van de plant los komen te zitten. Druk daarom de aarde van de plant goed aan.

Als laatst willen wij u nog ergens voor behouden. Zorg ervoor dat uw tuinslang leeg en droog is zodat deze niet kapot vriest. U zult namelijk zeker niet de eerste – en overigens ook niet de laatste – zijn die dit overkomt.

Vrijblijvend kennismaken

Bent u woonachtig in Zuid-Holland en bent u geïnteresseerd in onze tuinonderhoud dienstverlening? U kunt ons bellen, mailen maar u kunt ook het contactformulier op onze site invullen! Wij nemen te allen tijde zo snel mogelijk contact met u op.

Misschien interessant?

Hoveniersbedrijf uit Zuid-Holland

Wilt u een tuin laten onderhouden in provincie Zuid-Holland? Hoveniersbedrijf Tuinier is gevestigd in Krimpen aan den IJssel. Wij zijn actief in de omgeving van Rotterdam, den Haag, Utrecht en Middelburg. Wij onderhouden met grote regelmaat tuinen in Schoonhoven, Spijkenisse, Ridderkerk. Maar ook plaatsen als Waddinxveen en Vlaardingen zijn ons niet vreemd.

Reactie plaatsen

We maken gebruik van cookies