Tuinonderhoud januari
6 min. leestijd

Tuinonderhoud januari

Heeft u een mooie tuin en wilt u deze graag goed onderhouden? Bent u benieuwd naar onderhoudswerkzaamheden in de maand januari? De tuin verdient in elke maand van het jaar uw aandacht en daarom praten wij u in dit artikel bij over tuinonderhoud in januari.

Wat verstaan wij onder tuinonderhoud? Grofweg is het begrip tuinonderhoud onder te verdelen in vier belangrijke aspecten: Onderhoud van het gazon, snoeiwerkzaamheden, onderhoud van de vijver en onderhoud van beplanting en border. In de loop van het jaar verlangd elk aspect van tuinonderhoud iets anders van u en daarom is het van belang dat u op de hoogte blijft van wat u het best kunt doen voor uw tuin. In deze eerste maand van het nieuwe jaar heeft u het, op het gebied van tuinonderhoud, nog relatief rustig. Uw tuin is nog in een ‘winterslaap’ en eist niet heel veel aandacht, maar desondanks kunt u genoeg doen in de tuin.

Onderhoud van het gazon

In de maand januari heeft uw gazon maar weinig aandacht nodig. Het gras groeit door het gebrek aan lichtinval namelijk nauwelijks en is gemakkelijk te beschadigen. Veelvuldig over het gazon lopen wordt dan ook afgeraden, omdat uw grasmat hier nog langdurig schade aan kan overhouden. Specifieke bescherming aanbrengen aan het gras is echter niet noodzakelijk. Een goed onderhouden gazon zal sterk genoeg zijn om de winterperiode op een relatief eenvoudige manier te overleven. Mocht u niet stil kunnen zitten en toch graag met uw gazon aan de slag willen dan kunt u het gras instrooien met kalk. Door dit in deze periode te doen zorgt u ervoor dat de kalk, in combinatie met het eventuele dooiwater, goed de grond in trekt. De kalk zal zorgen voor een goede opname van een bodemverbeteraar.

gazon onderhoud

Snoeien in januari

Op het gebied van snoeiwerkzaamheden is er echter voldoende te doen in januari, maar het is van belang om te weten welke bomen er wel en niet gesnoeid kunnen worden in deze tijd van het jaar. Fruitbomen als appel- en perenbomen zijn zeer geschikt om te snoeien, maar steenvruchtbomen (bijvoorbeeld kersen, pruimen en perziken) moeten nog met rust worden gelaten en in een later stadium gesnoeid worden. Mocht u deze maand uw druif willen snoeien dan is het noodzakelijk dat u dat in de eerste helft van januari doet. Indien u dat later doet loopt u het risico dat de plant doodbloed. Het gereedschap dat u gebruikt tijdens het snoeien is erg belangrijk. Het gereedschap moet namelijk kwalitatief goed genoeg zijn, schoon en bacterievrij zijn en moet vooral erg scherp zijn. Dit laatste is belangrijk omdat scherp gereedschap zorgt voor een keurige, rechte snoeiwond die gemakkelijk kan herstellen. 

Boomverzorging: wanneer?

Onderhoud van vijver in januari

Net als met gazononderhoud heeft ook het vijveronderhoud een rustig begin van het nieuwe jaar. De vissen houden namelijk ook een soort winterslaap. Met het dalen van de temperatuur vertraagt namelijk de stofwisseling van de vissen waardoor zij weinig energie verbruiken. Reigers zijn deze periode echter wél actief en daarom is het van belang om het hen onmogelijk te maken een vis uit uw vijver te grijpen. Wanneer de temperaturen weer stijgen in het voorjaar zullen de vissen weer actiever worden.

U hoeft niet bang te zijn de vissen de vorst niet zullen overleven. De koelbloedige vissen kunnen een lange koudere periode met gemak overleven, mits de vijver meer dan 80 centimeter diep is. Indien de vijver volledig is dichtgevroren moet u na een week een gat in het ijs zien te maken, maar pas op! Doe dit niet hardhandig, want de drukgolven die hierbij ontstaan zullen ervoor zorgen dat het voor de vissen niet is uit te houden onder water. Het allerbest kunt u door middel van een pan met heet water een gat maken in de hoek van het ijs. Wanneer dit gelukt is doet u er goed aan water uit uw vijver te scheppen of te pompen. Deze luchtlaag tussen het water en ijs in zal ervoor zorgen dat de ijslaag niet zal toenemen.

vijver onderhoud januari

Onderhoud van beplanting en borders

Op gebied van onderhoud beplanting en borders is het heel belangrijk om de weersverwachting in de gaten te houden. Veel planten, met namen de tropische en mediterrane soorten, moeten namelijk beschermd worden in deze tijd van het jaar. De planten kunnen namelijk op drie verschillende manier beschadigen:

  • De meest voorkomende manier in januari is bevriezing. De plant bevat veel water en wanneer dit allemaal bevriest zal de plant (gedeeltelijk) afsterven.
  • Ook kunnen de planten uitdrogen. Dit gebeurt omdat de plant geen vocht kan halen uit de bevroren grond, maar zelf door deze wind en de zon wel erg veel verdampt.
  • De laatst mogelijke manier is rotting. Dit komt omdat de vele neerslag zorgt voor een hoge grondwaterstand. In dit geval is er juist een overschot aan water, waardoor de wortels van de plant het niet kunnen bolwerken. De plant zal dan als het ware verdrinken.

Hiertegen zijn verschillende dingen te doen, namelijk:

  • Bedek uw wintergevoelige planten met een hoes. Dit is de meest eenvoudige manier om de planten de beschermen.
  • Een andere manier, die wel even wat meer tijd kost, is uw plant inpakken. Dit kan door middel van een aantal (bamboe)stokken en een fleecedoek.
  • Vorstgevoelige planten die in een pot staan kunt u beschermen door aan de binnenkant van de pot noppenfolie aan te brengen. Bedek echter nooit de hele plant met noppenfolie, hierdoor zal de plant gaan schimmelen.
  • Planten die gevoelig zijn voor uitdroging kunt u heel goed beschermen door middel van een windscherm.
  • De kans op verdrinking van de plant is enorm te verkleinen door de wintergevoelige planten aan te brengen in een stuk hoger gelegen tuin.
  • Bij het opstellen van een beplantingsplan is het handig dat uw de wintergevoelige planten neerzet in een droge zandgrond in plaats van een kleigrond. Een zandgrond laat namelijk veel meer water door, waardoor planten niet zullen rotten.

Vrijblijvend kennismaken

Bent u woonachtig in Zuid-Holland en bent u geïnteresseerd in onze tuinonderhoud dienstverlening? U kunt ons bellen, mailen maar u kunt ook het contactformulier op onze site invullen! Wij nemen te allen tijde zo snel mogelijk contact met u op.

contact-hovenier-zuidholland

Hoveniersbedrijf uit Zuid-Holland

Wilt u een tuin laten onderhouden in provincie Zuid-Holland? Hoveniersbedrijf Tuinier is gevestigd in Krimpen aan den IJssel. Wij zijn actief in de omgeving van Rotterdam, den Haag, Utrecht en Middelburg. Wij onderhouden met grote regelmaat tuinen in Schoonhoven, Spijkenisse, Ridderkerk. Maar ook plaatsen als Waddinxveen en Vlaardingen zijn ons niet vreemd.

Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down