arrow_drop_up arrow_drop_down
Tuinkalender juli

Tuinkalender juli

Beschikt u over een mooie tuin en hecht u daar veel waarde aan? Bent u geïnteresseerd in de belangrijkste tips op het gebied van tuinonderhoud? Om eraan bij te dragen dat uw tuin er deze zomer prachtig bijligt vertellen wij u in dit artikel alles wat u moet weten over tuinonderhoud in de maand juli.

Allereerst is het goed om te beginnen met wat tuinonderhoud nou eigenlijk inhoudt. Simpelweg bestaat het begrip tuinonderhoud uit vier belangrijke aspecten, namelijk:

Uw tuin vraagt gedurende het jaar met regelmaat wat anders van u en daarom is het voor u belangrijk om op te hoogte te blijven van dat wat u wel en niet hoeft te doen voor uw tuin. Het is momenteel hartje zomer en alle planten geuren en kleuren volop, maar vanwege de hoge temperaturen en droogte zijn er ook gevaren voor uw tuin.

Onderhoud van het gazon

Uw gazon ligt er hopelijk op dit moment mooi bij. Dat wil zeggen een mooie groene kleur, geen kale of gele plekken, geen grof gras. Om dat in stand te houden is belangrijk dat u juist in deze tijd van het jaar veel aandacht schenkt aan uw grasmat. Het gras mag regelmatig worden gemaaid, maar zorg ervoor dat de lengte van het gras nooit onder de drie centimeter komt. Vanwege de vele en felle zonuren kan uw gazon namelijk ernstig verbranden wanneer het gras te kort is. Verbrand gras kunt u herkennen aan een gele of bruine kleur en heeft wekelijks veel besproeiing nodig om te herstellen.

Het sproeien van uw gazon kunt u het beste in de vroege ochtend of laat in de middag/avond doen. Waterdruppels op uw gazon hebben namelijk de werking van een vergrootglas. Het gesproeide water zal, in combinatie met de zon, juist zorgen dat er brandplekken op uw gazon ontstaan. Om de kwaliteit van uw grasmat te waarborgen kunt u organische mest strooien op uw gazon. Door dit te doen voorafgaand aan een sproeibeurt of regenbui zorgt u ervoor dat de mest goed kan worden opgenomen in de bodem.

Mocht u trouwens tijdens het maaien nog resten van uw grasmat hebben? Strooi deze resten dan uit in de borders. Hiermee zorgt u ervoor dat de grond vochtig blijft en geeft u onkruid maar weinig ruimte om te groeien.

Voordat we verder gaan. Wie zijn wij?

Mijn naam is Hans Bauke Tuinier van Hoveniersbedrijf Tuinier. Ons team van meer dan 10 mensen heeft in de afgelopen 15 jaar meer dan 60.000 meter tuin onderhouden. Wilt u uw tuin laten onderhouden door een professioneel en betrouwbaar hoveniersbedrijf?

tuinonderhoud juli

Snoeiwerkzaamheden

U kunt in deze maand genoeg werk verrichten op het gebied van snoeiwerkzaamheden. Mocht u beschikken over druiven dan is dit het moment om in actie te komen voor de grootste en lekkerste druiven. Door blad en nieuwe scheuten terug te snoeien zorgt u ervoor dat meer energie naar de druiventrossen gaat, waardoor zij beter groeien. De druif draagt alleen vruchten op takken die minimaal een jaar oud zijn, dus takken die jonger zijn mogen worden teruggesnoeid.

In deze zomermaanden is het goed als u de uitgebloeide rozen wegknipt tot een naar buiten toe gericht oog. Door dit te doen verlengt u de bloei. Ook andere uitgebloeide bloemen mogen regelmatig worden verwijderd. De planten zullen hierdoor meer knoppen aanmaken. Let bij het snoeien van uw struiken en hagen erop dat er geen vogelnesten aanwezig zijn, als dit wel het geval is wacht dan even tot de kleine vogeltjes zijn uitgevlogen.

Onderhoud van de vijver

Tijdens deze warme dagen verdampt er veel van het water in uw vijver. Hierdoor hebben de vissen minder ruimte om te zwemmen en dat is niet goed voor hen. Vul het water dus bij, maar doe dit in etappes met water dat qua temperatuur zo dicht mogelijk in de buurt komt als dat van het water in de vijver. Een ander gegeven is dat door het warme weer de algen aanzienlijk sneller groeien. Om deze algen te verwijderen moet u regelmatig de pomp schoonmaken en kunt u het beste algen uit het water scheppen met een daarvoor bestemd schepnet.

Om ervoor te zorgen dat er om uw vijver heen wat meer beweging is door dieren kunt u heel simpel een steen neerleggen op de rand van uw vijver. Deze steen moet liggen op een plek dat hij zo veel mogelijk in de zon is, zodat bijvoorbeeld kikkers en vlinders, zich hier kunnen opwarmen.

De vissen mogen in deze warme maanden ook flink gevoerd worden. Zorg ervoor dat uw vissenvoer van de juiste kwaliteit is, dit zorgt voor gezondere en mooiere vissen, en geef ze af en toe eens wat extra’s. Uw vissen lussen zo nu en dan ook graag een paar regenwormen en wat uitgeweekte sla.

vijveronderhoud juli

Onderhoud beplanting en border

Ook uw planten in de grond en borders willen in deze warme maanden graag voldoende water. Als u dit niet doen zullen de bladeren mogelijk beschadigen of verbranden. Planten met groot blad verdienen wat extra aandacht, doordat hun blad zo groot is heeft het water soms moeite om de bodem te bereiken. Net als uw gazon is het ook voor uw planten goed als u deze sproeiwerkzaamheden doet in de ochtend aan het begin van de avond. Na deze sproeibeurten herstellen de planten spoedig. Mocht u deze maand nog willen gebruiken om nieuwe planten in border te plaatsen dan kan dat nog zeker. Houdt er wel rekening mee dat deze dan bovengemiddeld veel water nodig hebben om aan te slaan. Heeft u last van luizen op uw planten zoals rozen? Spuit ze met een harde straal van de planten af of trek handschoenen aan en verwijder deze vervelende beesten zelf.

Er is in deze maanden niks lekkerder dan de zomer ook in huis zien te halen. Een hele makkelijke manier om dit te doen is het afknippen van een aantal bloemen en die zo snel mogelijk in een vaas met water te plaatsen. De geuren en kleuren van de zomer zijn zo ook bij u in huis.

Vrijblijvend kennismaken

Bent u woonachting in Zuid-Holland en bent u geïnteresseerd in onze tuinonderhoud dienstverlening? U kunt ons bellen, mailen maar u kunt ook het contactformulier op onze site invullen! Wij nemen ten alle tijde zo snel mogelijk contact met u op.

Misschien interessant?

Hoveniersbedrijf uit Zuid-Holland

Wilt u een tuin laten onderhouden in provincie Zuid-Holland? Hoveniersbedrijf Tuinier is gevestigd in Krimpen aan den IJssel. Wij zijn actief in de omgeving van Rotterdam, den Haag, Utrecht en Middelburg. Wij onderhouden met grote regelmaat tuinen in Schoonhoven, Spijkenisse, Ridderkerk. Maar ook plaatsen als Waddinxveen en Vlaardingen zijn ons niet vreemd.

Reactie plaatsen

We maken gebruik van cookies