Tuinonderhoud maart
6 min. leestijd

Tuinonderhoud maart

Heeft u een mooie tuin die u graag goed wilt onderhouden? Bent u benieuwd wat u in de maand maart voor uw tuin kunt betekenen? De tuin vraagt elke maand van het jaar uw aandacht en daarom kunt u in dit artikel lezen wat de belangrijkste onderhoudswerkzaamheden in maart zijn.

Allereerst is het handig voor u om te weten wat er onder tuinonderhoud verstaan wordt. Het begrip tuinonderhoud kunnen we simpelweg verdelen in vijf  belangrijke aspecten:

Deze vijf kernpunten van tuinonderhoud vragen naar mate het jaar vordert telkens wat anders van u en daarom is het verstandig dat u weet wat u het beste kunt doen voor uw tuin. We zitten inmiddels alweer in maart en dat betekent dat de lente voor de deur staat en u genoeg te doen heeft in uw tuin om de nieuwe bloei zo mooi mogelijk te laten worden!

Onderhoud van het gazon

Om de komende maanden te kunnen beschikken over een frisse, groene grasmat is maart de maand dat u even aan het werk zal moeten. Wat u zoal kunt gaan doen:

 • Door middel van een hark de viltlaag uit uw gazon halen. Vilt is een moeilijk doordringbare laag van dood gras die ervoor zorgt dat uw gazon niet kan groeien. Door deze te verwijderen zal uw gazon de ruimte krijgen om dat wel te doen. U kunt ook uw gazon de eerste maaibeurt van het jaar geven, maar dan moet de grasmaaier hoog worden afgesteld. Dit zal vrijwel hetzelfde effect geven als met de hark.
 • Uw gazon beluchten door er met een grasprikker gaten in te maken. Wanneer u dit gedaan hebt doet u er goed aan om uw gazon in te strooien met een mengsel van compost en zand.
 • Maandelijks bemestten van het gazon
 • Zaaien van het gazon. Dit wordt echter in de zomermaanden afgeraden vanwege de hoge temperaturen.

Voordat we verder gaan. Wie zijn wij?

Mijn naam is Hans Bauke Tuinier van Hoveniersbedrijf Tuinier. Ons team van meer dan 10 mensen heeft in de afgelopen 15 jaar meer dan 60.000 meter tuin onderhouden. Wilt u uw tuin laten onderhouden door een professioneel en betrouwbaar hoveniersbedrijf? Dan bent u bij ons aan het juiste adres!

graskanten bijwerken

 

Snoeiwerkzaamheden

Ook op het gebied van snoeiwerkzaamheden is er werk aan de winkel. In het artikel tuinonderhoud in februari vertelden wij u al dat u in maart het beste uw rozen kunt snoeien en daarom staat hieronder beschreven hoe u dat het beste kunt doen.

Ten eerste is het belangrijk dat u zich bij het snoeien van rozen goed kleed. Dat wil zeggen dat u een goed paar handschoenen draagt en een glad windjack, er bestaat namelijk geen roos zonder doorns en die wilt u natuurlijk niet in uw handen of kleding hebben. Als volgt is het belangrijk dat u weet hoe u uw specifieke roos moet snoeien, want dat verschilt nogal per roos.

 • Struikrozen, deze soort mag erg ver worden teruggesnoeid. Takken die naar het centrum groeien kunt u afknippen op een centimeter zodat het hart openblijft. De overige takken kunt u snoeien tot een lengte tussen de tien en vijf centimeter.
 • Stamroos, snoei de takken van een stamroos terug tot een hoogte van ongeveer tien centimeter boven de stam. Ook hier geldt dat het hart vrij moet blijven en dat takken die naar het centrum gaan moeten worden afgeknipt.
 • Klimroos, bij de klimroos hoeft u alleen de zijtakken eens per jaar af te snoeien tot op een á twee centimeter. De hoofdtakken van uw klimroos kunt u met rust laten, tenzij een zijtak verouderd(grijs) is en u die wilt verwijderen.
 • Ramblerrozen, deze soort hoeft u de eerste twee jaar niet te snoeien. Mocht die van u ouder zijn dan twee jaar dan is het wel nodig deze te snoeien, maar dat hoeft pas na de bloei in september.
 • Treurrozen, deze hoeft u niet te snoeien. Het enige wat u kunt doen is het afknippen van oude grijze takken. 

Naast het snoeien van rozen doet u er ook erg verstandig aan om uw rozen te bemesten. Met het bemesten van rozen kunt u in maart beginnen en hoeft maar twee keer per jaar, met drie maanden tussen beide keren. Aangeraden wordt om organische mest te gebruiken.

tuinonderhoud maart

Rozen zijn niet het enige die mogen worden teruggesnoeid in maart, hieronder een paar voorbeelden van wat nog meer mag worden behandeld.

 • Knotwilgen (tot half maart)
 • Klimop, vooral de loshangende takken
 • Vroeg uitlopende heesters zoals Lavatera en vlinderstruik

Onderhoud van de vijver

De temperaturen worden steeds aangenamer en daarmee veranderd het gedrag van uw vissen ook. Zij worden actiever en hebben, indien de temperatuur van het water boven de 10 graden Celsius is, behoefte aan wat voedsel. Kijk wel uit dat u niet teveel voedsel toedient want het voedsel dat blijft liggen op de bodem zal de algengroei bevorderen. Ook hebben de vissen in de winter flink ingeleverd op hun conditie en weerstand, verstandig is dus om te kijken hoe het ervoor staat met hun gezondheid.

Verder is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de vissen voldoende zuurstof hebben. Door het zuurstofgehalte in de vijver in deze periode in orde te hebben voorkomt u mogelijk sterfte later deze maand of in april. Daarnaast kunt u in deze periode heel goed uw vijver ontdoen van afgestorven plantdelen en bodemvuil.

Onderhoud van beplanting en border

Als u uw tuin op een andere manier wilt indelen dan is de maand maart daarvoor ideaal. Voor het verplanten (verplaatsing van planten) van hagen, heesters en bomen met blote wortel is de maand maart het meest geschikte moment. Planten slaan namelijk veel moeilijker aan als het blad al is uitgelopen en dus is de kans dat de verplanting slaagt een stuk kleiner. Ook is het verstandig om uw plantbedden te beschermen, als u dat niet doet is de kans namelijk aannemelijk dat vogels als duiven en fazanten een groente- of plantblaadje zullen verorberen.

Vrijblijvend kennismaken

Bent u woonachtig in Zuid-Holland en bent u geïnteresseerd in onze tuinonderhoud dienstverlening? U kunt ons bellen, mailen maar u kunt ook het contactformulier op onze site invullen! Wij nemen te allen tijde zo snel mogelijk contact met u op.

Misschien interessant?

Hoveniersbedrijf uit Zuid-Holland

Wilt u een tuin laten onderhouden in provincie Zuid-Holland? Hoveniersbedrijf Tuinier is gevestigd in Krimpen aan den IJssel. Wij zijn actief in de omgeving van Rotterdam, den Haag, Utrecht en Middelburg. Wij onderhouden met grote regelmaat tuinen in Schoonhoven, Spijkenisse, Ridderkerk. Maar ook plaatsen als Waddinxveen en Vlaardingen zijn ons niet vreemd.

Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down