Tuinkalender oktober
5 min. leestijd

Tuinkalender oktober

Heeft u een mooie tuin en wilt u die graag zo goed mogelijk onderhouden? Wilt u zoveel mogelijk informatie die u daarbij kan helpen? Uw tuin vraagt elke maand aandacht van u en daarom is het belangrijk dat u weet wat u wel en niet kan doen om uw tuin te verzorgen. In dit artikel praten wij u bij over de werkzaamheden in de maand oktober.

In oktober wordt het weer een stuk kouder en moeten we de tuin langzaamaan beschermen tegen de kou en andere verschijnselen die bij het najaar horen. Voordat we beginnen met de belangrijkste tips leggen wij graag even kort uit wat tuinonderhoud inhoudt. Simpelweg bestaat tuinonderhoud uit vier kernpunten, namelijk: onderhoud van het gazon, snoeiwerkzaamheden, onderhoud van de vijver en onderhoud van beplanting en border. Uw tuin verlangd op deze vier gebieden elk seizoen wat anders van u en daarom vertellen wij u gedurende dit jaar wat u het beste kunt doen voor uw tuin.

Voordat we verder gaan. Wie zijn wij?

Mijn naam is Hans Bauke Tuinier van Hoveniersbedrijf Tuinier. Ons team van meer dan 10 mensen heeft in de afgelopen 15 jaar meer dan 60.000 meter tuin onderhouden. Wilt u uw tuin laten onderhouden door een professioneel en betrouwbaar hoveniersbedrijf?

tuinonderhoud oktober

Onderhoud van je gazon

De bodem is nog steeds een stuk warmer dan in het voorjaar en daarom mag er nog altijd gemaaid worden. Door ervoor te zorgen dat het gras niet te lang wordt voorkomt u dat er mosvorming zal ontstaan. Mos groeit namelijk beter in lang gras. Het grasmaaisel dat overblijft kunt u het beste zo snel mogelijk weg gooien, in tegenstelling tot wat wij eerder hebben vermeldt. In het najaar breekt het gras namelijk niet meer zo goed af, waardoor het gras dat blijft liggen op het gazon kan zorgen voor een gebrek aan zuurstof en water voor uw grasmat. Mocht uw gazon vol liggen met blad dat van de bomen is gevallen dan kunt u dit er beter afharken.

Snoeiwerkzaamheden

Er is genoeg te snoeien in oktober, hieronder ziet u een overzicht:

 • Stamrozen met lange takken. Door deze nu tot de helft af te snoeien voorkomt u takbreuk in de wintermaanden.
 • Hagen en snoeivormen kunnen in oktober nog een keer worden gesnoeid. Zo gaan zij helemaal ‘in shape’ de winter in.
 • Vaste planten kunt u ook nog snoeien, maar wij adviseren dat alleen te doen met de planten die zijn aangetast door insecten of schimmel of zieke planten.
 • (sier)grassen kunt u snoeien, maar het is verstandig om dat alleen te doen met de soorten die makkelijk uitzaaien.
 • Bramen en Japanse wijnbes kunnen tot vlak boven de grond worden teruggesnoeid.
 • Buxus, lavendel en rozemarijn op pot kunnen nog een laatste keer worden gesnoeid voordat ze de winter in gaan.
 • Heeft u uw notenbomen vorige maand nog niet bij gesnoeid? Geen probleem, maar doe dat wel deze maand. Anders is het echt te laat, want dan zal de boom gaan bloeden na het snoeien.
 • Blauweregen kunt u bijknippen. Voor de jonge, eenjarige twijgen die de plant aanmaakt, knip deze flink af tot zo’n tien centimeter van de stam.
 • Kuipplanten die wat zijn uitgelopen kunt u het beste nu weer terug in vorm brengen.

Onderhoud van de vijver

De vissen worden wat minder actief en zullen zich steeds lager in de vijver bevinden. Zolang de temperatuur van het water in uw vijver boven de acht graden Celsius kunt u blijven voeren, maar zorg ervoor dat u niet teveel voer toedient. Heeft u nog geen net over uw vijver gespannen? Doe dat dan alsnog want anders zal uw vijver veel blad vangen en dat is niet goed voor het milieu in uw vijver. Ter voorbereiding op de vorst die zal komen is het verstandig om een luchtpomp aan te brengen in uw vijver. Mocht u er al een hebben dan kunt u deze het beste even controleren. 

vijveronderhoud-oktober

Onderhoud van beplanting en border

Wilt u uw border een make-over geven of een aantal planten verplaatsen? Oktober is daar een zeer geschikte maand voor. U ziet in deze tijd van het jaar nog goed hoeveel ruimte uw planten innemen omdat het blad nog niet is afgestorven. Dit kan u erg helpen bij het herindelen van uw tuin. Voor meer kleur in uw tuin kunt u heel goed asters aanbrengen. Deze kunnen in volle bloei in de border worden geplant. U kunt in de maand ook heel goed bloembollen planten. Door te kiezen voor verschillende soorten heeft u vanaf januari op verschillende momenten profijt van uw voorjaarsbloeiers. Kies bijvoorbeeld voor:

 • Sneeuwklokjes in januari
 • Krokussen en Irissen in februari
 • Narcissen en blauwe druifjes in maart
 • Tulpen voor april en mei

Mocht het in deze tijd hard waaien en weinig regen vallen vergeet dan niet uw planten voldoende water te geven.

Omdat de dagen donkerder worden is het leuk om wat extra verlichting aan te brengen in uw tuin. Deze verlichting kan zorgen voor een fijne sfeer in uw tuin, maar is daarnaast ook functioneel omdat het ongewenste bezoekers weghoudt bij uw eigendommen. U doet er dus verstandig aan om naast wat vaste verlichting ook wat signaallicht aan te brengen. Overdrijf dit echter niet want uw planten hebben in deze tijd van het jaar ook rust nodig en willen daarbij niet de hele dag in het licht staan. Voor het verlichten van uw tuin is het verstandig om zuinige led-lampjes te gebruiken.

Vrijblijvend kennismaken

Bent u woonachtig in Zuid-Holland en bent u geïnteresseerd in onze tuinonderhoud dienstverlening? U kunt ons bellen, mailen maar u kunt ook het contactformulier op onze site invullen! Wij nemen te allen tijde zo snel mogelijk contact met u op.

Misschien interessant?

Hoveniersbedrijf uit Zuid-Holland

Wilt u een tuin laten onderhouden in provincie Zuid-Holland? Hoveniersbedrijf Tuinier is gevestigd in Krimpen aan den IJssel. Wij zijn actief in de omgeving van Rotterdam, den Haag, Utrecht en Middelburg. Wij onderhouden met grote regelmaat tuinen in Schoonhoven, Spijkenisse, Ridderkerk. Maar ook plaatsen als Waddinxveen en Vlaardingen zijn ons niet vreemd.

Reactie plaatsen