Tuinkalender september
6 min. leestijd

Tuinkalender september

Heeft u een mooie tuin en hecht u daar veel waarde aan? Wilt u weten wat u kunt doen om de kwaliteit van uw tuin te waarborgen? De tuin verdient elke maand uw aandacht en daarom is het voor u goed om te weten wat u wel en niet hoeft te doen op het gebied van tuinonderhoud. In dit artikel praten wij u bij over de werkzaamheden in de maand september.

In deze maand september worden de dagen weer wat korter, neemt de temperatuur ietwat af en valt er zo nu en dan een fikse regenbui. Typisch nazomerweer. Uw tuin houdt hier wel van. Er is dan ook op het gebied van tuinonderhoud genoeg te doen deze maand. Denk bijvoorbeeld aan de oogst van uw fruitbomen, die hebben deze zomer gerijpt en zijn nu klaar om geplukt te worden. Aan de slag dus!

Maar voordat we beginnen is het verstandig als we eerst even uitleggen wat tuinonderhoud behelst. Het begrip tuinonderhoud kunnen we verdelen in vier aspecten, namelijk

Uw tuin vraagt op deze vier punten door het jaar heen doorlopend aandacht van u en telkens op een andere manier. Als u graag uw tuin zo goed mogelijk wilt onderhouden doet u er goed aan om op de hoogte te blijven van dat wat uw tuin verlangd van u. U kunt hieronder lezen wat u allemaal kunt doen.

Voordat we verder gaan. Wie zijn wij?

Mijn naam is Hans Bauke Tuinier van Hoveniersbedrijf Tuinier. Ons team van meer dan 10 mensen heeft in de afgelopen 15 jaar meer dan 60.000 meter tuin onderhouden. Wilt u uw tuin laten onderhouden door een professioneel en betrouwbaar hoveniersbedrijf?

tuinonderhoud september

Onderhoud van het gazon

Het maaien van uw grasmat hoeft vanaf deze maand wat minder vaak omdat de groei van het gras ook wat trager gaat. Wat dat betreft krijgt u het dus wat rustiger, en daarom is dit het ideale moment om uw grasmat even goed op te knappen als dat nodig is. Deze tijd is vanwege de warme grond die er nog altijd is ideaal voor het aanleggen van een nieuw gazon of het bestaand gazon bij te zaaien. De zaden ontkiemen in deze maand erg goed. Kleine kale plekken in uw gazon kunt u heel simpel bijwerken door graszaad te strooien. Om het herstel van uw grasmat te optimaliseren kunt u het ook vilt uitharken om het oppervlak los te maken en te egaliseren.

Mocht u last hebben van mos dan is het tijd om te verticuteren en ijzersulfaat te strooien. Mocht dit niet helpen tegen de mosoverlast zaai dan schaduwgras in.

tuinonderhoud gazon september

Snoeiwerkzaamheden

Notenbomen kunnen het beste in deze nazomer gesnoeid worden. De snoeiwonden die u aanbrengt zullen in deze periode sneller helen dan op andere momenten, hierdoor wordt voorkomen dat de takken gaan bloeden. De takken van uw frambozenplanten die vrucht hebben gedragen kunt u afknippen tot de grond. De takken die overblijven kunt u het beste bij elkaar binden zodat zij steun hebben aan elkaar. Wederom mag de coniferenhaag een snoeibeurt krijgen. Doe dit ook nu zo dat de onderkant breder is dan de bovenkant. Hierdoor vangt de conifeer over het algemeen meer licht. De bloeitakken van de klimhortensia kunnen worden teruggesnoeid als deze na de bloei te ver uitsteken. Veel van uw vaste planten kunt u ook een snoeibeurt geven. Door dat nu te doen, terwijl ze nog bloeien, worden ze alleen maar sterker. Voorbeelden van planten die u nu kunt snoeien zijn Gaillardia en Gaura lindheimeri.

Onderhoud van de vijver

Deze maand moet u uw vijver goed in de gaten houden. De buitentemperatuur wil in deze tijd van het jaar ’s nachts nog wel eens flink omlaag gaan, maar het water in uw vijver zal nog redelijk op temperatuur blijven. De vissen hebben dus nog steeds (wel wat minder) behoefte aan voeding. Hierdoor blijven ze in goede conditie. Let erop of de waterlelies niet te groot zijn geworden en teveel van het wateroppervlak bedekken. De planten die deze zomer hard hebben gegroeid in uw tuin kunt u het beste uitdunnen, het kroos dat zich in de vijver bevindt kunt u wegscheppen. In deze tijd valt er zoals u weet veel blad van de boom. Al dit blad wilt u natuurlijk niet in uw vijver hebben. Daarom is het verstandig om dit te voorkomen. Een goede manier om dit te doen is door een fijnmazig plastic net over uw vijver te spannen doormiddel van stokken of zware stenen. Dit kan u een hoop schepwerk besparen.

Onderhoud van beplanting en border

Uw rozen bloeien nog wel even een tijd door, deze moeten dus in de gaten gehouden worden. Door uitgebloeide rozen te verwijderen houdt en de bloei en aanmaak van nieuwe rozen zo lang mogelijk in stand. Nieuwe vaste planten kunnen heel goed nu gepland worden. Door dat in deze maand te doen zullen zij een grote kans hebben de winter te overleven. Dat komt namelijk omdat de plant snel wortels zal schieten in deze eerdergenoemde warme grond. Als u van plan bent om alvast voorjaarsbloeiende bollen te planten, strooi ze dan vanuit uw hand en plant ze daar waar ze terechtkomen. Dit zorgt voor een mooi en natuurlijk effect in uw tuin.

Verder willen wij u adviseren tijdens deze laatste warme maand van het jaar nog even te genieten van alle natuurverschijnselen in uw tuin. Denk hierbij aan de dauw die uw tuin versiert in de ochtend, die unieke lichtinval die de nazomer met zich meebrengt en de verschillende planten die nog staan te bloeien in deze tijd van het jaar.

onderhoud beplanting september

Vrijblijvend kennismaken

Bent u woonachting in Zuid-Holland en bent u geïnteresseerd in onze tuinonderhoud dienstverlening? U kunt ons bellen, mailen maar u kunt ook het contactformulier op onze site invullen! Wij nemen ten alle tijde zo snel mogelijk contact met u op.

Misschien interessant?

Hoveniersbedrijf uit Zuid-Holland

Wilt u een tuin laten onderhouden in provincie Zuid-Holland? Hoveniersbedrijf Tuinier is gevestigd in Krimpen aan den IJssel. Wij zijn actief in de omgeving van Rotterdam, den Haag, Utrecht en Middelburg. Wij onderhouden met grote regelmaat tuinen in Schoonhoven, Spijkenisse, Ridderkerk. Maar ook plaatsen als Waddinxveen en Vlaardingen zijn ons niet vreemd.

Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down