arrow_drop_up arrow_drop_down
Vijver onderhoud in de lente / voorjaar: waar moet u op letten?

Vijver onderhoud in de lente / voorjaar: waar moet u op letten?

Uw vijver komt in de lente weer helemaal tot leven. Zorgt u voor het juiste onderhoud in deze periode, dan doet uw vijver het het hele groeiseizoen goed. Welk onderhoud is nodig in de lente? In dit blog zetten we de belangrijkste aandachtspunten voor u op een rijtje.

Inschakelen van de pomp, het UV filter en biologisch filter

Wanneer het water van uw vijver na de winter een temperatuur bereikt die hoger is dan acht graden, kunt u de pomp, het UV filter en het biologisch filter weer inschakelen. Het is belangrijk dat er een bacteriekolonie gevormd wordt in het biologisch filter. Dit lukt het beste als u het filter met een filterstarter ent.

Controleer vervolgens of de pomp nog naar behoren werkt en of de glazen buis schoon is in het UV filter. U kunt het beste één keer per jaar de UV lamp vervangen. De hoeveelheid UV straling neemt namelijk erg af na een groeiseizoen.

Dode plant delen in de vijver wegsnoeien

Als er dode plantdelen in de vijver aanwezig zijn, dan kunt u deze het beste wegsnoeien. Jonge scheuten krijgen op deze manier de kans om zich goed te ontwikkelen. Niet alleen is dit voor de zuurstofplanten van groot belang, ook de waterlelie en de moerasplanten doen het beter wanneer de oude plantdelen verwijderd worden.

vijver onderhouden in de lente

Voor een hoge waterhardheid zorgen

Juist in het voorjaar is een hoge waterhardheid in de vijver erg belangrijk. Dit is namelijk de periode dat de zuurstofplanten weer gaan uitschieten en dat is alleen mogelijk als de waterhardheid voldoende hoog is. Als het water te zacht is, lopen de zuurstofplanten niet goed uit en heeft de vijver aan het begin van het groeiseizoen al een slechte start. In het voorjaar dient u om deze reden de waterhardheid van de vijver te verhogen.

Draadalg bestrijden in het voorjaar

In het najaar groeit draadalg langer dan de zuurstofplanten door en ook in het voorjaar begint de draadalg eerder te groeien. Juist in het voorjaar kan de vijver dan dus last hebben van de groei van draadalg. Dit is met name het geval als de waterhardheid van de vijver te laag is.

Als draadalgen te hard groeien, hinderen ze de groei van de zuurstofplanten. Treft u in het begin van het voorjaar draadalg aan in uw vijver, dan kunt u deze daarom het beste meteen bestrijden. Op deze manier kunt u voorkomen dat de waterplanten later in het groeiseizoen volledig overwoekerd worden.

Heeft u last van draadalg in uw vijver, dan kunt u dit behandelen met een product dat niet alleen de waterhardheid verbetert, maar ook de draadalgen doodt. De groei van draadalg wordt namelijk met name veroorzaakt door een te lage waterhardheid.

Controleren van de zuurstofplanten

In het begin van het voorjaar dient u te controleren of er voldoende zuurstofplanten groeien in de vijver. Als u de vijver van bovenaf bekijkt, moet de vijver begroeid zijn voor tenminste 50%. Is dit niet het geval, dan kunt het het beste wat extra zuurstofplanten plaatsen. U kunt dit het beste doen in het voorjaar, aangezien de aangeplante stekken dan het volledige groeiseizoen hebben om te ontwikkelen tot volwaardige zuurstofplanten.

Het voeren van de vissen

In de winterperiode is het niet nodig om uw vissen te voeren. Ze gaan in deze periode in een soort winterslaap en halen hun energie uit de vetreserves die ze in de zomer-, en herfstperiode hebben opgebouwd. Als het water boven de acht graden komt in het voorjaar, kunt u weer beginnen met de vissen eten te geven. Dit is dan direct ook een mooie gelegenheid om uw vissen te controleren en te kijken of ze de winter goed zijn doorgekomen. Is het water koeler dan acht graden? Dan hoeft u ze nog niet te veel te voeren.

Uw vijver laten onderhouden door Hovenier Tuinier

Om uw vijver in een optimale gezondheid te houden heeft het nogal wat onderhoud nodig. Doet u dit liever niet zelf, dan zou u het kunnen uitbesteden aan een ervaren tuinier. Wij zouden u hier graag bij willen helpen. Heeft u vragen of wilt u vrijblijvend advies? Neem dan gerust contact met ons op. U kunt ons op werkdagen telefonisch bereiken, maar u kunt ook gebruik maken van ons contactformulier.

Reactie plaatsen

We maken gebruik van cookies