Het zwembad schoonhouden? Zo doet u dat!
4 min. leestijd

Het zwembad schoonhouden? Zo doet u dat!

Het is heerlijk om op een zonnige dag een duik te kunnen nemen in uw eigen zwembad. Tijdens de zomermaanden het zwembad schoonhouden kan echter nog wel eens een uitdaging zijn. U wilt natuurlijk wel zwemmen in schoon en helder water. Hoe u hiervoor kunt zorgen leest u in dit blog.

Maak gebruik van een filterpomp

De filterpomp is een essentieel onderdeel van een zwembad, het wordt dan ook meestal meegeleverd als u een zwembad aanschaft. De functie van een filterpomp is het filteren van het water. Dat doet het door het zwembadwater rond te pompen. Om al het water door het filter te laten gaan heeft de pomp zo’n vier tot vijf uur nodig. Om het zwembadwater goed schoon te houden, kunt u het best twee keer per dag de pomp volledig laten draaien. Dat komt neer op zo’n 8 tot 9 uur per dag.

Er bestaan twee verschillende types van de filterpomp; een cartridge- en een zandfilterpomp. De cartridge is de goedkoopste in aanschaf, maar u moet wel eens in de twee weken het filter vervangen. De zandfilterpomp heeft slechts één keer in de vijf jaar onderhoud nodig.

Chloor tegen algen en bacteriën

Een zwembad schoonhouden lukt niet met alleen een filter. Bepaalde omstandigheden zorgen ervoor dat het water van uw zwembad gevoelig wordt voor bacteriën. U kunt dan denken aan intensief gebruik, warm weer of een onweersbui. Een zwembad met vies water of wanden met een laagje algen is geen plezier om in te zwemmen. Om schimmels, algen en bacteriën tegen te gaan zult u het water regelmatig moeten desinfecteren. U kunt dat doen door middel van chloor. Voordat u dit toevoegt moet u de pH-waarde van het water meten, deze moet tussen 7,2 en 7,6 liggen. Meet deze waarde regelmatig, u kunt een te hoge of lage waarde corrigeren met speciale middelen.

schoonhouden zwembad

Zwembad schoonhouden? Maak gebruik van een skimmer!

Het filter van de filterpomp haalt het fijne vuil uit het zwembadwater. Om grover vuil zoals bladeren, takjes en insecten uit het water te verwijderen gebruikt u een skimmer. Deze wordt gemonteerd zodat het gelijk ligt met het wateroppervlak. Door afzuiging zal het vuil zich naar de skimmer begeven, vervolgens wordt het opgevangen in een mandje. Zorg ervoor dat u dit mandje regelmatig leegt. U hoeft geen gebruik te maken van een skimmer, maar dan zult u dagelijks met een schepnet aan de slag moeten.

Een stofzuiger voor de bodem en wanden

Het schoonhouden van het water is belangrijk, maar ook de bodem en de wanden van het zwembad trekken veel vuil aan. Dit kunt u schoonmaken door middel van een speciale zwembadstofzuiger. Er bestaan handmatige elektrische stofzuigers voor het zwembad, maar ook een zwembadrobot.

Extra tips om het zwembad schoon te houden

Bovenstaande middelen helpen u bij het schoon houden van het zwembad. Er zijn echter nog enkele andere dingen die u kunt doen zoals:

  • Plaats het zwembad niet onder grote bomen, deze zullen voor veel vervuiling zorgen;
  • Laat een douche in uw tuin plaatsen, maak hiervan gebruik voor het zwemmen;
  • Spelen de kinderen rond het zwembad, laat deze dan eerst de voeten schoonmaken voordat ze het bad ingaan;
  • Zorg ervoor dat het pad naar het zwembad schoon is;
  • Smeer u pas in met zonnebrandcrème nadat u gezwommen heeft;
  • Ga niet eten of drinken in het water;
  • Troep in het water? Haal het er meteen uit;
  • Zwembad niet in gebruik? Dek het dan af!

Zwembad schoonhouden door Hovenier Tuinier

Een zwembad in uw eigen tuin is heerlijk, maar het vergt wel wat onderhoud. Hovenier Tuinier helpt u hier graag bij! Heeft u bijvoorbeeld wel eens nagedacht over de voordelen van een zoutwatersysteem? Al het onderhoud, zoals het meten van de pH-waarde, het toevoegen van chloor of het schoonmaken van het gehele bad kunnen wij voor u verzorgen. Heeft u interesse of vragen? Neem dan contact met ons op!

hoveniersbedrijf rotterdam

Misschien interessant?

Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down