complementair contrast

Pas complementair contrast toe in uw tuin

Complementair contrast, heeft u daar wel eens van gehoord? De wereld zit vol met contrasten, maar vooral kunstenaars maken er veel gebruik van. We hebben dan over contrast kleuren, door hier op een goede manier gebruik van te maken worden kunstwerken zoals schilderijen interessanter en prettiger om naar te kijken. Contrast kleuren werken ook heel goed in de tuin. Er bestaan verschillende soorten contrasten, complementair contrast is daar één van. In dit artikel bespreken we welke kleurcontrasten er zijn, maar we richten ons vooral op complementair contrast. Wat is het en hoe kunt u het in uw tuin toepassen?

Wat voor soorten contrast bestaan er?

Er bestaan meerdere soorten kleurcontrast zoals:

  • Kleur-kleurcontrast: Het grootste kleurcontrast is aanwezig tussen de drie primaire kleuren; rood, geel en blauw. Alle andere kleuren zijn mengelingen van elkaar en zullen daardoor voor minder contrast zorgen;
  • Licht-donker contrast: Dit kunt u toepassen door planten en bloemen met donkere kleuren samen te brengen met licht kleurige planten en bloemen;
  • Koud-warm contrast: Rood wordt gezien als een hele warme kleur, de meest koele kleur is blauw/groen. Door dit samen te brengen creëert u een spannend contrast;
  • Simultaancontrast: Onze hersenen houden van evenwicht. Wanneer we kijken naar de kleur van een bepaalde plant in de tuin, dan verwacht uw hersenen als het ware een bepaalde andere kleur als aanvulling daarnaast.

Dit zijn enkele voorbeelden van kleurcontrasten die u toe kunt passen in uw eigen tuin. Andere contrasten zijn; successief contrast, kwaliteitscontrast, kwantiteitscontrast en complementair contrast.

Wat is complementair contrast?

We spreken over complementair contrast wanneer twee verschillende kleuren elkaar versterken en aanvullen. Hierdoor lijken de kleuren meer op te vallen dan wanneer ze gecombineerd zijn met een andere kleur. Een voorbeeld van complementair contrast is geel naast violet; een gele viool valt veel meer op naast een violette variant dan naast een oranje. Een ander goed voorbeeld is groen met magenta (rood/paars). Ze versterken elkaar waardoor de kleuren van de bloemen of planten flink zullen opvallen in uw tuin.

Hoe past u complementair contrast toe in uw tuin?

Complementaire kleuren staan tegenover elkaar op het kleurenwiel. De kleurenindex werd uitgevonden door Isaac Newton. Alle kleuren staan hierin onderverdeeld in een ronde cirkel, dit is heel handig wanneer u kleuren wilt uitzoeken voor uw woning of tuin. Selecteer eens enkele planten in kleuren die tegenover elkaar staan op het wiel. Een rode rozenstruik valt vanzelf al op door zijn groene stelen, oranje tulpen vallen op naast een blauwe hortensia of zet eens een plantenbak vol met gele en paarse violen.

Hovenier Tuinier; voor ontwerp en aanleg van tuinen

In dit artikel heeft u kunnen lezen hoe u complementair contrast kunt toepassen in uw tuin. Het is een mooie manier om kleuren nog meer te laten spreken. Er zijn nog veel andere manieren waarop contrast voor mooie resultaten kan zorgen in uw tuin. Wilt u een nieuwe tuin ontwerpen en aanleggen? Ga dan naar Hovenier Tuinier, wij hebben jarenlange ervaring en weten precies hoe we contrast kunnen toepassen zodat uw tuin precies de sfeer krijgt die u voor ogen heeft. Tevens kunt u bij ons terecht voor al het onderhoud in uw tuin, ook voor het zwembad. Heeft u interesse in één van onze diensten? Neemt u dan contact met ons op, wij helpen u graag!

hoveniersbedrijf rotterdam

Misschien interessant?

hoveniersbedrijf rotterdam

Anderen bekeken ook