Wat is een goede pH-waarde voor mijn zwembad?

De pH-waarde van uw zwembad is een bepalende factor bij het schoonhouden van het water. In dit blog kunt u lezen wat een goede pH-waarde is voor uw zwembad. U kunt tevens lezen hoe u afwijkende waarden zelf kunt aanpassen. Zodoende kunt u weer gebruik van uw zwembad, zonder gezondheidsrisico’s.

Waarom is de pH-waarde voor een zwembad belangrijk?

De zuurgraad van het zwembadwater wordt aangeduid door middel van de pH-waarde. Om het water van het zwembad te desinfecteren is een goede pH-waarde nodig. Er wordt gebruik gemaakt van chloor om bacteriën in het zwembad te doden. Chloor werkt echter niet goed wanneer de zuurgraad van het water afwijkt. De pH-waarde loopt van 1 tot en met 14, een waarde van 7 is neutraal. Chloor werkt het best wanneer de zuurgraad van het water tussen 7,2 en 7,8 ligt. U kunt de pH-waarde zelf bepalen, dit doet u door middel van een elektronische meter of door speciale test-strips. De strips en de elektronische meter houdt u voor een bepaalde tijd in het water. De meter zal de pH-waarde aangeven op het scherm. De strip zal een bepaalde kleur krijgen, welke correspondeert met een bepaalde zuurgraad.

pH-Waarde van zwembad aanpassen

De test kan drie mogelijke uitslagen hebben; de zuurgraad is goed, te laag of te hoog.

  • De pH-waarde is goed wanneer deze ligt tussen 7,2 en 7,8. U kunt het chloor aan het water toevoegen om bacteriën te doden. Hierna kunt u gewoon gebruik maken van het zwembad;
  • Een waarde onder 7,2 is een te lage pH-waarde, dat betekent dat uw zwembad te zuur is. Het toevoegen van chloor zal minder effectief zijn, hierdoor kunnen algen en bacteriën vat krijgen op het water. Tevens zou u irritaties aan ogen en huid kunnen krijgen door de hoge zuurgraad;
  • De waarde is te hoog wanneer deze ligt boven 7,8. Ook nu zal het chloor minder effectief zijn, waardoor bacteriën zullen toenemen in het water. Ook een hoge pH-waarde irriteert huid en ogen.

De vervelende gevolgen van een te hoge of lage pH-waarde kunt u voorkomen. Dit doet u door het toevoegen van speciale middelen die de zuurgraad weer in balans brengen. De afwijking bepaalt welk middel u nodig heeft; met een pH-plus middel verhoogt u de waarde, een pH-minus verlaagt de waarde. Deze middelen voegt u toe aan een emmer met lauw water. Hierna laat u het via de skimmer in het zwembad lopen. Gebruik de pH-middelen nooit samen met chloor. Voeg eerst de verbeteraar toe, wacht minstens een uur en doe voeg dan chloor toe aan het zwembadwater.

pH-Waarde zwembad laten bepalen en verbeteren door Hovenier Tuinier

Chloor is erg belangrijk om de kwaliteit van het water in uw zwembad te waarborgen, maar zonder een goede pH-waarde zal chloor niet effectief genoeg zijn om algen en bacteriën te voorkomen. In dit artikel heeft u kunnen lezen hoe u zelf de zuurgraad van uw zwembad kunt meten en aanpassen. U kunt dit echter ook uitbesteden aan een vakman zoals Hovenier Tuinier. Wij leggen niet alleen zwembaden en tuinen aan, wij bieden ook alle vormen van onderhoud. Wilt u zeker weten dat het water in uw zwembad de juiste pH-waarde heeft? Laat het ons dan meten en eventueel aanpassen. Heeft u interesse in één van onze diensten of heeft u vragen? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag!

hoveniersbedrijf rotterdam

Misschien interessant?

hoveniersbedrijf rotterdam

Anderen bekeken ook