Zwembad met warmte pomp

Zwembad met warmte pomp

Steeds meer mensen kiezen voor de luxe van een zwembad in hun eigen tuin. Een zwembad biedt u de mogelijkheid om in de warme zomers heerlijk af te koelen door middel van een frisse duik. Wat dacht u van een paar baantjes trekken in de vroege ochtend? Zo werkt u in uw eigen tuin aan een gezond lichaam!

U kunt de mogelijkheden van uw zwembad kunnen uitbreiden door het zwembad te verwarmen. Dit kunt u doen op verschillende manieren, via de CV, verwarming via zonne-energie, maar ook via een warmtepomp. Een warmtepomp zorgt ervoor dat het water verwarmd wordt, zo kunt u langer gebruik maken van uw zwembad. Met een warmtepomp verlengt u het gebruik van het bad tot wel drie maanden!

Hoe werkt een warmtepomp voor een zwembad?

Een warmtepomp voor een zwembad genereert zelf geen warmte. Het zorgt er echter wel voor dat het water warmer wordt. Hoe kan dit? De warmtepomp werkt op elektriciteit, dit drijft een ventilator aan die lucht aanzuigt. De zon verwarmt de buitenlucht, deze lucht wordt door de ventilator aangezogen en naar een verdamper gebracht.

In de verdamper zit koelmiddel wat na verwarming verandert in een gas. Dit gas wordt naar een compressor gebracht, deze zorgt ervoor dat de warmte toeneemt en nog heter gas ontstaat. Het hete gas wordt door een warmtewisselaar gebracht. De pomp circuleert constant het zwemwater, dit water leidt via een filter langs de boiler van de warmtepomp.

Het zwemwater en het hete gas worden tegelijk door de wisselaar gepompt, daarbij geeft het gas de warmte aan het water over. Het opgewarmde water stroom nu naar het zwembad, en het hete gas wordt weer vloeibaar. Hierna keert het gas terug naar de verdamper, vervolgens herhaalt het proces zich.

Waar dient een warmtepomp voor?

Een warmtepomp dient ervoor om het water van een zwembad te verwarmen. Zodoende kunt u langer gebruik maken van het zwembad. Omdat een warmtepomp de warmte van de buitenlucht gebruikt, werkt deze het best wanneer het buiten meer dan 15 graden Celsius is. Wanneer het buiten kouder wordt, dan zal de warmtepomp meer energie moeten gebruiken om de warmte op te wekken.

Het voordeel van een warmtepomp boven zonne-energie is dat u niet afhankelijk bent van de zon. Ook op bewolkte dagen doet de warmtepomp zijn werk. Dit in tegenstelling tot de zonnepanelen, is er een week geen zon, dan heeft u geen warmte in uw zwembad. Een ander voordeel is dat zonnepanelen op een dak bevestigd moeten worden. Dit is niet alleen voor het oog onaantrekkelijk, de pomp moet dan ook harder werken om het water langs de panelen te pompen om verwarmd te worden.

Zwembad met warmte pomp

Wat voor type warmtepomp moet u kiezen?

Er bestaan verschillende soorten warmtepompen. Uw gebruik en de grootte van het bad bepalen wat voor type warmtepomp u nodig heeft. Wilt u zolang mogelijk gebruik kunnen maken van uw zwembad? Kiest u dan voor een pomp die een zogenaamde hoge COP waarde heeft. Deze werken zuiniger en zullen voor een lagere energierekening zorgen. Heeft u een groot zwembad? Zorgt u er dan voor dat de pomp voldoende vermogen heeft om het gehele bad te kunnen verwarmen. De verwarmingscapaciteit van de warmtepompen worden aangegeven in kilowatt.

Hoe maakt u gebruik van de warmtepomp?

Voor aangenaam warm zwemwater moet u dagelijks de warmtepomp aanzetten. Afhankelijk van de warmte buiten, kunt u dat het best 4 uur van te voren doen. In deze tijd wordt het hele bad verwarmd. Wilt u het bad verwarmen na de winterperiode, of na een koude periode zonder gebruik? Dan moet u de warmtepomp in ieder geval 8 uur per dag laten draaien.

Aanleg zwembad met warmtepomp

Bent u opzoek naar een vakkundig bedrijf die u kan helpen bij het aanleggen van een zwembad met warmtepomp? Hoveniersbedrijf Tuinier heeft in de afgelopen 15+ jaar duizenden zwembaden aangelegd.  Met al deze ervaring en kunde zijn we er dan ook van overtuigd dat we uw zwembadproject tot een goed einde kunnen leiden!

Vrijblijvend kennismaken

Bent u geïnteresseerd in onze dienstverlening? U kunt ons bellen, mailen maar u kunt ook het contactformulier op onze site invullen! Wij nemen ten alle tijde zo snel mogelijk contact met u op.

hoveniersbedrijf rotterdam

Misschien interessant?

hoveniersbedrijf rotterdam

Anderen bekeken ook