Aanleg van een groendak

Aanleg van een groendak

Wilt u graag een groendak op uw woning, schuur, overkapping, bedrijfshal of kantoor? Een groendak ook wel een sedumdak genoemd zorgt voor een fantastische look, naast de prachtige look brengt het ook meerdere voordelen met zich mee. Wilt u alles weten over groendaken en de aanleg hiervan? Wij kunnen u hierbij van A-Z helpen. Lees vooral even verder!

Voordelen van een groendak

Zoals gezegd heeft een groendak meerdere voordelen. Maar wat zijn die voordelen? We sommen ze voor u op.

Vangt water op

Tegenwoordig is het weer in Nederland steeds heviger te noemen. Zo ook de regenbuien. Met grote regelmaat staan de straten blank, dit komt omdat het riool de hoeveelheid water niet verwerken kan. Een groendak houdt het water vast waardoor de piekbelasting van het riool flink daalt.

Schone lucht

Bomen, planten, struiken en hagen zorgen allemaal voor een schonere lucht. Datzelfde geldt voor sedum. Het filtert het fijnstof uit de lucht en zet Co2 om in zuurstof. Zodra u kiest voor een groendak draagt u bij aan een schonere lucht.

Isolerende werking

Groendaken hebben een isolerende werking. Zowel in de winter als in de zomer. In de winter zal uw woning minder energie verbruiken en de warmte beter vasthouden. En in de zomer kan het de warmte buiten houden waardoor uw woning lekker fris blijft. Daarnaast heeft een groendak ook nog een geluidsisolerende werking.

Zonnepanelen

Heeft u zonnepanelen op het dak? Of bent u van plan om zonnepanelen te installeren? Met zonnepanelen op een groendak verhoogt u het rendement van uw zonnepanelen.

groendak zonnepanelen

Langere levensduur dak

Een groendak beschermt uw dak tegen de zon, regen, sneeuw en wind. Hierdoor verlengt u de levensduur van uw dak.

Meer waarde

Uw pand wordt meer waard. Door uw investering en de daarbij behorende duurzame uitstraling wordt uw pand of huis meer waard.

Biodiversiteit

Biodiversiteit is voor onze aardbol ontzettend belangrijk. Het aanleggen van een groendak bevordert de leefomgeving van vogels, vlinders en insecten. Met name in de stad is dit van onschatbare waarde.

Brandwerend

Een sedumdak op uw woning, pand of tuinhuisje heeft een brandwerende werking. Levend groen bevat doorgaans veel vocht waardoor de vlammen moeilijker zullen overslaan of doorslaan.

Positief effect

Uit onderzoek is gebleken dat zodra mensen zich in een groene en natuurrijke omgeving bevinden men minder spanning en stress ervaart.

groendak op schuindak

Twee soorten groendaken

Er zijn twee soorten groendaken, namelijk extensief en intensief. Een extensief groendak is voor de sier. Deze mag vrijwel niet belast worden. Een intensief groendak mag wel belast worden is te vergelijken met een ‘normale’ tuin.

Aanleg op een schuindak

Heeft u een schuindak of een licht hellend dak? Dat is geen probleem! Ook hier kan een groendak geïnstalleerd worden. Er worden hier roosters geplaatst waardoor de wortels van de sedumplanten houvast hebben. Dit voorkomt dat de boel na verloop van tijd naar beneden schuift.

Aanleg groendak

Het is belangrijk dat het aanleggen van een groendak zorgvuldig gebeurt. Allereerst is het belangrijk dat u zeker weet dat uw dak de belasting van een groendak aankan. Het is daarom verstandig om een professioneel bedrijf in te schakelen die dit voor u in kaart kan brengen.

Portfolio: reeds aangelegde groendak projecten

Groendak onderhouden: veel werk?

Een extensief groendak onderhouden is in principe niet veel werk. Moet gezegd dat dit wel per situatie afhankelijk is. Als u graag weinig onderhoud wilt is het slim om bij aanleg te kiezen voor een dichtgegroeide mat. Hier komt bijv. minder onkruid door wat u een hoop werkt scheelt. Zoals gezegd zijn er verder weinig onderhoudswerkzaamheden, betekent echter niet dat u helemaal geen onderhoudswerkzaamheden hoeft te verrichten. We sommen de werkzaamheden voor u op:

Voorjaar en najaarscheck

Check in het voor en najaar uw dak en verwijder indien nodig ongewenste begroeiing. Let wel: het is niet aan te raden om de ongewenste begroeiing te behandelen met chemische bestrijdingsmiddelen. Verder is het zaak om te kijken of het afvoersysteem nog naar behoren werkt. Verwijder hier het eventueel ingewaaide blad.

Bemesting

Het is belangrijk dat de plantjes op uw dak gezond blijven. Daarom is het goed om deze te bemesten. Het toedienen van voedingsstoffen maakt de plant sterker en gezonder.

Water geven

Doorgaans is het niet nodig om uw sedumdak water te geven. Alleen onder zeer droge omstandigheden is het noodzakelijk om uw sedum water te geven.

onderhoud groendak

Subsidie voor groene daken en groene gevels

Bent u woonachtig in Zuid-Holland en ben je van plan om een groendak te installeren? Er zijn diverse gemeentes die subsidies uitkeren zodra u hiervoor kiest. Hieronder vindt u een aantal van die gemeentes.

Staat u gemeente er niet tussen? Het kan zijn dat u gemeente wel groendaken stimuleert maar dat deze bij ons niet bekend zijn. We raden dan ook aan om contact met uw gemeente op te nemen.

Informatie opvragen!

Wilt u graag een groendak op uw pand, kantoor, woning, overkapping of veranda? Wilt u hiervan genieten zonder ernaar om te kijken? Samen met u maken wij een berekening voor het aanleggen van dak- en gevelbegroeiing wat voor uw situatie op de langere termijn haalbaar is. Een juist advies hangt van vele verschillende factoren af waardoor wij altijd met u een afspraak zullen maken. Klantgericht en toekomstgericht denken is hierbij ons uitgangspunt. We staan klaar om ook uw vragen te beantwoorden of om uw problemen op te lossen!

Vrijblijvend kennismaken

Bent u woonachting in Zuid-Holland, Utrecht of Zeeland en bent u geïnteresseerd in onze dienstverlening? U kunt ons bellen, mailen maar u kunt ook het contactformulier op onze site invullen! Wij nemen ten alle tijde zo snel mogelijk contact met u op.

Misschien interessant?

hoveniersbedrijf rotterdam

Anderen bekeken ook