Waar moet u op letten bij het bemesten van een gazon?

Wilt u uw gazon mooi houden? Dan is het advies om uw gazon drie keer per jaar te bemesten. U kunt dit het beste doen in de lente, in de zomer en in het najaar. In de lente om te zorgen voor een goede groei, in de zomer voor een groene grasmat en in het najaar om uw tuin te beschermen tegen de winter. Wanneer u dit doet, bent u verzekerd van een mooie, volle grasmat, is uw gazon bestand tegen alle weersomstandigheden en hebben onkruid en mos minder kans.

Waarom het bemesten van uw gazon belangrijk is

Met uitzondering van de winter is het belangrijk om uw gazon elk seizoen te bemesten. Dit heeft vele voordelen. Het gras is bijvoorbeeld beter beschermd tegen ziektes, het verkleurt minder snel bij langdurige droogte, het herstelt sneller na vorst, kou en sneeuw en er is minder kans op de vorming van mos. Dit laatste komt omdat er een dichtere grasgroei is wanneer u uw gazon regelmatig bemest. Bij het bemesten van uw gazon dient u rekening te houden met extra werkzaamheden, zoals het verdelgen van onkruid of het verwijderen van mos. Uiteraard is dit afhankelijk van de periode waarin u wilt bemesten. Het verdelgen van onkruid en het verwijderen van mos moet u los zien van de bemesting. Heeft u echter geen groene vingers, of heeft u niet zoveel tijd voor het onderhoud van uw tuin, dan kunt ook een bemesting kopen waar deze extra’s in verwerkt zijn. Een andere optie is om een hovenier in te schakelen voor uw tuinonderhoud.

Voorbereidende werkzaamheden

Als voorbereiding op het bemesten van uw gazon dient u het eerst te bekalken. Het maakt niet zoveel uit wanneer u dit doet. Het najaar is prima, maar ook in het voorjaar kunt u dit doen. U kunt dit een aantal weken voor de bemesting doen. Met uitzondering van de winter moet uw gazon het hele jaar door bemest worden. Zowel in het voorjaar als in het najaar heeft u ongeveer 200 gram bemesting nodig per m2. In de zomerperiode heeft u genoeg aan 100 gram per m2. Het is dus belangrijk om te weten wat de oppervlakte is van uw gazon is voordat u de juiste hoeveelheid kunt bepalen. Het is aan te raden om niet teveel bemesting in één keer te kopen. Meststoffen in korrelvorm kunnen snel last hebben van weersomstandigheden, zoals vocht en warmte. gazon bemesten

Waarom bemesten in een bepaalde periode?

Als u uw gazon bemest in het voorjaar, bent u verzekerd van een prachtig groen gazon en groeit het gras snel aan. U kunt dit het beste in de maanden februari of maart doen. Het bemesten van uw gazon in de zomer zorgt ervoor dat het gras mooi blijft, ondanks het feit dat het gras intensiever gebruikt wordt (denkt u aan spelende kinderen) en de drogere periodes. Wilt u uw gazon maar twee keer per jaar bemesten? Dan kunt u het beste de zomer overslaan. In het voorjaar dient u uw gazon dan wel te bemesten met een meststof van uitstekende kwaliteit. In de herfstperiode mesten zorgt voor een goede wortelgroei. De wortel wordt op deze manier aangesterkt om de winterperiode te kunnen overbruggen. U kunt dit het beste doen in de maanden september of oktober.

Hoe bemest u het gazon?

U kunt uw gazon het beste bemesten met een strooiwagen. Dit zorgt voor een goede verdeling van de mest. Heeft u geen strooiwagen? Dan kunt u uw gazon op de volgende manier bemesten. Allereerst dient u een vlakverdeling te maken op uw gazon. Van deze vlakken rekent u het oppervlakte uit. Met een maatbeker kunt u vervolgens bepalen hoeveel meststof u nodig heeft. Het gazon dient u nauwkeurig te bestrooien zodat er geen delen worden vergeten. Bent u klaar met het uitstrooien, dan kunt u de grond bewateren. U kunt het beste sproeien met de tuinslang omhoog. Het lijkt dan net op regen en zorgt ervoor dat de korrels niet weggeduwd worden. Na de bemesting mag het gazon 24 uur niet belopen worden.

Uw tuinonderhoud laten verzorgen door Hovenier Tuinier

Heeft u zelf geen groene vingers of besteedt u uw tijd liever aan andere zaken? Laat uw tuin dan onderhouden door Hovenier Tuinier. Bel ons vandaag nog voor vrijblijvend advies of neem contact op via het contactformulier. Wij helpen u graag!

Vrijblijvend kennismaken

Bent u geïnteresseerd in onze dienstverlening? U kunt ons bellen, mailen maar u kunt ook het contactformulier op onze site invullen! Wij nemen ten alle tijde zo snel mogelijk contact met u op.

hoveniersbedrijf rotterdam

Misschien interessant?

hoveniersbedrijf rotterdam

Anderen bekeken ook