Alles wat u moet weten over coniferen
Wilt u coniferen snoeien? Voor de gezondheid van de boom is het dan goed om te weten wanneer en hoe u moet snoeien. Tevens belangrijk is het om te weten wat voor coniferen er in uw tuin staan. Coniferen is een verzamelnaam van naaldbomen en schubconiferen. Voor een haag worden schubconiferen gebruikt. Deze hebben een hele andere verzorging nodig dan andere conifeersoorten. In dit blog kunt u voor alle soorten lezen hoe deze gesnoeid moeten worden.
Wanneer haag van coniferen snoeien?
Een coniferenhaag kunt u het best snoeien in mei tot begin juni, dat is vlak na de snelste groei periode. De haag zal hierdoor goed herstellen en mooi vol groeien. Als u wilt dat de haag ook netjes is in de wintermaanden, dan kunt u de haag nog eens in augustus snoeien. Hierna kunt u de haag het best met rust laten, zodat vorst geen vat kan krijgen op de afgesneden takken van de conifeer. Heeft u een enkele conifeer in de tuin staan? Snoei deze dan ook twee keer per jaar, in mei en augustus.
Coniferen haag? Zo moet u de coniferen snoeien
De coniferen die gebruikt worden voor een haag kunnen er niet goed tegen als ze te ver worden teruggesnoeid. Zorg er daarom altijd voor dat u groene takken overhoudt. Richt u zich op de jonge groene scheuten, hiervan snoeit u ongeveer 10 centimeter van af. Maak gebruik van een scherpe handmatige snoeischaar of een elektrische heggenschaar. De haag moet taps worden gesnoeid, dat betekent dat de heg van onder breder is dan aan de bovenkant. Dit zorgt ervoor dat de takken aan de onderkant ook genoeg zonlicht krijgen.
De wintergroene conifeer
Er bestaan vele soorten coniferen, sommige soorten zijn zeer geschikt als blikvanger in uw tuin. U kunt dan denken aan de Cupressocyparis leylandii, Chamaecyparis ‘Lane’ of de Chamaecyparis ’Columnaris’. Deze soorten kunt u meer zien als bomen dan als haagplanten. In de winter blijven ze prachtig groen en ze kunnen heel hoog worden. Deze conifeersoorten kunt u het best in mei en september snoeien. Het best kunt u daar een snoeitang voor gebruiken. Knip hiermee zo’n 3 centimeter rondom de boom weg. Hierdoor zal de conifeer een mooie dichte vorm krijgen en niet te breed worden. De Leylandii groeit heel snel, daarom moeten tevens takken weggeknipt worden die dieper liggen en naar binnen groeien.
Het snoeien van naaldbomen
Dennen en sparren behoren ook tot de coniferen, deze hoeven in principe niet gesnoeid te worden. In sommige gevallen kunt er toch voor kiezen om te snoeien, bijvoorbeeld om de vorm van de boom te corrigeren of als de boom te groot wordt. Deze conifeersoorten snoeit u in september. U mag niet terugsnoeien tot op het hout, daar kunnen de meeste coniferen niet tegen. Maak gebruik van een snoeitang en knip enkele takken weg iets boven verse uitlopers van de boom.
Kaarsen van een den breken
Een den krijgt in het voorjaar jonge uitlopers die eruit zien als kaarsen. U kunt de groei van de den in toom houden door enkele van deze kaarsen eruit te breken. Kies voor de kaarsen aan de bovenkant van de boom. Dit zorgt ervoor dat de conifeer zal stoppen met groeien in de hoogte. De den zal in de breedte uitlopen, hierdoor behoudt het zijn mooie vorm en zal het niet kaal worden aan de binnenkant.
Het snoeien van een taxushaag
De taxus is ook een conifeersoort. Het verschil is echter dat u de taxus geheel tot op het hout mag terugsnoeien. Hier kan de taxus gewoon tegen, na een aantal jaar zal de taxus weer net zo dicht en groot zijn. U kunt deze methode toepassen bij een oudere haag die te groot is geworden. Een jonge taxushaag kunt het best alleen aan de zijkanten snoeien totdat de gewenste hoogte is bereikt. Snoeien van de taxus doet u twee maal per jaar, in mei en augustus. Gebruik hiervoor een (elektrische) snoeischaar. Voor dikkere takken kunt u een snoeitang of zaag gebruiken.
Coniferen snoeien door Hovenier Tuinier
Heeft u een coniferenhaag of een solitaire conifeer die gesnoeid moet worden? Weet u niet zo goed hoe u dat moet doen of wanneer? Laat het dan door Hovenier Tuinier uitvoeren. Wij snoeien de coniferen op de juiste wijze zodat de bomen weer optimaal zullen groeien. Heeft u interesse of vragen? Neem dan contact met ons op!