gras zaaien

Wanneer moet ik gras zaaien?

Er zijn verschillende manieren waarop u een gazon kunt aanleggen. Veel mensen kiezen ervoor om graszoden te laten leggen, maar u kunt natuurlijk ook gras zaaien. Dit is een goede methode om een mooi gazon te krijgen, mits u weet wat de beste tijd is om te zaaien. In dit artikel kunt u lezen wanneer u gras moet zaaien zodat het de meeste kans heeft om tot een mooi gazon uit te groeien.

Wanneer ontkiemen de graszaden?

In principe kunt u natuurlijk altijd gras zaaien. De graszaden wachten dan vanzelf het moment af om te gaan ontkiemen en groeien. Dit heeft echter een aantal nadelen; vogels kunnen de zaden opeten en onkruid zou kunnen opkomen op de plek waar u net gezaaid heeft. U doet er daarom verstandig aan om gras te zaaien wanneer de groeiomstandigheden optimaal zijn. Graszaad ontkiemt bij een temperatuur van tien graden Celsius. Dat betekent dat niet alleen de lucht deze temperatuur heeft, maar ook de grond waarin uw gezaaid heeft. Na de winter kan de grond lang kouder blijven dan de luchttemperatuur. Daarnaast heeft graszaad vocht nodig om te ontkiemen. Het duurt twee weken voordat de kiemen wortels krijgen en zich hechten in de grond. U mag dus in principe altijd gras zaaien, maar u kunt het best kiezen voor het meest geschikte moment.

Wanneer gras zaaien?

In een jaar zijn er twee momenten die geschikt zijn om gras te zaaien, namelijk het voor- en najaar. De omstandigheden zijn dan het best voor het graszaad om te ontkiemen; de temperatuur ligt tussen 10-15 graden en het regent regelmatig. Om gras te zaaien is het najaar waarschijnlijk de meest geschikte periode. Goede maanden om te zaaien zijn september en oktober. De temperatuur van de grond is op de juiste warmte na de zomer en het regent vaker. Dit zorgt voor de ideale omstandigheden voor de zaden om te ontkiemen. Warmte en vocht zorgen er namelijk voor dat het in de grond gaat broeien. Bent u van plan om gras te zaaien? U kunt dat dan het best doen tussen eind september en half oktober. Veel mensen kiezen ervoor om in het voorjaar te zaaien, omdat de lente de meest groeizame periode is. Dit moment is echter iets minder geschikt om te zaaien, omdat de temperatuur van de grond lang te koud kan blijven door de wintermaanden. Het kan dan lang duren voordat de zaden ontkiemen. Vogels hebben hierdoor de mogelijkheid om gebruik te maken van uw ‘strooivoer’. Tevens zijn er andere gewassen die wel hard groeien in het vroege voorjaar, zoals paardenbloemen. Hierdoor heeft u onmiddellijk onkruid tussen het gras, dat is geen goede start voor uw gazon. Als u toch van plan bent om in het voorjaar te zaaien, kies dan voor de maanden april en mei.

Gras laten zaaien door Hovenier Tuinier

In dit artikel heeft u kunnen lezen wanneer u het best gras kunt zaaien. Er zijn twee periodes waar u een keus uit kunt maken; het voor- en najaar. Het najaar is van de twee de meest ideale periode om te zaaien. Dit komt door een combinatie van de juiste temperatuur en het feit dat er genoeg regen valt. Het zaaien van het gras kunt u natuurlijk zelf doen, maar u zou er ook voor kunnen kiezen om het uit te besteden aan een ervaren hovenier. Hovenier Tuinier kan u daarbij van dienst zijn. Wij hebben jarenlange ervaring met het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van tuinen, zwembaden en dakterrassen. Heeft u interesse in één van onze diensten? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag!

hoveniersbedrijf rotterdam

Misschien interessant?

hoveniersbedrijf rotterdam

Anderen bekeken ook