waterhardheid vijver

Hoe houd je de waterhardheid van je vijver op peil?

Als er wordt gesproken over de waterkwaliteit van uw vijver, dan heeft dit vaak te maken met de waterhardheid. Met de waterhardheid wordt aangegeven hoeveel mineralen opgelost zijn in het vijverwater. Deze mineralen zijn erg belangrijk voor uw vijver; ze zorgen voor helder vijverwater en voorzien de zuurstofplanten van voedingsstoffen. De mineralen worden daarom ook wel voedingszouten genoemd. Wanneer u uw vijver opstart is het natuurlijk belangrijk dat u voor een goede waterhardheid zorgt. Krijgen de zuurstofplanten namelijk vanaf het begin al niet genoeg voedingsstoffen binnen, dan groeien ze niet goed en kan de vijver ook nog eens last krijgen van alggroei. Een heldere vijver bevat dus veel mineralen. Het is belangrijk om uw vijver regelmatig te controleren op de waterhardheid en vervolgens op peil gebracht worden. Maar hoe doet u dit? We leggen het in dit blog aan u uit.

Teruglopen van de waterhardheid

Het is niet genoeg om alleen bij de start van uw vijver te zorgen voor een goede waterhardheid. De hardheid van het vijverwater loopt namelijk langzaam terug. Ineens kan uw vijver, die het al geruime tijd erg goed doet, problemen krijgen. De hardheid van het water is dan te laag geworden. Hier kunnen twee oorzaken voor zijn; neerslag of plantengroei.

Neerslag

Per jaar valt er zo’n 80 cetimeter aan neerslag in Nederland, in de vorm van regen, hagel en sneeuw. Dit is zacht water, dat zich met het water in de vijver mengt. De hardheid wordt daardoor steeds lager en dit zorgt er voor dat de kwaliteit van het water terugloopt.

Plantengroei

Plantengroei in de vijver kan een tweede oorzaak zijn van het teruglopen van de hardheid van het vijverwater. Een snelle groei van de zuurstofplanten zorgt er namelijk voor dat de waterhardheid terugloopt. Om te kunnen groeien nemen zuurstofplanten minerale stoffen uit het vijverwater op. Ze slaan dit vervolgens op in hun bladgroen. Bij het snoeien van de planten verdwijnt een deel van de mineralen, die voorheen in het vijverwater zaten.

waterhardheid vijver

Meten van de waterhardheid

U begrijpt dus dat het van groot belang is om de waterhardheid van uw vijver goed in de gaten te houden. Wanneer u er op tijd bij bent, is er vaak nog voldoende ruimte om op actie over te gaan, zodat u de waterhardheid weer kunt verhogen. U kunt de hardheid van het water meten met twee waarden, namelijk de KH waarde en de GH waarde.

KH waarde

De hoeveelheid mineralen die met koolzuur een verbinding zijn aangegaan in het vijverwater, wordt gemeten door de KH waarde. Net als mineralen is koolzuur voor zuurstofplanten ook een belangrijke voedingsbron. De KH waarde is goed wanneer deze tussen de 7 en 13 ligt.

GH waarde

Met de GH waarde kunt u meten hoeveel mineralen er opgelost zijn in het water. De GH waarde is goed wanneer deze tussen de 7 en 13 ligt. U kunt zowel de KH waarde als de GH waarde van uw vijverwater meter met een druppeltestset. U doet dit als volgt: U doet 5cc vijverwater in een testbekertje. Vervolgens druppelt u een speciale testvloeistof in het water. U doet dit net zolang totdat het vijverwater van kleur verandert. Het aantal druppeltjes dat u zojuist toegevoegd heeft geeft aan wat de GH waarde of KH waarde is. Heeft u bijvoorbeeld zeven druppeltjes nodig om het water te laten omslaan van kleur? Dan is de KH of GH waarde 7.

Verhogen van de waterhardheid

Als uit de test naar voren komt dat de waterhardheid verhoogd dient te worden, dan kun u dit op verschillende manieren en met verschillende middelen doen. Snel werkende middelen zijn bijvoorbeeld de KH Extra of GH Extra. De KH en GH waarde van de vijver wordt hiermee direct verhoogd. Een ander middel dat u zou kunnen gebruiken is Mineral Clay. Dit product werkt langzamer, maar houdt de hardheid van uw vijverwater een half jaar lang op niveau. Als u uw vijver twee keer per jaar behandelt met Mineral Clay, dan heeft u verder geen andere middelen nodig om de waterhardheid te verhogen.

Uw vijver laten onderhouden door hoveniersbedrijf Tuinier

Wilt u het hele jaar door genieten van uw vijver, maar bent u teveel tijd kwijt aan het onderhoud? Wij nemen dit werk graag voor u uit handen. Voor meer informatie en een vrijblijvende offerte, kunt u ons op werkdagen bellen of contact opnemen via ons contactformulier.

hoveniersbedrijf rotterdam

Misschien interessant?

hoveniersbedrijf rotterdam

Anderen bekeken ook