struiken en planten volle zon

Welke struiken en planten kunt u plaatsen in de volle zon?

Heeft u een tuin waar de zon veel schijnt? Dan heeft u geluk! De meeste bloemen, planten en struiken hebben baat bij veel zonlicht. maar welke bloemen, planten en struiken zijn nou eigenlijk het meest geschikt voor tuinen met veel zon? En hoe plaats ik deze in mijn tuin? In dit artikel vertellen we alles wat u hierover moet weten!

De juiste struiken voor uw tuin

Wanneer u uw tuin inricht, dan is het verstandig om niet alleen te kijken naar wat u mooi vindt. Het is minstens zo belangrijk dat de planten die u koopt zullen overleven in uw tuin. Heeft u een tuin op het zuiden en dus veel zon? Dan heeft het geen nut om voor planten te kiezen die het goed doen in de schaduw, ze zullen namelijk niet lang overleven.

Dit is een fout die veel beginnende tuinliefhebbers maken; ze kiezen planten die ze mooi vinden qua kleur en grootte, maar houden geen rekening met de lichtbehoefte van de plant. Als u de juiste keuze wilt maken voor de beplanting in uw tuin, dan is het belangrijk om uw tuin vooraf goed te observeren. Waar schijnt de zon en wanneer? Bent u net verhuisd, dan doet u er verstandig aan om een jaartje te wachten voordat u met de aanleg van de tuin begint. Dit geeft u de tijd om erachter te komen welke plekken in uw tuin in welk seizoen in de schaduw liggen en wanneer in de zon. Vervolgens kunt u beslissen welke delen van uw tuin u wilt gaan beplanten.

Planten voor zonnige, droge plaatsen

De plaatsen in uw tuin waar de zon volop schijnt zijn warm en zonnig, maar ook droog. In sommige gevallen kan het er zo droog zijn, dat de enige optie misschien lijkt om uw tuin vol te zetten met cactussen. Gelukkig hoeft dit niet het geval te zijn. Zowel cactussen als vetplanten doen het goed op zonnige en droge plaatsen, maar ook planten uit het Middellandse Zeegebied. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan:

  • Rozemarijn;
  • Tijm;
  • Oregano;
  • Lavendel;
  • Salie.

Wilt u testen of een plant goed kan tegen de droogte? Kijkt u dan goed naar de bladeren. Als de bladeren van de plant grijs gekleurd en wollig zijn, dan kan de plant in veel gevallen goed tegen droogte.

lavendel

Lavendel doet het goed in de volle zon

Welke struiken kunnen goed tegen de volle zon?

Houdt u van grote struiken met prachtige bloemen? En heeft u een tuin met veel zon? Dan heeft u enorm veel keuze als het om struiken gaat. De kamperfoelie is één van de mooiste struiken die u in uw tuin kunt zetten. Deze klimstruik kan wel tien meter hoog worden als u deze goed ondersteunt. De rozerode bloemen ruiken heerlijk en verspreiden een zoete geur.

Een andere struik die goed tegen de zon kan is jasmijn. In de maanden mei en juni bloeit deze plant met prachtige witte bloemen die heerlijk geuren. De bloemen zijn in de meeste gevallen wel erg zwaar voor de plant. U kunt de takken daarom het beste ondersteunen door ze langs een pergola te leiden.

Heeft u geen groene vingers? Kies dan voor een rode valeriaan. Deze stevige plant is dol op de volle zon en plant zichzelf zeer enthousiast voort. De rode valeriaan bloeit van half mei tot begin augustus met sierlijke roze bloemen.

Bodembedekkers voor in volle zon

Wilt u liever geen bloeiende struiken in de tuin? Dan kunt u ook kiezen voor bodembedekkers. U kunt kiezen uit een groot aantal bodembedekkers die prima tegen de volle zon kunnen. Denkt u dan bijvoorbeeld aan:

  • Hoornbloem: 10 cm hoog, zilvergrijze bladeren, witte bloemen;
  • Duizendknoop: 15 cm hoog, roze bloemen;
  • Kaukasische ereprijs: 15 cm hoog, paarse bloemen;
  • Zeepkruid: 15 cm hoog, roze of witte bloempjes;
  • Bloedooievaarsbek, 10 cm hoog, in bloei lichtroze.

Uw tuin laten aanleggen door Hovenier Tuinier

Wilt u ook genieten van prachtige planten en struiken in uw zonovergoten tuin? Maar heeft u geen idee waar u de planten het beste kunt planten? Hovenier Tuinier weet exact wat de juiste plek is en kan de grond van uw tuin inspecteren en eventueel aanpassen zodat uw planten en struiken optimaal groeien.

Heeft u interesse in onze diensten of heeft u vragen? Vul dan ons contactformulier in. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op!

hoveniersbedrijf rotterdam

Misschien interessant?

hoveniersbedrijf rotterdam

Anderen bekeken ook