lavendel snoeien

Lavendel snoeien; wanneer en hoe?

Lavendel snoeien is geen lastig klusje maar zelfs aangenaam door de geur die vrij komt. De lavendel moet twee keer per jaar gesnoeid worden; in april en september. In dit artikel kunt u lezen hoe u dat het best kunt doen. De lavendel is een populaire plant van velen, de plant met paarse bloemen brengt een stukje Zuid-Frankrijk in uw eigen tuin. Niet alleen mensen zijn gek op de geur van de plant. De bloemen van de lavendel zitten vaak vol met bijen, hommels en vlinders. Natuurlijk kunt u zelf ook genieten van de lavendel als deze is uitgebloeid. Na het snoeien kunt u de bloemen drogen en in geurzakjes in uw huis leggen. Het is niet voor niets dat lavendel één van de populairste ingrediënten is van parfums, zeep, etc.

Wanneer moet lavendel gesnoeid worden?

Lavendel snoeien doet u in april en september. Let er op dat er geen nachtvorst meer is in april, anders zouden de net gesnoeide takken dood kunnen gaan. Na de bloei snoeit u de lavendel nog eens, dit is meestal in september. Door de lavendel te snoeien na de bloei houdt u de vorm van de plant beter in bedwing. Dit houdt de plant sterk en zorgt er tevens voor dat de struiken onderaan niet kaal worden. Zitten er door een lange en warme nazomer nog steeds bloeiende bloemen in de lavendel? Kies er dan voor om de plant niet te snoeien, nachtvorst zou de net gesnoeide plant kunnen verzwakken. Tip: Niet alleen de bloemen van de lavendel ruiken heerlijk, ook de bladeren hebben een specifieke mediterrane geur. Het schijnt zo te zijn dat muggen niet goed tegen deze geurexplosie kunnen. Een aantal lavendelplanten in potten vlak naast uw deur houdt muggen daardoor buiten uw huis. Als u een lavendel gaat planten, zet deze dan in schrale grond dat goed water doorlaat. Een lavendel in de vaste grond heeft meestal geen extra water nodig, behalve in extreem droge periodes, ook bemesten is niet nodig. Staat uw lavendel in een pot? Dan moet u deze natuurlijk wel water geven.

De lavendel snoeien

In het voorjaar (april) mag u de lavendel flink terugsnoeien. Dit doet u tot ongeveer 15 cm boven de grond. U moet er echter op letten dat u nooit tot op het kale hout van de stam knipt. De lavendel kan daar niet tegen en zal dan niet meer uitlopen. Maak gebruik van een scherpe en schone snoeitang en knip de takken één voor één een stuk terug. Kies er in het najaar voor om alleen de takjes terug te knippen waar de uitgebloeide bloemen inzitten. Bewaar deze bloemen, laat ze drogen en leg ze bij uw kleding in de kast. Heeft u een kale lavendel in uw tuin staan die al een tijd niet gesnoeid is? Het zou kunnen dat deze dan dood is. U kunt dit controleren door in de binnenkant van de plant te kijken. Groeien daar nog jonge scheuten? Dan kunt u de oude takken wegknippen zodat deze jonge scheuten weer ruimte en licht krijgen om te groeien.

Tuinonderhoud door Hovenier Tuinier

Heeft u een lavendel in de tuin die nodig gesnoeid moet worden? Of wilt u een aantal mooie lavendelplanten in uw tuin zetten? Hovenier Tuinier kan u daarbij helpen. Wij hebben jarenlange ervaring in het ontwerpen, aanleggen en verzorgen van tuinen, zwembaden en dakterrassen. Wat dacht u van een paar prachtige plantenbakken met lavendelplanten? Dit brengt onmiddellijk een zomerse sfeer in uw tuin, op uw dakterras of bij uw zwembad. Heeft u interesse in onze diensten? Neemt u dan contact met ons op, wij helpen u graag!

hoveniersbedrijf rotterdam

hoveniersbedrijf rotterdam

Anderen bekeken ook