Hoe en wanneer moet ik een klimroos snoeien?
2 min. leestijd

Hoe en wanneer moet ik een klimroos snoeien?

Vraagt u zich af wanneer en hoe u een klimroos moet snoeien? In dit artikel kunt u alles lezen over het snoeien van deze zeer populaire soort rozenstruik. De klimroos groeit met lange takken die zich langs muren, pergola’s en schuttingen uitbreiden. Het resultaat is dat u in de zomermaanden een enorme rozenstruik heeft, vol met prachtige rozen.

Voordat u gaat snoeien is het belangrijk om te bepalen of u een klimroos heeft die alleen in de zomer bloeit of dat het een normale doorbloeier is. Een klimroos die slechts één keer per jaar bloeit kan heel snel groeien, sommigen worden maar liefst acht meter hoog. Deze struiken hebben echter een andere verzorging nodig.

De klimroos snoeien

Heeft u een doorbloeiende rozenstruik? Dan moet u de klimroos in maart snoeien. Trek handschoenen aan om uzelf te beschermen tegen de scherpe doornen. Maak gebruik van een schone en scherpe snoeitang. Begin met het wegknippen van dode en beschadigde takken. Hierna snoeit u andere takken, zoek een oog aan de buitenkant van een tak en knip hier net boven. Laat alle omhoog groeiende hoofdtakken met rust. Snoei de zijtakken terug tot drie a vijf centimeter. Eind juli zal de klimroos zijn hoogtepunt bereiken, op dat moment kunt u de klimroos nog eens snoeien. Om te zorgen voor zoveel mogelijk bloemen, kunt u het best constant de uitgebloeide bloemen verwijderen. Hierdoor ontstaat er ruimte voor de roos om nieuwe knoppen te ontwikkelen, deze zullen mogelijk in het najaar weer bloeien.

Een klimroos die maar één keer per jaar bloeit mag u niet in het voorjaar knippen. Deze soort heeft namelijk al in het vorige jaar bloemknoppen gevormd, welke u dan weg zou snoeien. Eenmaal bloeiende klimrozen worden ook wel ramblers genoemd. Na de bloei in juni of juli mag u de rambler terug in model snoeien.
Heeft u de klimroos gesnoeid? Ruim dan alle rozentakken goed op, want u of uw huisdier kan zich flink bezeren aan de scherpe doornen.

De klimroos laten snoeien door Hovenier Tuinier

Het snoeien van een klimroos kan nog wel eens een flink klusje zijn. Natuurlijk vanwege de scherpe doornen, maar ook doordat de rozenstruik heel groot kan worden. Daarnaast is het belangrijk om te weten wat voor soort klimroos u heeft. Het zou zonde zijn wanneer u een eenmaal bloeiende roos zou snoeien in het voorjaar. Wilt u zeker weten dat uw klimroos goed gesnoeid wordt zodat u het gehele jaar kunt genieten van deze prachtige struik? Laat Hovenier Tuinier dan uw klimroos snoeien.

Wij weten precies wat uw klimroos nodig heeft om optimaal te kunnen groeien en om zo mooi mogelijk te bloeien. Heeft u interesse in één van onze diensten of heeft u vragen?

Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen u graag!

hoveniersbedrijf rotterdam

Misschien interessant?

Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down