boom verwijderen

Boom uit tuin halen: hoe en waar op letten?

Een boom in uw tuin kan een sieraad zijn, maar wanneer deze te groot wordt dan kan het ook voor problemen zorgen. Vaak geldt; hoe groter de boom, des te meer overlast en onderhoud. Veel mensen kiezen er dan voor om de boom uit hun tuin te halen. U zou dit zelf kunnen doen, maar waarschijnlijk is het laten verwijderen de verstandigste optie.

De redenen om een boom uit de tuin te verwijderen

Er bestaan verschillende redenen waarom mensen een boom uit hun tuin willen verwijderen. Een van de meest gehoorde klachten is dat de boom voor teveel schaduw zorgt en veel licht wegneemt uit huis. Bomen zorgen ook voor meer groene aanslag op het terras of zelfs op de dakpannen. Een boom is prachtig, maar zeker in de herfst zorgt een boom voor veel bladeren en vuil in uw tuin, op het trottoir en bij de buren. Een rieten dak is ook een reden om een boom te verwijderen, deze droogt namelijk minder snel wanneer er een boom vlak naast het huis staat. Het zou ook kunnen dat u voor een aanbouw aan uw huis ruimte nodig heeft, of uw tuin opnieuw wilt inrichten. Het komt ook vaak voor dat de wortels van de boom hinderlijk zijn in uw tuin. Ze kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen voor dat paden omhoog worden gedrukt. Voor u kunnen er dus veel redenen bestaan om een boom uit uw tuin te verwijderen. U mag dit echter niet zonder toestemming doen. U dient er namelijk een vergunning voor aan te vragen bij de gemeente.

Waarop moet u op letten bij het verwijderen van een boom?

Bomen en struiken mogen niet zomaar verwijdert worden uit uw tuin. De boom kan een groot irritatiepunt zijn voor u , maar de gemeente zou er ander over kunnen denken. Voor het kappen en verwijderen van een boom heeft u een omgevingsvergunning of kapvergunning nodig. Zelfs wanneer u alleen grote takken wilt verwijderen is deze vergunning nodig. De redenen voor het verlenen van de vergunning verschillen nog wel eens per gemeente. Maar deze zullen in de meeste gevallen instemmen als de boom:

  • Een gevaar oplevert voor de omgeving
  • Zorgt voor veel schaduw
  • Dood of ziek is
  • Belemmerend is voor het uitzicht
  • Te dicht langs de grens van het erf staat
  • Wortels heeft die schade toebrengen aan straat, leidingen etc.

Na het verkrijgen van de vergunning kunt u beginnen, maar hoe pakt u dit aan?

boom verwijderen / uit tuin halen

Hoe verwijdert u een boom uit de tuin?

Wanneer u de vergunning heeft verkregen kunt u beginnen. Een boom kappen is echter niet makkelijk, zeker wanneer het gaat om een grote boom. Het kan zelfs gevaarlijk zijn. Om een boom te kappen moet u of in de boom klimmen of u heeft een ladder nodig. Dit kan riskant zijn wanneer u er niet ervaren in bent. Voor de meeste bomen geldt dat u een motorzaag nodig heeft. Takken van kleine bomen zijn nog wel te verwijderen met een handzaag, maar voor de stam heeft u toch echt een motorzaag nodig. Deze apparaten zijn best zwaar en niet erg handzaam. Om een boom veilig te kappen moet u gefaseerd te werk gaan. U moet bovenaan de boom beginnen. Vanaf de top naar beneden moet u eerst alle zijtakken verwijderen tot u een kale stam heeft. Deze stam kunt u op twee manieren omzagen. Of u begint weer bovenaan en zaagt de stam in delen om, of u zaagt de stam in één keer van onderen om. Dit kan echter alleen wanneer de stam voldoende ruimte heeft om veilig te vallen. Dit kan in de bebouwde kom nog wel eens een probleem zijn. Na het verwijderen van de stam heeft u een boomstronk over, inclusief wortels. Deze kunt u uitgraven wanneer het gaat om een kleine boom. Voor een grote boomstronk heeft u al snel een stobbenfrees nodig. Deze freest de stronk en wortels in houtsnippers.

Een boom laten verwijderen door Hovenier Tuinier

Zoals u leest is het verwijderen van een boom niet zomaar een klusje. U doet er dan ook verstandig aan om dit uit te besteden aan een ervaren hovenier. Woont u in de regio Rotterdam en wilt u een boom uit uw tuin laten verwijderen? Neem dan contact op met Hovenier Tuinier. Wij hebben de ervaring en de benodigde middelen om de boom veilig uit uw tuin te verwijderen.

hoveniersbedrijf rotterdam

Misschien interessant?

hoveniersbedrijf rotterdam

Anderen bekeken ook