arrow_drop_up arrow_drop_down
Ontwerp, aanleg en onderhoud van een ecologische tuin

Ontwerp, aanleg en onderhoud van een ecologische tuin

We houden ons terecht steeds meer bezig met het milieu. Wanneer u een eigen tuin heeft kunt u een bijdrage doen om de natuurlijke wereld te beschermen. Dit kunt u doen door een ecologische tuin aan leggen. Maar hoe ziet zo’n milieuvriendelijke tuin er eigenlijk uit? Waar moet zo’n tuin aan voldoen? Wanneer u aan een ecologische tuin denkt, dan ziet u misschien een overwoekerde jungle voor zich, inclusief oerwoud geluiden. Maar zelfs een prachtige moderne tuin kan tegenwoordig ecologisch zijn. Als u zich houdt aan voorwaarden en tips.

Maak gebruik van gerecyclede materialen

De belangrijkste voorwaarde om te kunnen spreken van een ecologische tuin is wanneer de materialen die u gebruikt voor bijvoorbeeld meubels, borders, paden, muren en patio’s ecologisch verantwoord zijn. Een ideale manier om groen te worden is door gebruik te maken van recyclede materialen. Deze geven u bovendien de kans om uw creativiteit te benutten en karakter en charme in uw tuin aan te brengen. Zelfs de identiteit en stijl van uw huis kunt u versterken door oude, natuurlijke materialen te gebruiken. Zo passen oude, met de handgemaakte bakstenen, namelijk perfect bij een oud herenhuis.

Maak gebruik van lokale producten

Materialen die afkomstig zijn van lokale producenten spelen ook een grote rol in een ecologische tuin. U verkleint uw ecologische voetafdruk door voor lokale producten te kiezen, ook op gebied van tuinen. Let er bij de aankoop van lokale producten op dat er geen gebruik wordt gemaakt van cement, want de productie hiervan is verantwoordelijk voor meer dan 5% van de CO2 uitstoot wereldwijd.

Waterbesparing

Het besparen van water is essentieel, daarvoor kunt u een ton onder elke regenpijp zetten. U kunt kiezen voor oude vaten van eikenhout, maar ook voor moderne plastic vaten. Heeft u veel ruimte in uw tuin? Dan kunt u erover nadenken om een ondergrondse tank voor opvang van regenwater te laten plaatsen. Grote tanks hebben voldoende inhoud om een gemiddelde Nederlandse tuin van water te voorzien.

besparen van water

Gebruik bestrating dat water doorlaat

De laatste jaren ontstaan er regelmatig overstromingen in de straten van dorpen en steden. Niet door een kanaal of een overstroomde rivier, maar simpelweg door regenwater en het feit dat de meeste tuinen zijn betegeld. Dit heeft een negatieve impact op het milieu omdat rioleringen overstroomd raken.

Grind en houtsnippers kunt u gebruiken als waterdoorlatend alternatief voor bestrating. Maar er zijn ook andere materialen verkrijgbaar. Denkt u dan aan poreus asfalt en bestrating. U zou ook kunnen kiezen voor recyclede kunstgras, ook dit laat water door.

Weg met chemicaliën

Om ongedierte te bestrijden kunt u andere methoden gebruiken behalve schadelijke chemicaliën. Dit zijn enkele tips:

  • Gebruik een waterstraal om bladluis te verwijderen
  • Voor de bestrijding van slakken kunt u koperen slakkenringen gebruiken
  • Gebruik gaas om uw moestuin af te dekken
  • Ongedierte kunt u eventueel bestrijden met ecologische sprays
  • Maak uw tuin aanlokkelijk voor egels door bladeren in een hoek achter te laten
  • Vogels eten rupsen, hang nestkasten op
  • Een natuurvijver lokt nuttige insecten aan, zoals de libelle
  • Zwarte vlekziekte bij rozen kunt u tegengaan door uien en bieslook te planten

Onkruid kunt u weren door een laag compost of schorssnippers rond de planten te strooien. Een ander voordeel hiervan is dat het water bespaart en de wortels warm houdt in de winter. Eenjarig onkruid kunt u bestrijden door er een zwaar plastic zeil om te leggen.

Kies voor planten

Wanneer u een ecologische tuin wilt aanleggen dan kiest u zoveel mogelijk voor planten en groen in uw tuin. Planten zijn niet alleen mooi, ze bieden ook voedsel en onderdak voor dieren, zoals vogels en insecten. Kies bijvoorbeeld voor planten en bomen die bessen produceren. Vogels en insecten zullen het zeer waarderen en regelmatig terugkomen.

Als omheining kunt u vanzelfsprekend het best kiezen voor een heg. Is dit niet mogelijk dan kunt u de schutting of muur aanlokkelijker maken door er klimplanten tegenaan te laten groeien. Deze bieden bescherming alsmede voeding in de vorm van nectar. Nectar is natuurlijk ook heel belangrijk voor een insect die met uitsterven wordt bedreigd; de bij. Om de bij te steunen kunt u jaarlijks bloemzaden strooien, of vaste planten aanleggen die veel bloemen dragen, zoals Echinacea.

Specialist in aanleggen van ecologische tuinen

Bent u opzoek naar hulp bij het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van een ecologische tuin? Hoveniersbedrijf Tuinier bestaat inmiddels 15+ jaar en heeft door de jaren heen honderden ecologische tuinen aangelegd. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden of kosten of wilt u gewoon eens vrijblijvend wat ideeën uitwisselen?

Vrijblijvend kennismaken

Bent u geïnteresseerd in onze dienstverlening? U kunt ons bellen, mailen maar u kunt ook het contactformulier op onze site invullen! Wij nemen ten alle tijde zo snel mogelijk contact met u op.

Misschien interessant?

Reactie plaatsen

We maken gebruik van cookies