arrow_drop_up arrow_drop_down

Zwembad laten ingraven: waar moet je op letten?

Denkt u erover om een zwembad in uw tuin aan te laten leggen? Allereerst is het belangrijk dat u voldoende ruimte in uw tuin heeft, maar ook als u in het bezit bent van een kleine tuin zijn er voldoende mogelijkheden voor het plaatsen van een zwembad. Wanneer u een zwembad in uw tuin wilt laten plaatsen, moet u rekening houden met een aantal belangrijke factoren, zoals de ligging, de invloed van de wind en de ondergrond.

De ligging van het zwembad

De ligging van uw zwembad dient zorgvuldig te worden gekozen, aangezien dit aan een lager energieverbruik kan bijdragen. In de meest ideale situatie zou u het zwembad moeten laten plaatsen op een zonnige en beschutte plek, en het liefst niet onder een bladverliezende boom.

Lees tip: tuin op het noorden, oosten, zuiden en westen!

De invloed van de wind

Er ontstaat een natuurlijke stroming in het zwembad. Dit wordt veroorzaakt door de waterpomp en de skimmer (het afzuigpunt). Als er bladeren in het water vallen, worden deze naar de skimmer geleid en vervolgens afgevoerd. De bladeren worden sneller afgevoerd wanneer de wind meeblaast met de stroming. Toch is het niet aan te raden om een zwembad te plaatsen in de wind. De wind kan namelijk snel draaien, waardoor het zwembadwater sneller af kan koelen. Natuurlijk wilt u zo min mogelijk warmte verliezen. Daarom is het aan te raden om uw zwembad op een plek in uw tuin te plaatsen waar weinig wind staat.

ligging zwembad

De ondergrond

Wanneer u de ideale ligging van uw zwembad in de tuin heeft bepaald, kunt u gaan nadenken over de fundering. Als u heeft gekozen voor een ingegraven zwembad, dan moet een gedeelte van de grond afgegraven worden. Vervolgens kan er een betonlaag gestort worden die zal zorgen voor de stabiliteit van het zwembad. Hier is een grote rol weggelegd voor de hoogte van het grondwater en de samenstelling van de ondergrond. In principe kunt u op elke ondergrond een zwembad laten aanleggen, maar de ene ondergrond heeft iets meer voorbereiding nodig dan de andere ondergrond. Wanneer de grond afgegraven is, wordt deze door het storten van beton stabiel gemaakt. Hoe dik de laag beton is, is afhankelijk verschillende factoren. De laag beton zorgt ervoor dat uw zwembad niet weg kan zakken in de tuin.

De plaats van de machinekamer

U bent er nog niet met het plaatsen van een zwembad. Om het water van uw zwembad in optimale conditie te houden heeft u allerlei apparatuur nodig. Zo heeft u bijvoorbeeld een warmteregelaar en een pompinstallatie nodig. U kunt er vanuit gaan dat deze apparatuur ongeveer 2,5m2 in beslag neemt. U kunt deze apparatuur het beste plaatsen in een ruimte die vochtvrij en vorstvrij is. In de meest ideale situatie kunt u hiervoor een poolhouse gebruiken, maar u kunt het ook prima kwijt in een garage die geïsoleerd is, of in uw tuinhuis of schuur.

Het is niet van belang wat de afstand is tussen het zwembad en de machinekamer. Er worden namelijk PVC leidingen gelegd en deze kunnen iedere afstand overbruggen.

De wisseling van de seizoenen

Een buitenzwembad heeft te maken met seizoenswisselingen. Om deze reden moet u het zwembad in de herfst al winterklaar maken. Zo moet er een winterafdekking geplaatst worden. Dit kan een net zijn of een zeil. Het zorgt ervoor dat de bladeren opgevangen worden. Daarnaast dient het zwembadwater afgevoerd te worden tot onder de skimmers en moeten de leidingen afgedopt worden. Dit is noodzakelijk, omdat de leidingen anders kunnen springen in periodes met vorst.

Zwembad laten aanleggen?

Bent u opzoek naar een vakkundig bedrijf die u kan helpen bij het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van zwembaden? Hoveniersbedrijf Tuinier uit Krimpen aan den IJssel legt jaarlijks honderden zwembaden aan. Benieuwd hoe naar de kosten, het proces en hoe wij in z’n totaliteit te werk gaan? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Vrijblijvend kennismaken

Bent u geïnteresseerd in onze dienstverlening? U kunt ons bellen, mailen maar u kunt ook het contactformulier op onze site invullen! Wij nemen ten alle tijde zo snel mogelijk contact met u op.

Misschien interessant?

Reactie plaatsen

We maken gebruik van cookies