Tuin op het noorden

Heeft u een tuin op het noorden en bent u opzoek naar een tuinontwerp die de voordelen van een tuin op het noorden maximaal benut? De ligging van de tuin is van cruciaal belang voor het ontwerp. Door slim om te gaan met het ontwerp profiteert u van de voordelen van een tuin op het noorden. Een tuin op het noorden kent een paar mooie voordelen. Zo heeft u altijd schaduwrijke plekken in de tuin waardoor u op warme dagen kunt schuilen tegen de hitte. Een nadeel van een tuin op het noorden is dat de tuin, vergeleken met een tuin op het zuiden, westen en oosten, het meest donker is van allemaal. Maar hoe haalt u het maximale uit uw tuin? In dit artikel schrijven we erover!

Zon in de tuin krijgen

Misschien herkent u het wel? U heeft een mooi huis op het oog en ziet plots dat de tuin op het noorden ligt. Voor veel mensen is dit een flinke teleurstelling. Velen willen op zomerdagen maximaal genieten van de zon die schijnt. Het is dan ook de vraag: hoe krijg je zon in je tuin zodra die op het noorden ligt? De eerste vraag die u zichzelf moet stellen is, heeft u een lange tuin of een korte tuin? Zodra u een lange tuin heeft kunt u ervoor kiezen om een terras achterin de tuin te maken. Uw woning doorbreekt hier de zon niet, waardoor u een heerlijke zitplaats vol met zonnestralen heeft.

Verder is het aan te raden om goed te kijken naar de erfafscheidingen, bomen en struiken. Zorg ervoor dat deze niet te hoog zijn. Deze ontnemen u de zon en zorgen voor meer schaduw in de tuin.

tuin op het noorden: schaduw

Beplanting in tuin op het noorden

Aangezien uw tuin vergeleken met, bijvoorbeeld, een tuin op het zuiden te maken heeft met minder licht, is het belangrijk om te kiezen voor beplanting die goed aardt in een schaduwrijke omgeving. We sommen er een aantal voor u op:

  • Vaste planten zoals: Schoenlappersplant (Bergenia Eroica), Nieskruid (Helleborus), Vergeet mij nietjes, Klimop, Dwergkwee (Chaenomeles x superba), Wilde Wingerd (Parthenocissus quinquefolia ‘Engelmanni’), Schijnaugurk (Akebia quinata), Bosrank (Climatis ‘Piilu’)
  • Bollen zoals: Cobralelie (Arisaema), Bosanemoon (Anemone nemorosa), Prairielelie (Camassia), Sneeuwroem (Chionodoxa), Winterakoniet (Eranthis), Kievitsbloem (Fritillaria), Boslelie (Trillium)
beplanting tuin op het noorden

Nieskruid (wit)

Tuinonderhoud bij tuin op het noorden

Zodra uw tuin op het noorden ligt heeft dit enkele consequenties als het gaat om het onderhoud van de tuin. Er zijn bepaalde onderhoudswerkzaamheden die zich eerder voordoen in schaduwrijke omgevingen. Zodra uw gazon in de schaduw ligt is de kans groot dat er moslaag doorheen groeit. Mos groeit het best op vochtige plekken zonder te veel daglicht. Het gevolg hiervan is dat u uw gazon moet verticuteren. U verwijdert hiermee de vilt laag van het gazon waardoor het gras weer de mogelijkheid en bewegingsvrijheid krijgt om te groeien.

Een andere werkzaamheid die vaker voorkomt in schaduwrijke tuinen is het verwijderen van groene aanslag. Groene aanslag werkt wat dat betreft precies hetzelfde als mos. Het doet zich voor op plaatsen waar het nat is en waar weinig zonlicht te vinden is.

Tuin op het noorden: tuinontwerp, tuinaanleg, tuinonderhoud

Heeft u een tuin op het noorden. En wilt u graag uw tuinontwerp, tuinaanleg of tuinonderhoud uitbesteden aan een professioneel hoveniersbedrijf? Wilt u genieten van uw tuin zonder ernaar om te kijken? Hoveniersbedrijf Tuinier uit Krimpen aan den IJssel is actief in omgeving van Rotterdam en werkt binnen een straal van 75 kilometer.  Regelmatig ontwerpen wij tuinen, leggen wij tuinen aan en onderhouden wij tuinen in Gouda, Schoonhoven, Utrecht en Den Haag. Maar ook in plaatsen als Middelburg, Krimpen aan den Lek, Dordrecht en nog meer plaatsen komen wij met grote regelmaat.

Vrijblijvend kennismaken

Bent u woonachtig in Zuid-Holland en bent u geïnteresseerd in onze dienstverlening? U kunt ons bellen, mailen maar u kunt ook het contactformulier op onze site invullen! Wij nemen te allen tijde zo snel mogelijk contact met u op.

Misschien interessant?

Reactie plaatsen