engerlingen bestrijden en voorkomen

Engerlingen in het gazon

Ziet u de laatste tijd ineens bruin witte larven op uw gazon? Dan is de kans groot dat u last heeft van Engerlingen, dit zijn larven van verschillende soorten kevers. U kunt ze herkennen aan een wit tot witgeel lichaam en oranjebruine poten en kop. Het lichaam heeft de vorm van een C en ze zijn ongeveer één tot drie centimeter groot.

Engerlingen voorkomen

Natuurlijk wilt u het liefste helemaal geen last hebben van larven in uw gazon. Gelukkig zijn er ook manieren waarop u Engerlingen kunt voorkomen. Een veel gebruikte techniek is geuren gebruiken in de tuin. Voorbeelden hiervan zijn knoflook, soja extracten en look. Al deze geuren helpen om de larven uit het gazon te weren.

Wanneer kunt u Engerlingen het beste bestrijden?

Engerlingen hebben ongeveer 2 tot 3 jaar de tijd nodig voordat ze ontwikkeld zijn tot kever. In de maanden mei en juni leggen kevers eitjes, die in augustus allemaal uitkomen. De Engerlingen beginnen dan op een fanatieke manier te eten aan de wortels van het gras. Ze zijn in het eerste jaar van hun leven dus het meest actief in de maanden juli, augustus en september. Wanneer de Engerlingen in hun tweede en derde levensjaar ontwaken uit hun winterslaap gaan ze direct op zoek naar eten. Dit zal voornamelijk in de maanden maart, april en mei zijn. Deze momenten, wanneer de Engerlingen actief zoeken naar voedsel, is de beste periode om ze te bestrijden.

engerlingen bestrijden

Engerlingen biologisch bestrijden

U kunt Engerlingen op verschillende manieren bestrijden. U zou bijvoorbeeld gebruik kunnen maken van chemische middelen, zoals korrels die hier speciaal voor samengesteld zijn. Wilt u het liever op een biologische manier doen, dan zou u er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om de Engerlingen te bestrijden met aaltjes. Dit is een zeer effectieve manier om Engerlingen te bestrijden. Op een biologische manier de Engerlingen bestrijden heeft altijd de voorkeur boven chemische middelen. Andere insecten sterven namelijk ook als u gebruik maakt van chemische bestrijdingsmiddelen. Hierdoor wordt het bodemleven verstoord, wat niet alleen erg belangrijk is voor het beschikbaar maken van voedingsstoffen, maar ook voor het luchtig houden van het gazon.

Aaltjes gebruiken om Engerlingen te bestrijden

Aaltjes zijn wormpjes die zo klein zijn dat je ze niet kunt zien met het blote oog. Ze zijn zo effectief, omdat ze in de larven kruipen. Het werkt op de volgende manier:

 • Aaltjes zoeken naar eten (larven) in de bodem van uw gazon;
 • Ze komen een Engerling tegen en kruipen erin;
 • De larf wordt van binnenuit door de aaltjes opgegeten;
 • Vervolgens vermenigvuldigen de aaltjes zich binnen in de Engerling;
 • Ze verlaten de dode larf en gaan op zoek naar andere larven.

Wanneer u gebruik maakt van aaltjes om de Engerlingen te bestrijden, kunt u al na twee tot vier dagen effect zien. Na ongeveer zes weken is 95% van alle Engerlingen gedood. De snelheid van het bestrijden van de Engerlingen is afhankelijk van hoeveel larven er in de bodem van uw gazon zitten en hoeveel aaltjes er gestrooid worden.

Het gazon afdekken

Een andere manier om Engerlingen op een biologische manier te bestrijden is het afdekken van uw gazon. U kunt dit doen met zwart plastic. Op deze manier creëert u een vochtige omgeving, waardoor de larven uit de grond naar boven komen. Vervolgens kunt u de larven verwijderen. Het afdekken van uw gazon doet u op de volgende manier:

 • U begint met het gazon overmatig te besproeien;
 • In de avond trekt u een zwart plastic zeil over uw gazon;
 • U kunt het zeil vastleggen door er op de zijkanten stenen, of een ander zwaar object, op te leggen;
 • De volgende ochtend kunt u het zeil eraf halen;
 • Verwijder vervolgens de naar boven gekomen Engerlingen;
 • Dit proces kunt u een paar dagen achter elkaar herhalen.

Engerlingen laten verwijderen

Besteedt u het bestrijden van Engerlingen liever uit aan een ervaren hovenier? In dat geval zijn wij u graag van dienst. Heeft u op voorhand vragen, dan staan wij u graag telefonisch te woord. U kunt ons op werkdagen telefonisch bereiken of gebruik maken van ons contactformulier. Wanneer u uw gegevens achterlaat, nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

hoveniersbedrijf rotterdam

hoveniersbedrijf rotterdam

Anderen bekeken ook