Tuin op het zuidwesten
4 min. leestijd

Tuin op het zuidwesten

Geen enkele tuin ligt volledig op het westen of op het zuiden. Ligt uw tuin gedeeltelijk op het zuiden en gedeeltelijk op het westen? Dan ligt uw tuin op het zuidwesten.

Bij tuinontwerp, tuinaanleg en tuinrenovatie is het belangrijk om de ligging van uw tuin te weten. Elke tuinligging heeft zo z’n voor en nadelen. In dit artikelen behandelen we de voor- en nadelen van tuinen die op het zuidwesten liggen.

Ligging van de tuin vaststellen

Bij tuinontwerp, tuinaanleg en tuinonderhoud is het van belang om de ligging van uw tuin te weten. Het vaststellen hiervan is relatief eenvoudig. Tegenwoordig heeft vrijwel elke mobiele telefoon een kompas ingebouwd. Mocht uw mobiele telefoon deze functie niet hebben dan zijn er tal van apps te downloaden die dit wel aanbieden.

tuinligging zuidwesten

Ontwerp van de tuin

Zodra mensen een huis willen kopen kijkt men doorgaans direct naar de ligging van de tuin. De ligging bepaald hoeveel lichtinval en zonuren uw tuin heeft. Liefhebbers van de zon hebben doorgaans een sterke voorkeur voor een tuin op het zuiden of zuidwesten.

Bij het ontwerp wordt er gekeken hoe het maximale tuinplezier uit de tuin gehaald kan worden. Een belangrijk onderdeel daarvan is het beplantingsplan. Bij een tuin op het zuidwesten moeten er planten gekozen worden die gebaat zijn bij veel dag en zonlicht.

Ook bij het inrichten van het terras wordt er nauwlettend gekeken naar de ligging van de tuin. Veel zon in de tuin klinkt hartstikke mooi, maar wat als we in Nederland te maken hebben met een flinke hittegolf? Dan kan de tuin ook te warm zijn waardoor u alsnog binnen gaat zitten. Bij het ontwerp van een tuin houden we hier rekening mee. Zo zouden we meerdere zitplekken kunnen creëren, denk aan een schaduwrijke zitplek en een zonrijke zit plek.

ontwerp tuin op het zuidwesten

Schaduw in de tuin krijgen

Bij een tuin op het noorden of een tuin op het noordoosten is het vaak de bedoeling om maximaal gebruik te maken van de geringe zonuren. Bij een tuin op het zuiden en zuidwesten is dit vaak het tegenovergestelde. Daar ontstaat vaak de wens om meer schaduwrijke plekken in de tuin te creëren. Hier zijn tal van manieren voor. We nemen er drie met u door.

Pergola

U kunt ervoor kiezen om een pergola in de tuin te plaatsen. Pergola’s zijn in allerlei maten en vormen te maken. Het is goed om deze af te stemmen op de vormgeving van uw tuin. Voor het weren van zonlicht kunt u denken aan een pergola met schaduwdoek. Een andere optie is om klimplanten tegen uw pergola op te laten groeien. Voordeel hiervan is dat u een natuurlijke schaduw creëert, deze voelt doorgaans kouder aan.

Bomen, struiken en planten

Het planten van bomen, struiken en planten kan bijdragen aan meer schaduw in uw tuin. Belangrijk is dat de bomen, struiken of planten hoog genoeg zijn, zodat ze daadwerkelijk zonlicht weren. Op het moment dat u kiest voor kleinere plantensoorten vervalt het effect.

Houtbouw

Hout is een veelgebruikt materiaal in de tuin. En dat is niet voor niks. Voor het creëren van schaduwrijke plekken is het gebruik van hout heel gangbaar. Denk hierbij aan het bouwen van overkappingen, pergola’s, erfafscheidingen en tuinhuizen.

schaduw in tuin die op het zuidwesten ligt

Ontwerp, aanleg en onderhoud bij tuin op het zuidwesten

Bent u trots tuinbezitter van een tuin gelegen op het zuidwesten? Wilt u graag uw tuin aanpakken en zoekt u een hoveniersbedrijf die voor u tuinontwerp, tuinaanleg en tuinonderhoud kan realiseren? Hoveniersbedrijf Tuinier uit Krimpen aan den IJssel (omgeving Rotterdam, den Haag, Capelle aan den IJssel en Utrecht) heeft door de jaren heen meer dan 2000+ tuinprojecten gerealiseerd.

Vrijblijvend kennismaken

Bent u woonachtig in Zuid-Holland en bent u geïnteresseerd in onze dienstverlening? U kunt ons bellen, mailen maar u kunt ook het contactformulier op onze site invullen! Wij nemen te allen tijde zo snel mogelijk contact met u op.

Misschien interessant?

Reactie plaatsen