Hoe en wanneer moet u rozen snoeien?

Rozen snoeien is een belangrijk onderdeel van de verzorging van een rozenstruik. U zorgt hierdoor dat de plant nieuwe scheuten zal vormen waarin nieuwe bloemen zich kunnen ontwikkelen. De roos is een favoriet van iedere tuinliefhebber, waarschijnlijk omdat de struik bijna het gehele jaar bloeit. Heeft u een rozenstruik in uw tuin en wilt u weten hoe en wanneer u rozen moet snoeien? In dit artikel vertellen we er alles over.

Wanneer moet u rozen snoeien?

Heeft u een rozenstruik in uw tuin? Dan moet u twee keer per jaar de rozen snoeien. De eerste snoei vindt plaats in het voorjaar, rond maart/april. U kunt het best niet eerder snoeien, want dat zou de plant kunnen verzwakken door vorst. Ziektes en schimmels krijgen dan vat op de roos waardoor deze dood zou kunnen gaan. Snoei overdag in een periode zonder vorst. De voorjaars snoei van rozen zorgt ervoor dat de plant de ruimte krijgt om sterke nieuwe scheuten te vormen. Hierdoor zal de struik veel bloemen vormen. Vergeet u het rozen snoeien, dan zullen er minder bloemen in de struik komen. Als rozen verwelken en uitgebloeid zijn, dan kunt u ze het best verwijderen. Hierdoor krijgen nieuwe knoppen de ruimte om te vormen. Om de rozenstruik op de winter voor te bereiden moet u in september nog eens rozen snoeien. De gehele rozenstruik dient u terug te snoeien tot 10-15 cm van de grond (let op: dit gaat niet op voor alle rozensoorten). Dit zorgt ervoor dat de struik steviger wordt en daardoor goed tegen de komende kou kan. Het najaar is ook een geschikt moment om te bemesten.

Rozen snoeien; de werkwijze

Succesvol rozen snoeien valt of staat met goed gereedschap. Ten eerste is het belangrijk om uzelf goed te beschermen, want rozenstruiken hebben doornen die flink scherp kunnen zijn. Draag daarom goed beschermende tuinhandschoenen. Maak gebruik van een scherpe en schone snoeitang. Hiermee kunt u mooie gladde snijvlakken maken, deze helen sneller en de struik is dan minder bevattelijk voor ziektes.

Werkwijze per rozensoort

Veruit de meest voorkomende roos in de tuin is de struikroos. Er bestaan echter nog meer rozensoorten zoals stamrozen, trosrozen en de klimroos. Deze hebben allen een andere werkwijze voor het rozen snoeien nodig.

De struikroos

Struikroos is een verzamelnaam voor verschillende soorten heesterrozen, trosrozen, grootbloemige rozen en miniatuurrozen. Alleen de hoge heesterroos moet u terugsnoeien tot ongeveer 50 cm boven de grond. Alle ander struikrozen mag u flink kort snoeien, houdt zo’n 10-15 cm aan boven de grond.

De klimroos

Er bestaan twee soorten klimrozen; een eenmalig bloeiende klimroos en een klimroos die het hele jaar bloeit. De eenmalige bloeiende klimroos mag niet in het voorjaar gesnoeid worden, anders vormt de struik geen bloemen. Deze klimroos snoeit u terug in model na de bloei, ergens in juni/juli. Doorbloeiende klimrozen moet u wel in het voorjaar snoeien. Snoei alleen oude takken en zijtakken weg, laat omhoog groeiende hoofdtakken met rust. Snoei de zijtakken terug tot zo’n 5 cm van de stam.

Bodembedekkende rozen

Deze rozenstruiken hebben takken die soepeler voelen dan andere rozensoorten. Deze takken verspreiden zich laag over de bodem. U hoeft deze rozenstruiken niet jaarlijks te snoeien, één keer per 3 jaar is voldoende.

Stamroos

Een stamroos kunt u herkennen door licht groene scheuten die uit een dikkere stam groeien. Deze licht groene scheuten snoeit u in het voorjaar zo’n 10 cm terug. U kunt het best knippen net boven een knoop aan de buitenkant van de tak. Hierdoor zal deze naar buiten uitlopen.

Rozen snoeien door Hovenier Tuinier

In dit artikel heeft u kunnen lezen hoe u zelf verschillende rozen moet snoeien. Een roos kan flink groot worden en wild groeien. Het is daarom verstandig om de rozenstruik goed te verzorgen. U kunt dit echter natuurlijk ook uitbesteden aan een ervaren hovenier. Hovenier Tuinier heeft jarenlange ervaring in het aanleggen en verzorgen van tuinen. Heeft u interesse in onze diensten of heeft u vragen? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag!hoveniersbedrijf rotterdam

hoveniersbedrijf rotterdam

Anderen bekeken ook