gazon bemesten

Het gazon bemesten volgens schema: waar op letten?

Een gazon bemesten kunt u het best volgens een schema doen. Er zijn verschillende soorten onderhoud nodig om een mooi gazon te krijgen en behouden. Onderdelen van dit onderhoud zijn maaien en besproeien, maar natuurlijk ook bemesten. Mest zorgt ervoor dat een gazon sterk blijft. Zodoende is het beter bestand tegen onkruid en schimmels. Het mesten moet u vier keer per jaar doen. Dit kunt het best combineren met het strooien van kalk en/of het verticuteren van uw gras. Om deze verschillende onderdelen van grasonderhoud op het juiste moment te doen, kunt u gebruik maken van een schema.

Waarom moet een gazon bemest worden?

Sommige mensen vragen zich af waarom het gras bemest moet worden, het groeit toch immers vanzelf? Bemesten geeft echter enkele belangrijke voordelen waar uw gazon van zal profiteren, zoals:

  • Mest zorgt voor meer groei en sterker gras, hierdoor is er minder kans op vorming van mos;
  • Sterk gras is beter bestand tegen ziektes;
  • Na de winter herstelt het gazon sneller;
  • Het gras wordt minder snel geel.

Wat voor soort mest moet ik gebruiken voor het gazon?

Bent u van plan uw gazon te bemesten volgens een schema? U zult dan zien dat u eerst een keus moet maken uit veel verschillende soorten gazonmest. Gazonmest bestaat uit verschillende stoffen, namelijk stikstof, fosfor en kalium. Deze hebben allen hun eigen functie; stikstof zorgt voor de groei en de kleur van het gras, fosfor is nodig voor sterke wortels, kalium zorgt voor de stevigheid en weerstand. Aan de meeste soorten wordt ook nog wat magnesium toegevoegd, waardoor het gras goed kan herstellen. De verschillende producten geven vaak aan waarvoor ze bedoeld zijn. De ene gazonbemesting is geschikt voor herstellen na het verwijderen van mos, een ander middel is speciaal geschikt om voor de winter te gebruiken. Hier zitten vaak voedingsstoffen in die langzaam worden afgegeven, zodat uw gazon de gehele winter gevoed wordt. U dient echter nog een keus te maken; organische mest of kunstmest. De prijs van kunstmest is voordeliger, maar het heeft ook enkele nadelen. Kunstmest is namelijk minder goed voor het milieu en op den duur ook voor uw tuin. Daarnaast werkt kunstmest minder lang en het gras kan er eerder door verbranden. Het is daarom verstandig om te kiezen voor organische kunstmest.

Het gazon bemesten volgens een schema

Als u het gazon gaat bemesten, dan kunt u hiervoor het best een schema gebruiken. Zo weet u precies wat u moet doen in een bepaalde periode van het jaar. U kunt het bemesten namelijk het best combineren met kalk strooien en verticuteren. Kalk is nodig om de zuurgraad van het gazon op het juiste niveau te brengen. Dit zorgt er ook voor dat de meststoffen beter opgenomen worden. Verticuteren van het gazon is nodig om meer lucht en licht te geven. Door organisch afval raakt het gazon verstopt, dit geeft mos en schimmels de kans om te ontwikkelen. Verticuteer een keer in het voorjaar en een keer in het najaar. Strooi daarna kalk om de zuurgraad optimaal te krijgen. Hierna gaat u het gazon bemesten. Naast deze twee keer, bemest u het gras nog twee keer in de zomermaanden. Gebruik in het voor- en najaar twee keer zoveel meststoffen als in de zomermaanden. Als het goed is staat dit ook op de gebruiksaanwijzing van het middel aangegeven, lees deze goed voor gebruik.

Het gazon laten bemesten door Hovenier Tuinier

Zoals u heeft kunnen lezen komt er een hoop kijken bij het onderhoud van een gazon. Gaat u het gazon bemesten? Dan kunt u het best een schema gebruiken. U zou er natuurlijk ook voor kunnen kiezen om het bemesten van uw gazon uit te besteden aan Hovenier Tuinier. Wij kunnen precies zien aan uw gazon wat voor meststoffen het gras nodig heeft. Naast het bemesten zouden wij natuurlijk ook alle andere onderhoudsvormen voor uw gazon uit handen kunnen nemen zoals het bestrijden van emelten, maaien of zaaien. Heeft u interesse in onze diensten? Neem dan contact met ons op!hoveniersbedrijf rotterdam

hoveniersbedrijf rotterdam

Anderen bekeken ook